FB pixel TP pixel
Disney začal cenzurovat seriály od Marvelu. Mizí krev i bodná zranění © Marvel Studios

Disney začal cenzurovat seriály od Marvelu. Mizí krev i bodná zranění

Ostražití diváci si všimli skutečnosti, že streamovací služba Disney+ začala s cenzurováním násilného obsahu v seriálech od Marvelu. Disney aktuálně bojuje s dospělým obsahem, který musí pečlivě oddělovat od filmů a seriálů pro menší diváky.

31. 3. 2022 16:00 | Filmové novinky

Příchod streamovací služby Disney+ dal Marvel Studios příležitost tvořit seriály, které by v mainstreamové kinematografii soustředěné na co největší cílovou diváckou skupinu měly velký problém vzniknout. Řada diváků se ale obávala, že Mickey Mouseův domov bude mít brzy problém s dospělejším obsahem, který i v seriálech od Marvelu znamená otevřené zlomeniny, propíchnutí ocelovou tyčí, anebo velké množství krve kapající od úst padouchů i hrdinů. A vypadá to, že diváci se neobávali zbytečně. V posledních dnech se naplno rozjela kauza, kdy si diváci povšimli, že seriál The Falcon and the Winter Soldier doznal drobných zásahů, které v jistých drsnějších momentech eliminují krev a ubírají na zobrazovaném násilí. Jedná se primárně o scény, kdy Winter Soldier propíchne rameno jednoho z padouchů hozenou tyčí a padouch Zemo zabije člověka tak, že je potřísněn větším než malým množství krevní tekutiny.

Žádná krev a probodnutí

V nových verzích je probodnutí vyměněno za tupý zásah do těla, po kterém tyč spadne na zem. Krev z druhé scény je zase kompletně odstraněna. Diváci si ale zároveň všimli, že například scéna, kdy agent John Walker umlátí jednoho z teroristů štítem Kapitána Ameriky, změněna nebyla. Zdá se tedy, že se Disney pokouší eliminovat násilí pouze u scén, které nejsou z jeho pohledu zase tolik zásadní pro narativ seriálu. Ono umlácení štítem je totiž zlomový moment, který Johna Walkera definuje jako antihrdinu/antagonistu.

Žádné změny ve střihu nebyly naopak zaznamenané u seriálů, které byly původně distribuované na Netflixu. Máme samozřejmě na mysli seriály jako Daredevil, Jessica Jones nebo The Punisher. Proč ale ke změnám u Falcona a Winter Soldiera došlo? Potíž je v tom, že Disney nedávno spustil v USA rodičovskou ochranu, kdy je možné si nastavit věkovou přístupnost. Pakliže například nastavíte věk na 14 let, nezobrazí se vám v nabídce tituly, které jsou určené pro starší diváky. Jak navíc informuje magazín Entertainment Weekly, Disney uvádí, že bezkrevnou verzi uploadoval omylem. Spekuluje se však, že plánuje mít u titulů z Marvel Cinematic Universe alternativní střihové verze, aby seriály mohli sledovat i diváci, kteří nespadají do starší cílovky. Aktuální problém má pak být způsobený glitchem, který cenzurovanou verzi ukazuje i divákům, kteří mají povoleny tituly ve všech věkových hranicích. Ti mají brzy získat původní podobu Falcona a Winter Soldiera a potenciálně i dalších titulů, které jiné střihové verze mají dostat.

Cenzura je u Disneyho běžná

Alternativní verze filmů přitom u Disneyho nejsou žádnou novinkou. Ostatně již v minulosti Disney cenzuroval například snímek Žbluňk!, kde uměle prodloužil vlasy herečky Daryl Hannah, aby jí zakryl nahý zadeček v původní verzi filmu. Podobnou praxi pak zažili i diváci, kteří sledují filmy či seriály v letadlech. Zde bývají cenzurovány mimo jiné filmy ze série Rychle a zběsile, kde jsou úsměvně rozmazávané zadečky atraktivních modelek při automobilových závodech. Cenzura a alternativní verze pořadů jsou tak v Hollywoodu obecně normální. Obzvlášť když jde o zásah co největšího množství diváků. V tomto případě ale Disney naráží na odezvu fanoušků, kteří odmítají mít na streamovací službě obsah v jiné podobě, než kterou zamýšleli tvůrci.

Zdroj: Entertainment Weekly

 2 293 zobrazení   44 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Ledová archa s ponorkami? Netflix představil novou strhující sci-fi
Ledová archa s ponorkami? Netflix představil novou strhující sci-fi
31.03.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Katastrofická sci-fi patří mezi divácky nejvděčnější žánry. Po nedávných projektech ze Švédska či Belgie nám Netflix nabídne i postapokalyptickou vizi z Turecka.

Nová Hra o trůny zná datum premiéry. Rod draka ožije už v létě
Nová Hra o trůny zná datum premiéry. Rod draka ožije už v létě
30.03.2022 19:00:00 | Filmové novinky

HBO konečně oznámilo, kdy se dočkáme nových epizod Hry o trůny. Spin-off o Rodu Targaryenů vstoupí na obrazovky již koncem léta letošního roku. HBO rovněž ukázalo nové fotky a plakát.

První recenze: Ježek Sonic 2 má geniálního Jima Carreyho. Zbytek čelí kritice
První recenze: Ježek Sonic 2 má geniálního Jima Carreyho. Zbytek čelí kritice
30.03.2022 8:00:00 | Filmové novinky

Již tento čtvrtek se do našich kin vřítí druhý díl akční komedie Ježek Sonic s nejrychlejší bytostí ve vesmíru. A protože jsou již první reakce recenzentů venku, můžeme se blíže podívat, jak se jim toto pokračování líbilo.

Nabušený trailer Top Gunu 2 vám vyrazí dech audiovizuální nirvánou
Nabušený trailer Top Gunu 2 vám vyrazí dech audiovizuální nirvánou
29.03.2022 16:00:00 | Filmové novinky

Tak tohle se povedlo fantasticky. Když už diváci skoro zapomněli, že nový Top Gun dorazí ještě v letošním roce, přichází studio Paramount s nářezovým trailerem, který má doslova všechno.