FB pixel TP pixel
Stará garda jako podvod na fanoušky. Kritici odstřelili Krotitele duchů jako vypočítavý nesmysl © Columbia Pictures

Stará garda jako podvod na fanoušky. Kritici odstřelili Krotitele duchů jako vypočítavý nesmysl

Zatímco v Česku vstupují noví Krotitelé duchů do kin až 11. dubna, v USA film míří do kinosálů již v těchto dnech. Podle ohlasů recenzentů však není o co stát a výsledek je rozpačitým pelmelem, který nedává skoro žádný smysl a ještě navíc láká fanoušky na něco, co nikdy nedostanou.

Filmové novinky

Už 11. dubna vstoupí do českých kin nový díl ze série Krotitelé duchů, který navazuje na původní dva díly a také novogeneračního nástupce v podobě snímku Krotitelé duchů: Odkaz. Ten sleduje potomky zesnulého zakladatele Krotitelů duchů Egona Spenglera, přičemž v průběhu filmu dorazí na krátké cameo role i původní hrdinové, aby přidali ruku k dílu. Snímek Krotitelé duchů: Odkaz sice neměl vyloženě nadšené reakce kritiků, divákům se ale líbil, když představil povědomý svět v trochu jiném podání a nabídl i nové sympatické postavy.

Klamání diváků

Pokračování Krotitelé duchů: Říše ledu slibovalo mnohem větší návrat k původním filmům. Trailery ukázaly návrat do New Yorku, stylového nového padoucha s doslova mrazivými schopnostmi a mnohem větší zapojení staré gardy v podání Ernieho Hudsona, Billa Murraye, Dana Aykroyda či Annie Potts jako Janine Melnitzové, která si poprvé oblékla krotitelský oblek. Zdá se však, že se filmu nepodařilo najít rovnováhu mezi starým a novým a návrat původní generace v trailerech klamal diváky.

Kritici snímek ve svých hodnoceních doslova odstřelují a aktuálně jde o nejhůře hodnocený projekt série. Tvůrcům se podle kritiků nepodařilo najít vlastní identitu a výsledkem je podivný mišmaš, který chce být jednak zpátečnický a jednak chce jít svým vlastním směrem. Zápletka jako taková je označovaná za naprostý nesmysl, který postrádá základní logiku, přičemž film obsahuje příliš mnoho postav na to, aby kdokoli zaujal. Nové postavy z předchozího filmu jsou podle kritiků málo využité a nepřichází s výrazným vývojem, vyloženě urážlivé má pak být zapojení původních protagonistů, které je jen glorifikovaným cameem pro uspokojení nostalgiků, ale nemá žádné větší opodstatnění.

Kritici tak film označují za scenáristický bordel, který je zjevně popoháněný studiovou snahou vydolovat ze série ještě nějaké peníze, aniž by film obsahoval výraznější kreativitu. Přesto se najde i pár pochval v podobě stylového padoucha a výborných výkonů Mckenny Grace a Dana Aykroyda, kteří by si dle recenzentů zasloužili i další, ideálně ale mnohem lepší filmy. Filmu navíc nejde podle všeho upřít jistou zábavnost. Jen zkrátka nepřináší nic moc nového a jen těží osvědčenou a dávno přežitou formuli do zemdlení. Snímek má aktuálně pouze 47 procent pozitivních reakcí ze 111 recenzí. Průměrné hodnocení se pak zastavuje na slabých 5,4 bodech z 10.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Oscarový Oppenheimer už je online za předplatné. Audiovizuální kvalita je obřím zklamáním
Oscarový Oppenheimer už je online za předplatné. Audiovizuální kvalita je obřím zklamáním
21.03.2024 14:00:00 | Filmové novinky

Pakliže jste si nechtěli vítězný snímek letošních Oscarů, Oppenheimer, pořizovat za velké peníze například na Apple TV, případně na fyzických nosičích, konečně máte šanci zhlédnout novinku Christophera Nolana v rámci předplatného. Exkluzivní uvedení na SkyShowtime je však podle očekávání kvalitativním zklamáním.

Největší jarní sci-fi Netflixu je online. Velkolepost a stylovost střídá s banalitou
Největší jarní sci-fi Netflixu je online. Velkolepost a stylovost střídá s banalitou
21.03.2024 12:40:00 | Filmové novinky

Na Netflix vstupuje jedno z nejambicióznějších sci-fi letošní seriálové sezony Problém tří těles. Projekt z dílny tvůrců Hry o trůny sbírá smíšené reakce recenzentů od obdivu za opulentní vizuální zpracování po kritiku za odklon od předlohy.

První trailer nového Vetřelce je tady! Krev, facehuggeři i drsná hrdinka nadchnou fanoušky
První trailer nového Vetřelce je tady! Krev, facehuggeři i drsná hrdinka nadchnou fanoušky
20.03.2024 17:30:00 | Filmové novinky

A je to tady! Po dlouhých letech čekání a nejistoty, zda film půjde jen na streaming či do kin, přichází nový Vetřelec. První trailer zároveň potvrzuje, že půjde o krvavou podívanou, jež si svými kvalitami vysloužila premiéru v setmělých sálech. Z prezentovaného materiálu je jasné, že fanoušci budou nadšení.

Nejzábavnější akčňák roku? Trailer kaskadérského nářezu baví bláznivým Goslingem i nápady
Nejzábavnější akčňák roku? Trailer kaskadérského nářezu baví bláznivým Goslingem i nápady
20.03.2024 17:00:00 | Filmové novinky

Akční novinka kaskadér vstupuje do kin 2. května, studio Universal ale nezahálí a na očekávaný snímek se skvělými recenzemi z festivalu SXSW láká v nadupaném tříminutovém traileru. Ten srozumitelně popisuje, o co v téhle bláznivé podívané plné kaskadérských kousků půjde. A vypadá to na ohromnou letní zábavu s příměsí romantiky.