FB pixel TP pixel
Největší drama Netflixu se vrací. Recenze ale neskrývají zklamání © Netflix

Největší drama Netflixu se vrací. Recenze ale neskrývají zklamání

Netflix je známý tím, že jen málokterý seriál nechá zajít až do 5. řady. V případě dramatu Koruna tak ale skutečně učinil a očekává se, že seriál dostane i další řadu, kde by mohl příběh nedávno zesnulé královny Alžběty uzavřít. Už nyní ale podle recenzentů seriál naráží na limity toho, že zpracovává moderní podobu monarchie.

7. 11. 2022 17:30 | Filmové novinky

Seriál Koruna odstartoval již v roce 2016 a od té doby se těší velké přízni diváků i kritiků. Doposud totiž odhaloval historii britské monarchie, kterou řada především mladších diváků neznala, anebo si o ní jen četla. Avšak s pátou řadou, jež bude na Netflixu dostupná již 9. listopadu, seriál vstupuje do nové fáze, kterou si většina obyvatel a potenciálních diváků velmi dobře pamatuje díky její ožehavosti. V nových epizodách totiž budeme sledovat rozpad vztahu prince Charlese a princezny Diany a dopad jejich rozvodu na Británii jako celek. A protože nedávno zemřela skutečná královna Alžběta, je jasné, že Netflix a hlavně tvůrce seriálu Peter Morgan tančí na velmi tenké hraně.

Skvělí herci v telenovele?

A zatímco doposud se Morganův seriál těšil velké chvále napříč diváckým spektrem, pátá řada zatím sklízí rozpačité reakce, které se na serveru Rotten Tomatoes zastavily na 64 procentech pozitivních reakcí. Což je na Korunu velmi málo, neboť doposud bylo zvykem, že se seriál vždy dostal k 90 procentům, anebo je dokonce přeskakoval. Co kritikům tentokrát vadí? Rozhodně to prý nejsou herci, kteří opět nahradili své předchůdce. Imelda Staunton jako Alžběta, Elizabeth Debicki jako Diana nebo Dominic West jako Charles jsou prý naprosto precizní, stejně jako zbytek ansámblu. Problém je se scénářem, který má být kvůli povaze aktuálního děje již značně bulvární, postrádá potřebné tempo a někteří jej označují jako glorifikovanou telenovelu.

Navíc se měla Alžběta dostat výrazně do ústraní a minimálně do poloviny nové řady má seriál problém chytit dech. Řadě kritiků pak rovněž vadí, že se Koruna točí tematicky a myšlenkově v kruhu, vše potřebné o Windsorech řekla v minulosti a nyní řeší pouze to, co obecně známe. Na druhou stranu se najde i chvála pro Morganovo pojetí, které nikomu nenadržuje a i nadále zpracovává královské prostředí komplexně a s potřebným lidským citem. Na vlastní oči se budeme moci přesvědčit již tuto středu. Již nyní je nicméně jisté, že půjde o obrovský hit. Právě období, které 5. řada zpracovává, je totiž doslova mucholapkou pro senzacechtivé diváky, kteří roky hltají bulvární titulky a zákulisní historky z Buckinghamského paláce.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejnapínavější film roku míří na Netflix. Trailer motá hlavu a ničí bránici
Nejnapínavější film roku míří na Netflix. Trailer motá hlavu a ničí bránici
07.11.2022 16:45:00 | Filmové novinky

Daniel Craig se vrací jako bláznivý detektiv Benoit Blanc, aby znovu rozluštil zapeklitý případ a pobavil nás čerstvou dávkou kriminální komedie. Pokračování hitu Na nože vypadá v traileru naprosto skvěle.

Proč Henry Cavill opustil Zaklínače? Zákulisní informace odhalují tvrdé spory
Proč Henry Cavill opustil Zaklínače? Zákulisní informace odhalují tvrdé spory
07.11.2022 12:30:00 | Filmové novinky

Spekulací, proč Henry Cavill opustil fanoušky milovanou postavu zaklínače Geralta, se na internetu objevila spousta. Web Redanian Intelligence, který zasvěceně o Zaklínači informuje, přinesl asi nejpravděpodobnější vysvětlení.

Netflix v traileru představuje největší listopadové hity. Vyberete si?
Netflix v traileru představuje největší listopadové hity. Vyberete si?
06.11.2022 11:00:00 | Filmové novinky

Netflix chystá na listopad celou řadu zajímavých novinek napříč žánry, když si na své přijdou fanoušci sci-fi, vánoční filmů, kriminálek i fantasy. Není divu, že vyrukoval i s novým trailerem, který vám všechny velké tituly rychle a zábavně představí

Největší sci-fi seriál HBO končí. Na tragické sledovanosti vydělají jen herci
Největší sci-fi seriál HBO končí. Na tragické sledovanosti vydělají jen herci
06.11.2022 9:00:00 | Filmové novinky

HBO skrze šéfa Warner Bros. Discovery pokračuje v brutálních škrtech nákladů společnosti, která se stále topí v dluzích. Nyní to odnesl sci-fi seriál Westeworld. Hercům to ale vadit nemusí, na své si totiž přijdou.