FB pixel TP pixel
Netflix kvůli obavám o mládež vymaže sebevraždu z 1. řady 13 Reasons Why © TMDB

Netflix kvůli obavám o mládež vymaže sebevraždu z 1. řady 13 Reasons Why

Tlak veřejnosti a nová studie, která údajně našla spojení mezi nárůstem sebevražd teenagerů a popularitou seriálu 13 Reasons Why, donutili Netflix vystřihnout grafickou scénu z 1. řady seriálu, v níž si Hannah sáhla na život.

Filmové novinky 18. 7. 2019 11:00 | Filmové novinky

„Dostaly se k nám příběhy řady mladých lidí, které 13 Reasons Why přesvědčil, aby začali o svých vážných problémech, jako je deprese či sebevražedné myšlenky, mluvit a vyhledali pomoc – často úplně poprvé“, stojí v oficiálním prohlášení Netflixu. „Během příprav spuštění 3. řady jsme zároveň sledovali probíhající diskuzi o seriálu. A na základě konzultací se zdravotními experty, včetně doktorky Chrisine Moutier, hlavní lékařky Americké nadace pro prevenci sebevražd (AFSP), jsme se společně s tvůrcem Brianem Yorkeyem a producenty rozhodli vystřihnout scénu, ve které si Hannah (Katherine Langford) v 1. řadě vezme život.

Tvůrce seriálu Brian Yorkey k rozhodnutí dodal, že cílem oné kontroverzní scény bylo vyobrazit „ošklivou, bolestivou realitu“ a zajistit, aby „si ji nikdo nikdy nepřál napodobit“. Po vyslechnutí obav doktorky Moutierové (a jiných expertů) se však Yorkey „dohodl s Netflixem na editaci“ scény. V prohlášení Netflixu se dále píše: „Žádná jedna scéna není důležitější než pokračování seriálu a jeho poselství, že se o sebe navzájem musíme lépe starat. Věříme, že tato úprava umožní seriálu mít co nejlepší dopad na co nejvíc lidí, aniž by existovalo jakékoliv riziko pro zranitelné mladé diváky.“ Výše zmíněná studie přišla se závěrem, že počet sebevražd mezi teenagery ve věku 10 až 17 let vzrostl o 30 procent zrovna v dubnu 2017, tedy měsíc po premiéře 13 Reasons na Netflixu.

 406 zobrazení   21 se líbí
Amazon chce Stranger Things. Zfilmuje komiks Paper Girls o cestování časem
Amazon chce Stranger Things. Zfilmuje komiks Paper Girls o cestování časem
18.07.2019 | Filmové novinky

Retro osmdesátkové variace dětských dobrodružných příběhů jsou díky úspěchu seriálu Stranger Things momentálně v kurzu a na rozjetý nostalgický vlak se nyní pokusí nasednout i Amazon s adaptací komiksu Paper Girls od scénáristy Briana K. Vaughana.

Nový seriál ze světa Živí mrtví již ohlásil tři hlavní postavy
Nový seriál ze světa Živí mrtví již ohlásil tři hlavní postavy
17.07.2019 13:00:00 | Filmové novinky

Nedávno oznámený spin-off seriálu Živí mrtví od stanice AMC je již třetím seriálem z tohoto alternativního světa stiženého zombie apokalypsou. Ten by se měl nyní zaměřit na dospívání první generace, která se v něm narodila. První tři významné dětské postavy byly právě obsazeny.

Nelíbila se vám Hra o trůny? Ceny Emmy daly poslední řadě 32 nominací
Nelíbila se vám Hra o trůny? Ceny Emmy daly poslední řadě 32 nominací
17.07.2019 11:00:00 | Filmové novinky

Jaké seriály aktuálně vládnou televizním obrazovkám? Podle cen Emmy patří mezi nejlepší kousky hlavně seriály HBO – Černobyl, Barry nebo Hra o trůny.

Tvůrci Stranger Things nelení a lákají na 4. řadu
Tvůrci Stranger Things nelení a lákají na 4. řadu
16.07.2019 12:00:00 | Filmové novinky

Ross a Matt Dufferovi v interview potvrdili, že již mají hotový plán pro zřejmě nevyhnutelnou 4. řadu jejich seriálového hitu Stranger Things, který aktuálně září na Netflixu. Dvojice zároveň odhalila několik detailů o tom, co fanoušci od případné další řady mohou očekávat.