FB pixel TP pixel
Disney+ chybí nový původní obsah. A kvůli koronaviru bude hůř © TMDB

Disney+ chybí nový původní obsah. A kvůli koronaviru bude hůř

Stále ještě nová streamovací služba Disney+ má na kontě téměř 30 milionů předplatitelů. Jenže jim aktuálně nemá kromě širokého katalogu starých titulů co nabídnout.

Streaming novinky

Rozšíření ano, obsah zatím ne

Disney+ se od listopadového spuštění v USA a Nizozemí posouvá do zbytku světa jen velmi pomalu. Aktuálně je služba kromě zmíněných zemí dostupná rovněž v Kanadě, Austrálii a Novém Zélandu. Do konce března by však měla dorazit i například do Velké Británie. Celkem má Disney+ kolem 28 milionů předplatitelů, jenže ti potřebují být neustále krmeni novým obsahem. A ten Disneyho streamovací služba prostě nemá.

A nemyslí si to jen tržní analytici. Disney totiž oficiálně oznámil, že nyní již bývalý šéf celé společnosti, Bob Iger, se bude v roli výkonného předsedy věnovat službě, jež pod jeho dohledem vznikla a která má dlouhodobý problém přinášet nový původní obsah. Pravda je totiž taková, že ačkoli diváci byli zpočátku nadšení z možnosti mít pohromadě všechny Star Wars filmy, Marvelovky, staré i nové animáky a bohatý katalog starších Disneyho filmů či pořadů National Geographic, nové předplatele lákají novinky jako Mandalorian a ty zatím službě chybí. A podle všeho za to mohou interní zmatky v plánování a vývoji projektů.

© TMDB

Spory a zrušené projekty

TRON: Legacy | USA | 2010 | Sci-fi filmy | Kyberpunk

Disney+ se svým startem přinesla několik dokumentárních sérií, rodinné seriály jako High School Musical: The Musical: The Series, Diary of a Future President a aktuálně přihodila i závěrečnou řadu animovaných Klonových válek. To ale nejsou žádné divácké trháky a Disney byl i dost zoufalý, když pro službu začal přinášet obligátní „televizně“ působící projekty jako adaptaci Lady a Tramp, vánoční komedii Noelle či přehlížený dobrodružný film s Willemem Dafoe Togo.

 68 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 12. 1. 2022
Sledovat Online na iTunes  iTunes | od 24. 10. 2022

Studiová strategie působí při pohledu do budoucna ještě zoufaleji po oznámeních o sólových projektech vedlejších postav z Krásky a zvířete či Aladina, o které zkrátka nikdo nestojí a které páchnou očividnou snahou těžit značky v momentě, kdy nemáte originální příběhy. Na povrch rovněž vyplavalo několik rudých vlajek, když se herečka Hilary Duff nechala slyšet, že její chystaný revival Lizzie McGuire byl přerušen kvůli příliš vysoké přístupnosti a ona sama bojuje za přesun na dospělejší platformu Hulu. S temnějším tónem měl Disney problém i v případě zrušeného projektu Book of Enchantment, což mělo být drama o disneyovských záporácích. Médiím se rovněž povedlo zjistit, že Disney předčasně zrušil vývoj seriálové verze Trona, což je další ze značek (vedle Star Wars), se kterou si studio od komerčně nepříliš úspěšného filmu neví rady.

© TMDB

Zpoždění obsahu kvůli koronaviru

The Falcon and the Winter Soldier | USA | 2021 | Komiksové seriály | Marvel

Iger má nyní malátné streamovací službě dodat systematičnost a jasný tah na branku. Ostatně streamovací služba má mít naplánováno přes 100 projektů, které je potřeba dotáhnout do konce. A bývalý disneyovský prezident musí moc dobře vědět, že ze dvou marvelovských seriálů ročně službu utáhnout nelze. A tady se rýsuje další problém – koronavirus. Ačkoli se letos máme dočkat druhé řady Mandaloriana a prvních marvelovských seriálů WandaVision či The Falcon and the Winter Soldier, natáčení byla kvůli hrozbě nákazy pozastavena na neurčito a je velmi pravděpodobné, že se jejich vydání opozdí, neboť predikce na zlepšení zdravotní situace mluví o několikaměsíčních pauzách. Zatímco Netflix může celou situaci řešit větším rozprostřením již natočených pořadů, Disney+ je regulérně v průšvihu, neboť pokud budou tyto vlajkové projekty odloženy, nebude mít kromě katalogu co nabídnout.

 71 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 19. 3. 2021

Z koronaviru tak zatím profitují hlavně diváci, kteří mají aktuálně službu zaplacenou. Kvůli nutnosti zůstat doma totiž Disney na svou službu uvolní s několikatýdenním předstihem svůj hit Ledové království 2. Což je nepochybně fajn, ale jedná se svým způsobem o další důkaz, že Disney+ z vlastní nabídky nemá v rukávu absolutně nic. A to má být plán stanovený tak, že by služba každý rok nabídla 50 původních pořadů a 10 filmů. Inu, hodně štěstí. S letošním nástupem konkurence, jako HBO Max, Quibi či Peacock, bude potřeba. I když kdo ví, jak se startem těchto služeb aktuální situace zahýbe.

P.S.: Pokud by vás situace ohledně koronaviru a jeho dopadu na filmový byznys zajímala více, určitě si poslechněte náš speciální podcast.

 359 zobrazení   9 se líbí
Světová ekonomika kvůli koronaviru stagnuje, Netflix ovšem roste
Světová ekonomika kvůli koronaviru stagnuje, Netflix ovšem roste
11.03.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Přestože má koronavirus COVID-19 na světovou ekonomiku devastující účinky, existují odvětví, která naopak v tomto období vzkvétají. Vedle donáškových služeb jsou to především streamovací platformy jako Netflix nebo Amazon.

Žebříčky 10 nejsledovanějších seriálů a filmů jsou už i na českém Netflixu
Žebříčky 10 nejsledovanějších seriálů a filmů jsou už i na českém Netflixu
26.02.2020 | Streaming novinky

Loni v květnu Netflix nejprve v Británii a posléze v Mexiku testoval nový doplněk ke svým službám. Zveřejňoval seznamy deseti nejpopulárnějších snímků a seriálů na své platformě, což uživatelům mohlo pomoci ve výběru titulů. Tato služba je od pondělí dostupná i u nás.

Kdyby Netflix uváděl filmy i v kinech, jeho sledovanost by se prý zvýšila
Kdyby Netflix uváděl filmy i v kinech, jeho sledovanost by se prý zvýšila
12.02.2020 12:00:00 | Streaming novinky

Možná to nebude znít objevně, ale nová studie, jejíž výsledky zveřejnil server Variety, tvrdí, že filmy, které si odbudou své kolečko napříč sítí kin, budou mít ve výsledku na streamovacích platformách mnohem vyšší sledovanost.

Disney+ má 28 milionů předplatitelů. Jak si stojí Apple TV+ nebo Amazon?
Disney+ má 28 milionů předplatitelů. Jak si stojí Apple TV+ nebo Amazon?
05.02.2020 10:00:00 | Streaming novinky

První oficiální čísla o počtu zákazníků Disney+ jsou tu a jsou ještě lepší než jste čekali. Za tři měsíce nabral Disney více než 28 milionů a stává se v USA pro Netflix další silnou konkurencí. Ale ani další služby podle odhadů Ampere Analytics nemají špatné výsledky a to včetně Apple TV+ nebo Amazon.