FB pixel TP pixel
KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada © TMDB

KVIFF letos neproběhne. Chystá se globální online festival jako náhrada

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary dnes oznámil, že se kvůli stále se vyvíjející pandemii koronaviru letošní filmový festival počátkem července neuskuteční. Diváci by však o filmy přijít neměli. Světové festivaly chystají společnou iniciativu v podobě globálního online festivalu.

České novinky 28. 4. 2020 10:00 | České novinky

Chystá se globální festival

Karlovy Vary se zároveň přidávají ke včera oznámené globální iniciativě více než 20 filmových festivalů, která na YouTube během deseti dní uspořádá dosud nevídaný globální filmový online festival nazvaný We Are One. Ten by měl přinést nejen významné filmy letošního roku, ale také doprovodný program. Další program bude postupně upřesňován. Festival We Are One by měl proběhnout v termínu od 29. května do 7. června, přičemž veškerý výtěžek půjde na odstranění dopadů koronaviru COVID-19. Kromě Karlových Varů se na organizaci eventu účastní mimo jiné festivaly v Torontu, Cannes, Londýně, Locarnu, Berlíně (neboli Berlinale), či festivaly Tribeca či Sundance. Naopak chybí SXSW, které pořádá svou vlastní omezenou přehlídku pro USA díky spolupráci s Amazon Prime Video. Chybí rovněž podpora festivalu v Benátkách, který stále věří, že v letošním roce proběhne a aktuálně pracuje na organizaci v termínu 2.-12. září 2020.

Do Varů až za rok

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech sice svůj 55. ročník zažije, ale až v příštím roce. Oznámili to dnes zástupci filmového festivalu v tiskové zprávě, která uvádí, že se festival uskuteční od 2. do 10. července 2021. Důvody neuskutečnění festivalu jsou jednoduché - koronavirus a s ním spojená opatření, která se neustále mění a vyvíjí. Festival se obává, že by různá omezení nebyla ve prospěch diváků, filmařů a dalších návštěvníků a ani pozdější termín festivalu by jich bohužel nebyl s největší pravděpodobností ušetřen. Proto se pro KVIFF jeví jako lepší alternativa roční odložení celého ročníků s tím, že od 3. do 11. července by měla proběhnout v kinech přehlídka Vary ve vašem kině, která nabídne ty nejzásadnější filmy, které by měl letos festivalový divák dle organizátorů vidět. V průběhu července už by měla být kina několik týdnů otevřená a pravděpodobně již budou i snížená některá hygienická opatření.

 112 zobrazení   2 se líbí
Startuje streamovací služba Edisonline. Zaměří se na festivalový film
Startuje streamovací služba Edisonline. Zaměří se na festivalový film
28.04.2020 9:00:00 | České novinky

Distribuční společnost Film Europe dnes spouští streamovací kanál Edisonline, který bude zaměřený převážně na artovou produkci. Ve startovacím balíčku nabídne přes 60 filmů a online přístup ke třem televizním kanálům.

10 nejlepších českých komedií posledních pěti let
10 nejlepších českých komedií posledních pěti let
26.04.2020 | České novinky

Český film neprožívá zrovna nejlepší časy a už od roku 2004 se náš celovečerní film neprobojoval do oscarových klání. Pokud nám ale něco stále jde, jsou to nejrůznější typy komedií. Vybrali jsme desítku těch nejlepších za posledních pět let.

15 nejlepších kriminálek České televize, které můžete nakoukat online
15 nejlepších kriminálek České televize, které můžete nakoukat online
23.04.2020 | České novinky

Jste už z karanténního nakoukávání Netflixu a HBO otrávení a potřebujete něco českého? Proč nezkusit Českou televizi a její ivysílání, které nabízí spoustu kvalitních kriminálek z poslední doby, ale i historie!

Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát
Kina se zřejmě otevřou 8. června. Otázkou zůstává, co se v nich bude hrát
21.04.2020 15:00:00 | České novinky

Pandemie koronaviru znamenala obrovský zásah do filmového průmyslu. Řada filmů byla přeložena na pozdější datum, nová natáčení stojí a s možným otevřením kin v červnu není jasné, co se bude v sálech promítat.