FB pixel TP pixel
Rozlučte se s HBO Max, přichází Max (průběžně aktualizujeme) © Warner Bros.

Rozlučte se s HBO Max, přichází Max (průběžně aktualizujeme)

Dnes dochází k další změně, která se týká streamovací služby dříve známé jako HBO Max. Kromě změny jména na Max se předplatitelé mohou těšit také na zcela nové technické pozadí, lepší kvalitu obrazu i zvuku a rozšířenou nabídku o reality či jiné zábavné show. Mění se ale také cena a poprvé si budete moci vybrat z více balíčků.

Streaming novinky

Proč se mění název?

Jsou to zhruba dva roky, co se dlouho fungující služba HBO GO měnila na HBO Max. A nyní přichází další změna, která opět reflektuje nový směr nových majitelů. Zatímco v případě změny z GO na Max ještě doznívalo převzetí mediální skupinou AT&T, která chtěla především původní HBO platformu obohatit o nový filmový obsah studia Warner Bros, nyní už se naplno projevuje nová strategie vyplývající ze spojení s konkurenčním Discovery. Odstřižením HBO z názvu chtějí totiž majitelé koncernu Warner Bros Discovery ukázat, že jejich streamovací platforma je víc než jen HBO seriály a dokonce více než filmy studia Warner Bros. Discovery, známé i u nás díky sportovním kanálům Eurosport, či televizním stanicím Discovery, TLC, Food Channel či Travel Channel, dodává do nové platformy spoustu nového obsahu, od sportu přes reality show, nové dokumenty až po zábavné show na jakékoliv téma. Ale popořadě.

Změna nejen loga a názvu

Rozlučte se s HBO Max, přichází Max (průběžně aktualizujeme) © Warner Bros Discovery

Změna není jen kosmetická a netýká se jen názvu. V případě, že jste používali pro streamování web, ten vás přesměruje z dosavadního hbomax.com na max.com a tam se můžete přihlásit stejným způsobem, jakým jste se přihlašovali skrz hbomax.com. Změna by měla být plynulejší než v případě předchozí migrace z HBO GO na HBO Max, ale přesto pokud narazíte na problémy s přihlášením, neváhejte se obrátit na místní technickou podporu. Jestliže jste používali aplikaci HBO Max na svém mobilním telefonu či tabletu, čeká vás buď v lepším případě nucená aktualizace a nebo v horším případě stažení nové aplikace s názvem a logem Max. Přihlášení si ale nová aplikace Max může natáhnout z HBO Max sestry. U chytrých televizí či herních platforem proveďte stažení nové aplikace Max, ke kterému vás nyní už končící aplikace HBO Max ode dneška vyzve. Původní aplikace končí a nebude možné používat v budoucnu obě dvě zároveň. Zůstávají vám jinak profily z HBO Max včetně historie přehrávání.

Více různorodého obsahu

Po doufejme úspěšné aktualizaci a přihlášení do nové aplikace už se můžete začít rozhlížet v novém prostředí. To bude na první pohled lehce odlišné od toho původního, nečekejte však žádnou revoluci, streamovací platformy se z hlediska fungování podobají jako vejce vejci už pěkných pár let. Pozorní předplatitelé si všimnou, že je propagace samotného jména HBO o něco menší než dříve a do popředí se dostávají i další značky. Vedle log HBO a Max Originals (rozdíl je daný tím, že HBO tituly uvidíte i na klasické kabelové televizi) zůstává samozřejmě i logo komiksové série DC či dětského kanálu Cartoon Network. Filmové zaměření (seznam) se mění více na zavedené značky jako Harry Potter či Pán prstenů a nikoli obecnou komunikaci věcí filmového studia Warner. Novinkou jsou potom přírůstky ze skupiny Discovery - samotné Discovery (dokumenty), H & H Discovery (pořady o zdraví a domácnosti), ID (investigativní dokumenty) či dětské naučné věci z Discovery Kids. Kdo již znal samostatnou streamovací službu Discovery+, ty největší fláky mu budou dobře známé, ale zatím se komplet migrace obsahu nekoná.

