FB pixel TP pixel
Netflix končí s podporou mnoha televizí a zařízení. Kosa padne i na Apple © Netflix

Netflix končí s podporou mnoha televizí a zařízení. Kosa padne i na Apple

Streamovací služby rostou, nabírají nové funkce, navyšují rozlišení a snaží se zlepšit i plynulost svých aplikací. Jenže řada zařízení (televize, tablety apod.) pokroku zkrátka nestačí, a tak streamer ukončuje jejich podporu. Velké změny diváky zasáhnou i toto léto. Konec podpory se týká i starších zařízení od Applu.

Streaming novinky

Technologie jdou neustále kupředu a co bylo moderní včera už dnes nemusí dostačovat. Obecně dnes platí, že výrobci elektronických zařízení deklarují podporu svých produktů na 3-5 let. Poté končí aktualizace a produkt zastarává. A jelikož není zařízení aktualizováno, stává se problémem i pro výrobce softwaru, který je v něm obsažen. Výjimkou není ani Netflix, který musí pravidelně ukončovat podporu pro televize a další zařízení, v nichž má svou aplikaci nainstalovanou. Dává to smysl, ani největší streamer světa se nemůže soustředit na zařízení, která technicky zaostávají, nesplňují jím nastavené podmínky kvality a jejich stáří mnohdy dosahuje i třeba 10 let.

Aktuálně Netflix začal rozesílat emaily informující část klientů, že ukončuje podporu jimi využívaných zařízení. Záleží na tom, zda Netflix eviduje uživatelův produkt na seznamu zastaralých produktů, jimž už dál nechce věnovat pozornost. Horkou novinkou je ztráta podpory pro starší modely Apple TV. Jedná se o verze před rokem 2015, tedy tedy Apple TV druhé a třetí generace, jež vstoupily na trh v letech 2010 a 2012. Ty jsou z dnešního pohledu skutečně zaostalé a nabízí podporu jen rozlišení 720p, respektive 1080p. Navíc ani nemají systém tvOS, který je dnes standardem. Podporu starších modelů Netflix ukončí 31. července 2024 a není rozhodně sám. Podporu ukončil na starších Apple TV i YouTube, stanice CBS nebo Crunchyroll. S podporou dokonce končí i sám Apple, jenž od iOS 16 v těchto archivních kouscích deaktivoval funkci AirPlay.

Konec podpory se týká i televizních přijímačů vyrobených před rokem 2015. Kupříkladu společnost Sony vydala seznam modelů, jimž skončí podpora Netflixu od 24. července letošního roku napříč glóbem:

  • KDL-60W610B
  • KDL-60W630B
  • KDL-55X830B
  • KDL-65X830B
  • KDL-70X830B
  • XBR-55X800B
  • XBR-65X800B
  • XBR-49X850B
  • XBR-55X850B
  • XBR-65X850B
  • XBR-70X850B
  • XBR-55X900B
  • XBR-65X900B
  • XBR-79X900B
  • XBR-65X950B
  • XBR-85X950B

Nejedná se letos o první seznam modelům, jimž podpora končí. Sony a další značky pravidelně informují o změnách podpory. Již v lednu na Sony zobrazovačích končila podpora Netflixu na modelech z let 2011 a 2013. Ztráta podpory se pak logicky týká i dalších značek jako TCL, Samsung, Panasonic a dalších. Vždy se vyplatí pravidelně kontrolovat oficiální zprávy výrobců, přičemž problémy mohou nastat i na starších modelech počítačů, tabletů či telefonů. Poněkud komicky se na účet Netflixu vyjádřila herečka Andrea Růžičková, která vyhlásila službě bojkot kvůli tomu, že jí streamer oznámil, že přestane podporovat její starší počítač. Herečka argumentuje svou snahou o udržitelnost, jež je nepochybně chvályhodná, ale v tomto případě skutečně platí, že Netflix ukončuje podporu zásadně strojům, které jsou dnes zastaralé opravdu výrazně a neodpovídají moderním standardům kvality, kterou chce Netflix a další služby nabízet.

Zdroj: Samsung Magazine / Sony / Aktuálně.cz

Streamingové služby

Jak vybrat nejlepší streamovací službu?

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

Tom Bombadil přichází! Seriálový Pán prstenů ukázal fotky ze setkání s Gandalfem
Tom Bombadil přichází! Seriálový Pán prstenů ukázal fotky ze setkání s Gandalfem
29.05.2024 16:20:00 | Streaming novinky

Amazon pomalu a jistě buduje očekávání pro 2. řadu fantasy seriálu Prsteny moci, která dorazí v závěru srpna. Nově splnil přání řady fanoušků a odhalil, že v premiérových dílech nebude chybět postava, kterou ostatní adaptace vynechaly – Tom Bombadil.

Největší hity Netflixu odhaleny. Mezi nejsledovanějšími pořady je 85 % novinek
Největší hity Netflixu odhaleny. Mezi nejsledovanějšími pořady je 85 % novinek
26.05.2024 14:00:00 | Streaming novinky

Jak Netflix slíbil, tak také doručil. Na veřejnost se dostal nový report z druhé poloviny roku 2023, který odhaluje největší hity globálně největšího a nejúspěšnějšího streamera současnosti. Netflixu se podle nového reportu daří napříč žánry a většina jeho novinek končí mezi nejsledovanějšími tituly.

Další facka internetovým pirátům. Náhrada za Ulož.to končí se sdílením filmů a seriálů
Další facka internetovým pirátům. Náhrada za Ulož.to končí se sdílením filmů a seriálů
21.05.2024 15:30:00 | Streaming novinky

Po konci veřejného sdílení na internetové platformě Ulož.to přichází další rána pro internetové pirátství. Komerční televizní stanice donutily další uložiště přestat nabízet jejich obsah.

Rozlučte se s HBO Max, přichází Max (průběžně aktualizujeme)
Rozlučte se s HBO Max, přichází Max (průběžně aktualizujeme)
21.05.2024 7:00:00 | Streaming novinky

Dnes dochází k další změně, která se týká streamovací služby dříve známé jako HBO Max. Kromě změny jména na Max se předplatitelé mohou těšit také na zcela nové technické pozadí, lepší kvalitu obrazu i zvuku a rozšířenou nabídku o reality či jiné zábavné show. Mění se ale také cena a poprvé si budete moci vybrat z více balíčků.