FB pixel TP pixel
Nejkrvavější horor roku uhranul kritiky i diváky. Recenze jsou naprosto nadšené © Metropolitan Filmexport

Nejkrvavější horor roku uhranul kritiky i diváky. Recenze jsou naprosto nadšené

Již dávno odzvonilo dobám, kdy se v Hlavní soutěži festivalu v Cannes objevovala pouze meditativní dramata. Z festivalu v nedávné době vzešly divácké hity jako Trojúhelník smutku nebo Parazit, nejčerstvější ohlasy pak naznačují, že letos soutěž ukrývá i nejkrvavější horor, který letos uvidíme.

Filmové novinky

Nedávno se nechal umělecký ředitel canneského festivalu Thierry Frémaux v rozhovoru pro server Screen Daily slyšet, že program festivalu, a především jeho Hlavní soutěž, cílí na vyváženost mezi auteurským artovým filmem a divácky vstřícnou zábavou. Právě druhou kategorii by měl zastupovat body horor Francouzky Caroline Fargeat, mj. režisérky epizod Sandman, The Substance, kde první ohlasy nešetří slovy jako šok, stříkance krve, nechutnost, ale též i genialita.

The Substance sleduje stárnoucí herečku v podání Demi Moore, která využije možnosti nového programu, který jí umožňuje zpomalit stárnutí a vytvořit mladší, hezčí a dokonalejší podobu sebe sama (v podání Margaret Qualley). Jak už se ale v žánru stává, něco se zvrtne a následuje šílená jízda plná krve, nahoty a dysmorfie, která odkazuje k režisérčině zemi původu, jež se proslavila na přelomu milénia vlnou tzv. New French Extremity snímků.

Šílená a krvavá podívaná

První ohlasy hovoří o šílené podívané, která rozhodně není pro slabé povahy. Server Screen International nešetří chválou a tvrdí, že „na rozdíl od jiných filmů, které se prohlašují za body-horror, režisérka přináší vskutku velkolepou a odpudivou vizi, která připomene mistrovská díla Davida Cronenberga nebo Briana De Palmy.“ IndieWire pak mluví o „nesmírně a nezadržitelně extatické a geniálně dementní pohádce o ženské sebenenávisti v tom nejlepším smyslu slova.“ Deník Variety podívanou shrnuje jako „plnou krve, vytrhaných zubů, odloupaných nehtů a nejgrotesknějších protéz poslední doby, která není pro slabé povahy.“ Film se momentálně pyšní i první příčkou v prestižním kritickém bodování Cannes, tzv. Jury Grid, a v kuloárech se hovoří o naprosto šíleném posledním aktu, který jen tak nikdo neviděl. Na sociálních sítích padají vtipy o tom, že na film je ideální jít v pláštěnce či holinkách či po jeho skončení pro jistotu spíš možná použít na vyčištění kinosálu od krve vapku. Na serveru Rotten Tomatoes má snímek aktuálně 18 recenzí a 89 procent z nich je pozitivních při průměrném hodnocení 7,8 bodů z 10.

Snímek zatím nemá českého distributora a původně měl celosvětově spadat pod hlavičku Universal Pictures. Studioví hlavouni se ale možná násilí a krve zalekli, a film tak momentálně pro některá hlavní teritoria bude dávat do kin MUBI. Snad se tedy tahle šílená jízda podívá i k nám.

Zdroj: Rotten Tomatoes / Mubi

Nejdražší fantasy Netflixu se vrací! První video Sandmana 2 odhaluje nové postavy
Nejdražší fantasy Netflixu se vrací! První video Sandmana 2 odhaluje nové postavy
20.05.2024 17:15:00 | Filmové novinky

Netflix sice zatím neodhalil, kdy se dočkáme návratu fantasy hitu Sandman na obrazovky, pokračování dosud nejdražšího fantasy streamovacího obra se však natáčí a nyní dochází k odhalení dalších postav.

Sci-fi Já, legenda 2 změní konec původního filmu. Will Smith slibuje věrnost předloze
Sci-fi Já, legenda 2 změní konec původního filmu. Will Smith slibuje věrnost předloze
20.05.2024 15:20:00 | Filmové novinky

Hollywoodská hvězda Will Smith se podělila o nové informace k chystanému pokračování postapokalyptického thrilleru Já, legenda z roku 2007. Na filmu Smith spolupracuje s představitelem Creeda Michaelem B. Jordanem a slibuje větší věrnost knižní předloze.

První fotka Joela z The Last of Us 2 potvrzuje slavnou scénu s Ellie. Známe přibližné datum premiéry
První fotka Joela z The Last of Us 2 potvrzuje slavnou scénu s Ellie. Známe přibližné datum premiéry
20.05.2024 12:15:00 | Filmové novinky

Jelikož se na internetu začaly objevovat videa a fotografie z natáčení druhé řady seriálového fenoménu The Last of Us, HBO přispěchalo s oficiálními fotografiemi Ellie a Joela. Joelova fotka potvrzuje adaptaci slavné scény z videohry.

Kevin Costner neskryl slzy dojetí. Novému velkofilmu se tleskalo neskutečných 11 minut
Kevin Costner neskryl slzy dojetí. Novému velkofilmu se tleskalo neskutečných 11 minut
20.05.2024 11:30:00 | Filmové novinky

Herecká a režisérská legenda Kevin Costner má za sebou velkou premiéru nového snímku Horizont: Americká sága na festivalu v Cannes. Snímek se dočkal 11 minut trvajícího potlesku vestoje a jeho hlavní strůjce neskrýval slzy dojetí.