Nejen druhá Duna

U původního HBO Max jsme evidovali cca 2200 filmů a seriálů, nyní pár hodin po startu jsme zatím na čísle 2800 tedy daleko od slibovaného dvojnásobku. V přímém srovnání vidíme, že přírůstky z Discovery tvoří cca 1000 pořadů (proti HBO Max ubylo cca 400 pořadů), rozsah věcí značek HBO a (HBO) Max Originals je zatím stejný. Jak už víme z dřívějška, není to komplet, prodané seriály jako Bez vědomí zůstávají dále na SkyShowtime. U filmů to aktuálně vypadá na 1400 kousků. Faktem ovšem je, že poslední měsíce byly u HBO Max hodně ve znamení nákupu menších, skoro až uměleckých filmů, novinek ze stáje studia Warner Bros a Sony (na které má stále Max v našem regionu licenci prvního distribučního okna za předplatné) logicky tolik není. Zde opticky došlo k největšímu úbytku, ale není vyloučeno, že budou dále přibývat. Tahákem na start Max v našem regionu je samozřejmě Duna: Část druhá, která za předplatné míří už 3 měsíce po své kinopremiéře. Největší hit letošního roku sice stále ještě láká diváky do kin, ale svůj korunní klenot si pro start Warneři nemohli nechat ujít a mohou si ho tak společně v nejvyšší kvalitě užít předplatitelé Maxu z původních (USA, Latinská Amerika) i nových zemí - Max se dnes změnil ve všech dosavadních trzích ve střední a východní Evropě.

4K konečně poprvé ve větším měřítku

Když už jsme u té technické kvality, ostře sledovaná bude určitě aktuální změna pro fanoušky domácích kin. Dosavadní platforma HBO Max byla ušita tak trochu horkou jehlou a bylo to často znát na kvalitě a zážitku z přehrávání. Max je ale postaven na zcela novém podvozku, který by měl ničím nerušený zážitek dopřát všem uživatelům. A konečně se také ve větší míře dočkáme pořádného obrazu a zvuku. Zatímco na HBO Max bylo zhruba jen 30 filmů ze studia Warner Bros v maximální možné kvalitě 4K, nyní už je takto vybaveno 200 titulů, a to včetně seriálových pecek jako Rod draka, Černobyl, Temný případ, Euforie a dalších. U hodně z nich zároveň najdete i obrazové nakopnutí Dolby Vision a při správném nastavení vašeho domácího kina si můžete také dopřát zvuk v Dolby Atmos. Podrobný seznam titulů v této kvalitě neustále rozšiřujeme na tomto seznamu.

Pozor na změnu ceny

Zatím to tedy vypadá na výrazný posun ve všech směrech, tato změna ale nebude zadarmo. Se startem Max se bohužel také zvyšuje cena, a to ve standardním předplatném ze 199 Kč na 219 Kč za měsíc. Jestliže jste při startu HBO Max před dvěma lety naskočili na zaváděcí slevu 33 % (vyčíslenou na 132 Kč), změní se pro vás platba na 144 Kč za měsíc. Rozčilování v tomto případě je zbytečné, už tenkrát HBO Max komunikovalo slevu jako procentní, nikoli jako konkrétní částku. Novinou jsou také omezení tohoto standardního tarifu - 219 Kč tarif bude mít omezenou kvalitu přehrávání maximálně na HD, pro 2 zařízení a 30 stažení offline, kdo chce tedy koukat na Rod draka ve 4K či mít přístup pro 4 zařízení a nebo 100 stažení offline, musí si pořídit nový prémiový tarif za 299 Kč. Roční předplatné se odpovídajícím způsobem zvyšuje také, a to na 2190 Kč (Standard) nebo 2990 Kč (Premium), máte tedy dál možnost v případě této platby získat de facto 2 měsíce zdarma. Jestliže jste měli HBO Max jako bonus ke svému předplatnému u operátora, je nutné se individuálně informovat, jak se vám změní cena či kvalita. Například T-Mobile svůj samostatný balíček s HBO po startu Max zdražuje ze 129 Kč na 199 Kč, ale třeba u Vodafone či O2 se cena balíčku s HBO nemění. Platí zde také zatím pravidlo, že operátoři nabízí za tuto cenu standardní tarif, ale nenabídnou vám jednoduchý přechod na prémiový, ten budete muset vyřešit přímým přechodem k Max.

