FB pixel TP pixel
Netflix a spol. se vrací do Česka. Objem natáčení se blíží rekordnímu roku © TMDB

Netflix a spol. se vrací do Česka. Objem natáčení se blíží rekordnímu roku

Zahraniční filmové štáby se pomalu vrací k objemu natáčení před koronavirovou pandemií a díky systému filmových pobídek se postupně vrací i do Česka. Vypadá to, že míra natáčení by se tak měla vrátit k rekordnímu předpandemickému roku 2019.

České novinky

V roce 2019, který byl z hlediska zahraničních filmových investi rekordní, přiteklo do Česka od filmových štábů z ciziny, i díky nastavenému systému pobídek, dohromady 9 miliard korun. V loňském pandemickém roce byly naopak mnohé produkce pozastaveny či rovnou, jako druhá řada Zaklínače, zrušeny a přesunuty jinam. I když ani loni se v Česku zahraniční filmové produkce nezastavily a čile využívaly pro svá natáčení lokace a profesionály z České republiky, objem natáčení se určitě výrazně zmenšil. Letos už ale přípravy a natáčení u nás probíhá opět ve velkém a své další projekty zde chystají připravit například Netflix, Amazon, Lionsgate, NBCUniversal, ZDF nebo Sky. Natáčejí se zde tak velkoprodukce jako fantasy seriály Wheel of Time nebo Carnival Row od Amazonu.

Amazon si Českou republiku obzvlášť oblíbil, když u nás dosud utratil ohromujících 3,1 miliardy korun. A utrácet u nás hodlá i v budoucnu. Konkurent Netflix pak v našich končinách plánuje natočit své dva velké filmy. Bratři Russové, tvůrci Avengers, využijí místních lokací k natočení nejdražší netflixovské produkce vůbec - akčního thrilleru The Gray Man - s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem v hlavních rolích, za který streamer plánuje utratit přes 200 milionů dolarů. Dále zde příznačně zfilmuje i celovečerní sci-fi podobenství Kosmonaut z Čech od českého autora žijícího v USA. V něm k nám vedle režiséra Černobylu Johana Rencka zavítají i hvězdy jako Adam Sandler, Carey Mulligan nebo Paul Dano. Netflix u nás navíc natočí i adaptaci románu Na západní frontě klid s Danielem Brühlem v hlavní roli. Státní fond kinematografie ale doufá, že se rozpočet pobídek opět navýší z 800 milionů nejméně o dalších 500, jako tomu bylo v roce 2019, aby se tak letošek rekordnímu roku přiblížil. Ministr kultury Zaorálek již potvrdil, že o to požádá ministryni financí Schillerovou. Poptávka po službách v České republice je totiž opravdu vysoká, pro filmové produkce ale musí být i finančně výhodná. Objem zahraničních produkcí je dokonce tak velký, že se mezi českými filmaři začíná mluvit o tom, že filmoví profesionálové z oblastí scénografie či kostymérství brzy nebudou na množství zakázek stačit.

 650 zobrazení   19 se líbí
Nová doba! Ulož.to chce statisíce za své ilegální nabízení filmu Šarlatán
Nová doba! Ulož.to chce statisíce za své ilegální nabízení filmu Šarlatán
27.04.2021 | České novinky

Již mnoho let vedou majitelé práv k audiovizuálním dílům spory se známým českým serverem Ulož.to. V tom současném, který vede distribuční společnost CinemArt o svůj snímek Šarlatán, se překvapivě do protiútoku pustil cloudový server.

Aerovod jde ve stopách Disneyho! Vyzkouší prémiový model distribuce
Aerovod jde ve stopách Disneyho! Vyzkouší prémiový model distribuce
31.03.2021 11:00:00 | České novinky

Kina v Česku jsou stále zavřená, a i k nám se dostávají nové modely distribuce snímků původně mířících na stříbrná plátna. Společnost Aerovod vyzkouší prémiový model uvádění, když za zvýšenou cenu a po omezenou dobu do své knihovny přidá film před jeho kinopremiérou.

10 nejočekávanějších českých filmů roku 2021
10 nejočekávanějších českých filmů roku 2021
18.03.2021 | České novinky

Pandemie je tu už přes rok a budoucnost kin je zatím ve hvězdách. Společné projekce už jsou ale opět možné a pokud máte rádi kina rádi, rozhodně byste je měli podpořit. Třeba návštěvou nějakého českého filmu. Letos to dokonce vypadá, že ne z každého dostaneme rakovinu. Možná.

Netflixu se v Česku líbí. Natočí zde svůj nejdražší film od tvůrců Avengers
Netflixu se v Česku líbí. Natočí zde svůj nejdražší film od tvůrců Avengers
15.03.2021 11:00:00 | České novinky

I přes probíhající epidemii se v Česku zahraniční filmové produkce nezastavily a vedle hollywoodských bijáků u nás vzniknou i seriály a filmy pro Netflix či Amazon. Netflix zde dokonce z části natočí svůj dosud nejdražší film The Gray Man z rozpočtem 200 milionů dolarů.