FB pixel TP pixel
Nejočekávanější sci-fi seriál současnosti odhalil masivní stopáž a velkou změnu © HBO Max

Nejočekávanější sci-fi seriál současnosti odhalil masivní stopáž a velkou změnu

Už v lednu dorazí na HBO nejočekávanějších sci-fi seriál roku 2023, ve kterém se vydáme do post-apokalyptické Ameriky zasažené houbovou epidemií. Podle stěžejního tvůrce se ale máme připravit na velké změny oproti herní předloze.

28. 12. 2022 17:00 | Filmové novinky

Očekávaný seriál The Last of Us dorazí na obrazovky českého HBO Max již 16. ledna, a tak tvůrci pomalu odhalují bližší detaily k prvním epizodám. Mimo jiné jsme se konečně dozvěděli, s jakou stopáží seriál odstartuje. A jedna věc je jasná - HBO na pilotní epizodě rozhodně nešetřilo a nabídne nám poctivou, skoro až filmovou podívanou. Pilotní epizoda totiž nebude mít obvyklých cca 60 minut, nýbrž 85 minut. Tím překoná i řadu celovečerních snímků. Prozatím není jasné, jestli obdobnou stopáž budou mít i další epizody, spíše ale očekáváme návrat ke klasičtějšímu hodinovému formátu.

Tvůrce herní předlohy a nového seriálu Neil Druckmann se rovněž vyjádřil k násilí v samotné hře a adaptaci od HBO. Sám přiznal, že byl velmi rád, když se na jedné z prvních schůzek dozvěděl, že HBO nechce jít do extrémní porce násilí, kterou je videohra studia Naughty Dog pověstná. Než ale zapálíte pochodně a začnete křičet něco o kacířství, Druckmann jasně vysvětluje motivace brutalitu, krev, střeva a mozky z většiny seriálu odstranit. Sám si totiž dobře uvědomuje rozdíl mezi aktivní videoherní zábavou, kdy se musíme vcítit do námi ovládané postavy a chceme dostat imerzivní zážitek, a pasivní podívanou, kterou je právě seriál. Ten podle Druckmanna rozhodně nepotřebuje tolik akce a násilí. Ty slouží pouze jako doprovodné koření, které má být použito v patřičných momentech, aby vyvolalo požadovaný efekt diváckého šoku z vyobrazeného světa a lidského konání.

Neznamená to tedy, že by v The Last of Us tvrdé násilí nebylo, dostaneme ho jen ve skromnější podobě a děj bude více soustředěn na drama než na akci. Druckmann rovněž odhalil, že se mnohé epizody silně odklání od herní předlohy, takže rozhodně nemáme čekat adaptaci stoprocentně věrnou. Což je dobře, neboť herní a seriálové vyprávění fungují jinak a jen překlápět události z videohry nedává smysl. To si ji můžeme znovu zahrát.

Zdroj: Collider

Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix představil největší lednové novinky. Čekají nás Vikingové i nová fantasy
Netflix představil největší lednové novinky. Čekají nás Vikingové i nová fantasy
28.12.2022 15:45:00 | Filmové novinky

Netflix chystá pro své předplatitele i na příští rok příval novinek. Na ty nejočekávanější lednové filmy a seriály se nyní můžeme podívat v rytmické upoutávce.

Jak vznikli Vetřelci? Režisér potvrdil legendární historku, které nikdo nevěřil
Jak vznikli Vetřelci? Režisér potvrdil legendární historku, které nikdo nevěřil
27.12.2022 17:45:00 | Filmové novinky

Hollywood je místem, okolo kterého krouží nejrůznější slavné historky. Jednou z nejznámějších a nejčastěji citovaných je ta, jak James Cameron přesvědčil producenty Vetřelce pro svou verzi pokračování s názvem Vetřelci. Režisér nyní snad až příliš neuvěřitelnou povídačku potvrdil.

Ambiciózní horor Netflixu sklízí rozpaky kritiků. Chválu sbírá hvězda Harryho Pottera
Ambiciózní horor Netflixu sklízí rozpaky kritiků. Chválu sbírá hvězda Harryho Pottera
27.12.2022 17:30:00 | Filmové novinky

Novinka Netflixu Bledé modré oko patří k nejočekávanějším filmům nového roku. Čerstvé recenze ale hovoří jasně. Možná bychom své těšení měli mírnit, protože reakce kritiků mluví o dost rozporuplné podívané.

Nejlepší komedie roku je konečně online!
Nejlepší komedie roku je konečně online!
23.12.2022 13:15:00 | Filmové novinky

Zapomeňte na Lásku nebeskou a Tři oříšky pro Popelku, před Vánoci je čas pořádně procvičit bránice. Ideálně s nejostřejší komedií roku, která je konečně online.