Více sportu na Max

Kromě reality show, kuchařských pořadů a hobby magazínů přináší rozšíření o obsah Discovery také možnost mít více sportu. Tím nejsnadnějším je více sportovních dokumentů přímo jako součást Maxu. Sportovní přenosy a pořady známé z Eurosportu (tenisové turnaje ATP a WTA, cyklistické závody Tour De France, Giro Di Italia) budou přístupné i předplatitelům Maxu, ovšem za příplatek 70 Kč v rámci balíčku Sport. Korunní klenot letošního roku, letní olympiáda v Paříži, bude ovšem k dispozici i v rámci standardního předplatného Maxu, není nutné si tedy jen kvůli OH 2024 pořizovat extra balíček. Pro zbytek sportovních událostí ano a můžete tedy teoreticky opustit stávající předplatné Eurosportu, které samostatně stojí 129 Kč. Pozor pokud máte HBO balíčky od operátorů, ti podobně jako v případě Premium varianty nenabízí jednoduchý dokup, takže je nutné se ke sportovnímu balíčku dostat přechodem na samostatné předplatné.

Jaká čeká Max budoucnost?

Zatímco předchozí roky byly plné streamingového nadšení a každá změna byla považována za pozitivní vývoj dopředu, letošní rok už je po celém světě symbolem vystřízlivění. Nové streamingové platformy nevznikají, naopak se slučují (Max coby spojení HBO Max a Discovery+ je tohoto důkazem), ubývá originálního nového obsahu (ať už kvůli loňské hollywoodské stávce herců a scenáristů či obecně škrtům kvůli lepší ziskovosti) a hlavně se zdražuje. U nás už na podzim 2023 odstartoval Disney+ se skokem na 239 Kč, před měsícem zdražil také SkyShowtime (na 219 Kč) a je jen otázkou času, kdy se k takovému kroku odhodlají i další. Ekonomická krize v podobě nemalé inflace přitom ještě v Česku zdaleka neskončila a lidé už jsou aktuálně navíc z filmů a seriálů lehce unaveni. Nejen Max, ale i další tedy čeká kritické období. Řešením bývá nabídnout levnější tarif s reklamou, jako má nyní u nás nově právě SkyShowtime, ale u Maxu se ho v první vlně na rozdíl třeba od Polska nedočkáme.

Zdroj: Autorský text / TZ Max / HBO Max

 2 se líbí
Netflix překvapivě spojil síly s konkurencí. Chystá se balíček za výhodnou cenu
Netflix překvapivě spojil síly s konkurencí. Chystá se balíček za výhodnou cenu
19.05.2024 9:00:00 | Streaming novinky

Společnost Comcast, vlastnící studio Universal, uvede v USA nový balíček streamovacích služeb, který zákazníkům umožní sledovat obsah tří velkých platforem na jednom místě. Balíček se jmenuje StreamSaver a nabídne výrazně nižší cenu než samostatné předplatné těchto služeb.

Jak vybrat nejlepší streamovací službu? Přinášíme velké srovnání pro Česko
Jak vybrat nejlepší streamovací službu? Přinášíme velké srovnání pro Česko
13.05.2024 14:45:00 | Streaming novinky

Je rok 2024 a v Česku už se zabydlely streamovací služby jako Netflix, (HBO) Max či Voyo. Kterou z nich vybrat? Které jsou ty nejlepší a nejpopulárnější streamovací platformy v ČR? Nabízíme velký přehled všech streamingových platforem u nás.

Vyhazovy, zdražování (HBO) Max a nový Pán prstenů. Hollywoodský gigant řeší miliardovou ztrátu
Vyhazovy, zdražování (HBO) Max a nový Pán prstenů. Hollywoodský gigant řeší miliardovou ztrátu
10.05.2024 12:15:00 | Streaming novinky

Poslední z velkých studií reportuje kvartální čísla a podobně jako u dalších hráčů je čím se chlubit jen částečně. Čísla předplatitelů (HBO) Max sice rostou, ale nedaří se snižovat ztrátu a celý konglomerát Warner Bros Discovery dál bojuje s propadem výnosů z kin či televize.

Peklo mrzne. Konkurence Netflixu spojuje síly, chystá výhodnější ceny
Peklo mrzne. Konkurence Netflixu spojuje síly, chystá výhodnější ceny
09.05.2024 13:30:00 | Streaming novinky

Zatímco Netflixu se povedl husarský kousek s tím, když donutil dosud neplatící uživatele k přechodu na vlastní předplatné, ostatní streamovací platformy bojují s tím, že mají menší množství obsahu, zároveň ale zdražují. Nyní tak Disney Plus a (HBO) Max spojují síly v rámci bundlů pro USA.