FB pixel TP pixel
Marvel proráží kvalitativní dno. Jeho filmy se přestávají líbit i běžným divákům © Marvel Studios

Marvel proráží kvalitativní dno. Jeho filmy se přestávají líbit i běžným divákům

Časy, kdy Marvel v podstatě neudělal chybu a jeho filmy sklízely pozitivní přijetí u kritiků i diváků, jsou zřejmě pryč. Po bídné čtvrté fázi navíc přichází i zklamání z nového Ant-Mana. Film sice vydělává velké peníze, jenže málokomu se líbí. A to je do budoucna velký problém.

22. 2. 2023 16:00 | Filmové novinky

Od trháku Avengers: Endgame, který velkolepě zakončoval více než desetileté úsilí Marvelu vybudovat neustále se rozpínající filmový vesmír, uplynuly již tři roky a od té doby komiksový obr stále nenašel cestu, jak diváky přesvědčit, že má cenu do budoucna u jeho hrdinů setrvávat. Ano, filmy jako Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, Ant-Man a Wasp: Quantumania nebo Black Panther: Wakanda nechť žije stále vydělávají opticky hezké peníze, problém však nastává v momentě, kdy se začneme soustředit na to, jaké jsou trendy nejen v samotných tržbách, ale také v hodnoceních diváků a recenzentů. Vždyť z posledních 6 filmů má Marvel hned dva, které prorazily pomyslné dno jeho kvality, když Eternals i třetí Ant-Man posbírali jen 47 procent pozitivních reakcí od recenzentů na Rotten Tomatoes. A to není jediný důkaz, že Marvel na kvalitě svých filmů v poslední době tratí a pomalu ztrácí nadšení publika.

Nepřesvědčivé tržby i mdlé filmy

Po Endgame bylo jasné, že Marvel bude muset přijít s nějakou formou restartu, což potvrdil už tím, že na další Avengers budeme čekat dlouhých šest let až do roku 2025, kdy dorazí snímek Avengers: The Kang Dynasty, na který posléze hned naváže snímek Avengers: Secret Wars, což jsou v obou případech filmy zakončující až šestou fázi. Do té doby působí jednotlivé části čtvrté a páté fáze pouze jako zmatek, který jako by nikam pořádně nesměřoval. Čtvrtá fáze byla doslova filmovým a seriálovým poplakáváním za předchozími třemi fázemi, Ant-Man pak měl nakopnout nového arci-padoucha Kanga do zájmu mainstreamu, ale těžko se buduje hrozba u padoucha, kterého hrdinové už dvakrát zabili (v Lokim a Ant-Manovi), načež jsme zjistili, že ho budou hrdinové muset zabít ještě asi tisíckrát kvůli rozvětvenosti multivesmíru, v němž se pohybují i jeho dost bizarní verze jako Immortus nebo Rama-Tut, které nemají blízko k Apokalypsovi z posledních X-Menů od Foxu. Ekologická genocida z rukou Thanose najednou působí asi stokrát zajímavěji, podnětněji a hlavně méně srandovně.

Není navíc pravdou, že by si marvelovského přešlapávání na místě diváci nevšímali. Jasně, můžete vždycky vytáhnout skoro 2 miliardy na tržbách Spider-Mana. Jenže ten byl závěrem trilogie a ještě se navíc opíral hned o tři pavouky ze tří různých období. Kdyby tohle nebyl hit, tak už by jím nebylo asi nic. Shang-Chi utržil jen něco málo přes 400 milionů, což je na asijského hrdinu fajn, ale rozhodně to není megahit. Eternals na tom byli úplně stejně a od těch si Marvel sliboval velké věci. Black Widow sice poškodil covid, ale také se vyškrábala na cca 400 míčů. Pořád v tom nevidíte návodnou mapu, že je něco špatně? Čtvrtý Thor utržil o 100 milionů méně než trojka, Black Panther 2 dokonce o půl miliardy míň než jednička, a tak jediným záchytným bodem kromě Spideyho, který se ale úplně nepočítá, zůstává Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství s necelou miliardou. Na tu měl podle mého políčeno i třetí Ant-Man, z něhož Marvel udělal trikovou sci-fi za 200 milionů (jednička i dvojka stály mezi 130-170 miliony), v níž chtěl epicky napálit Kanga Dobyvatele. První víkend za 250 milionů je hezký, ale film bude zřejmě šíleně rychle padat. Jestli dá 700 milionů, bude to hezké v rámci individuální franšízy (druhý Ant-Man měl 620 milionů na tržbách), ale nikdo mi nevymluví, že Marvel nechtěl s konceptem „Ant-Man, kdyby se ocitnul ve Star Wars“ prostě mnohem víc. Když už nic jiného tak alespoň 800 milionů. Už kvůli tomu nárůstu budgetu, který je samozřejmě pouze produkční, takže si k němu ještě musíte přičíst náklady na reklamu. Najednou to skoro vypadá, že i s tržbami okolo 700 milionů by byl film vlastně ztrátový. I když ho samozřejmě zahojí merchandising apod.

