FB pixel TP pixel
Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho © Marvel Studios / Vlastní

Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho

Minulý týden vstoupila do kin nová marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Po prvním víkendu zažila celosvětový tržební úspěch. Jaký význam to může mít pro filmový průmysl?

Filmové novinky 7. 9. 2021 12:00 | Filmové novinky

Po nedávném ohlášení studia Paramount, které opět odložilo své dva největší hity - blockbustery Mission Impossible 7 a Top Gun: Maverick – o půl roku, čekali s napětím ostatní hollywoodští hráči na úspěch či případný neúspěch marvelovky Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, která minulý týden vstoupila do kin. Skvělých 71 milionů, které nová komiksová podívaná získala v zámořských kinech za první víkend a současných 140 mega celosvětově je impozantní číslo, které čekal jen málokdo. Od vypuknutí pandemie je to po Black Widow druhý největší otvírák, když marvelovka s asijským hrdinou těsně porazila nyní třetího v pořadí Rychle a zběsile 9. Navíc jsou všechna tato čísla bez kin z Austrálie (kvůli pandemii) nebo Číny, kde doposud není rozhodnuto, jestli zde tento snímek do temných sálů vůbec vstoupí.

Ostatní filmoví hráči se tak možná trochu uklidnili a další masový přesun premiér je snad alespoň na chvíli zažehnán. Vysoká víkendová tržební čísla Shang-Chiho ale nakonec nahrávají i všem těm, kteří kritizují taktiku souběžného uvádění filmů do kin a na streamovací platformy. Disney se totiž po sporu se Scarlett Johansson a domluvě s Marvelem rozhodl Shang-Chiho na své platformě Disney+ zatím neuvádět a dal filmu 45denní kinoexkluzivitu. Pravděpodobně k tomuto rozhodnutí vedl i 70% pokles tržeb u Black Widow, který nastal při druhém víkendu, což bylo mnohými interpretováno jako důsledek dostupnosti filmu s Natashou Romanoff na pirátských serverech. Patřičné závěry se tedy budou dělat až příští týden, ale denní čísla Shang-Chiho naznačují mnohem mírnější pád a napovídají, že takový propad by se neměl opakovat. Bude tedy nesmírně zajímavé sledovat, jaký bude další vývoj distribučních strategií. Disney však aktuálně má pár důvodů být ze svého dosavadního postupu nervózní.

 2 807 zobrazení  
Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci
Sci-fi desetiletí? První reakce Duny chválí absolutně epickou adaptaci
06.09.2021 14:00:00 | Filmové novinky

Duna, nejočekávanější sci-fi nejen letošního roku, ale přinejmenším několika posledních let, byla ve své premiéře k vidění na filmovém festivalu v Benátkách. Jak se adaptace této klasiky v režii Denise Villeneuvea líbila?

Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
Blade naváže na Eternals. Co má s bohy Marvelu společného a kdo ho natočí?
05.09.2021 9:00:00 | Filmové novinky

Fanoušky milovaný Blade, který vraždí upíry po stovkách, se po letech konečně vrátí v nové sólovce. Nový film podle všeho odšpuntuje pátou fázi marvelovského filmového a seriálového vesmíru. Snímek nyní oficiálně hlásí angažmá režiséra i scenáristky.

Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
Red Notice: Velkolepý akčňák Netflixu s Rockem má nařvaný první trailer
02.09.2021 19:00:00 | Filmové novinky

Netflix představil první trailer na nejočekávanější akčňák ze své letošní nabídky. Red Notice spojí dohromady Dwayna Johnsona, Gal Gadot a Ryana Reynoldse a nabídne kotel hlášek i sexy akce.

Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
Příšery, kouzla a akce! Fantasy Kolo času se roztáčí v prvním traileru
02.09.2021 18:00:00 | Filmové novinky

Těšíte se, jak bude vypadat jedna z největších produkcí, která u nás v posledních letech vznikla? Po problematickém natáčení, které ovlivnila pandemie koronaviru a herce "uvěznila" několik měsíců v Praze, se již 19. listopadu přiřítí nová fantasy sága Kolo času. A konečně Amazon servíruje první trailer.