CinemaScore jasně klesá

Jak je zkrátka vidno, od konce třetích Avengers se Marvel hledá po stránkách tržeb a zatím jako by nedokázal najít správný recept. Což jde ale ruku v ruce s tím, že individuální filmy po Endgame s čestnými výjimkami (Shang-Chi a Spider-Man) nestojí prakticky za nic, což se jednak podepisuje na hodnoceních recenzentů, kteří pořád mají nějaký vliv na finální tržby a kteří z posledních 6 filmů neměli v oblibě hned polovinu z nich, ale i na diváckém přijetí. Jak totiž ukazují výsledky CinemaScore, kde hlasují po zhlédnutí filmu samotní diváci, nadšení už opouští i běžný dav. Zatímco po třetí fázi MCU platilo, že 70 procent snímků získá v rámci hodnotící škály nejvyšší hodnocení A (nebo jeho varianty A+ či A-), z posledních šesti filmů si hned pět odneslo divácké hodnocení B nebo B+. Nepřekvapí pak, že nejhůře byly hodnoceny filmy Eternals a právě třetí Ant-Man, tedy filmy, které nemají rádi ani často podceňovaní recenzenti.

Že je Marvel v docela velkém průšvihu, potvrzuje nepřímo i sám (dosud neomylný) velkoproducent Kevin Feige, který už oznámil, že komiksové studio hodlá hrnout v následujících letech méně obsahu, než tomu bylo v posledních třech letech. Cíl je přitom jasný, soustředit se méně na kvantitu a více na kvalitu. Diváci vám totiž odpustí jednu mizernou fázi, v níž navíc často musí tahat kapesníky, aby si posmrkli nad ztrátou Iron Mana a Kapitána Ameriky. Jenže soucit nebude trvat dlouho. Feige (a spolu s ním i opětovný šéf Disney Bob Iger) tak zdá se začal tahat za ruční brzdu a letos se tak dočkáme jen seriálů Loki a Tajná invaze, které by snad měly mít odpovídající kvalitu. Marvel pak rovněž odložil snímek The Marvels až na listopad, čímž opět více rozprostřel i svůj filmový line-up. Otázka je, zda si tím pomůže. Po Ant-Manovi sice dorazí květnoví Strážci Galaxie: Volume 3, kteří budou určitě hit, protože se bude opět hodně plakat a loučit. Pokračování nudné a mnohými nenáviděné Captain Marvel (nic proti Brie Larson, ale ten film je strašlivá nuda), jejíž franšízu museli pro jistotu přejmenovat a spojit s jinými postavami, však rozhodně nezní jako homerun. A velkou neznámou je i nový Captain America: New World Order, kde se má Sam Wilson podle nových drbů zúčastnit boje o ložiska adamantia. Bude Cap fungovat bez Chrise Evanse? Možná jo, v komiksech mu to docela šlape. Ale i těch 700 milionů tržeb Návratu prvního Avengera by mohlo být nad ex-Falconovy síly.

Zdroj: THR

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Nejlepší krimi seriál Netflixu je definitivně zrušen. Režisér rozhodnutí streamera brání
Nejlepší krimi seriál Netflixu je definitivně zrušen. Režisér rozhodnutí streamera brání
22.02.2023 11:00:00 | Filmové novinky

Pokud jsou mezi fanoušky mrazivého seriálového krimi thrilleru Mindhunter takoví, kteří stále doufají v natočení třetí řady, režisér David Fincher jim svým posledním rozhovorem určitě radost neudělá.

20 filmů s největším počtem úmrtí. Kdo trumfnul Ramba nebo Hvězdnou pěchotu?
20 filmů s největším počtem úmrtí. Kdo trumfnul Ramba nebo Hvězdnou pěchotu?
21.02.2023 19:30:00 | Filmové novinky

Zajímalo vás někdy, který film nabízí největší množství zabitých lidí a jestli náhodou Žhavé výstřely 2 nelžou, když tvrdí, že se jedná o nejkrvavější film všech dob? Inu, nyní vraždění v akčních šlágrech skutečně někdo spočítal a výsledky jsou docela překvapivé.

Nový český historický film dorazil pouze na Netflix. Streameři se perou o exkluzivitu
Nový český historický film dorazil pouze na Netflix. Streameři se perou o exkluzivitu
21.02.2023 17:30:00 | Filmové novinky

Netflix a spolu s ním i streameři jako Voyo či prima+ pochopili, že tuzemský obsah je klíčem k srdci českého diváka. Už několik měsíců tak mezi sebou služby soupeří o to, kdo bude mít tituly z kin v nabídce jako první.

Herecký konkurz Avatara 2 byl jako obří cirkus. Herec popsal směšný zážitek
Herecký konkurz Avatara 2 byl jako obří cirkus. Herec popsal směšný zážitek
21.02.2023 14:50:00 | Filmové novinky

Po více jak 10 letech vzal režisér James Cameron diváky opět na měsíc Pandora. Pokračování kasovního trháku Avatar s podtitulem The Way of Water je aktuálně třetím nejvýdělečnějším filmem všech dob.