FB pixel TP pixel
Netflix prchá konkurenci. Oznámil rekordní počet předplatitelů a zdražil © Netflix

Netflix prchá konkurenci. Oznámil rekordní počet předplatitelů a zdražil

Komplikovaná ekonomická situace v mnoha zemích, zamezování sdílení účtů, zavádění reklam či možné zdražení předplatného. Nic z těchto obav se nepromítlo do výsledků největšího streamovacího hráče světa. Dál vládne žebříčkům předplatitelů a nevypadá to, že by měl zpomalit.

Streaming novinky

Netflix roste jako z vody

Aktuální výsledky za třetí kvartál jsou v podání Netflixu skoro neuvěřitelné. Za období července až září se podařilo přidat 8,8 milionů nových předplatitelů a zvýšit tak vedení ve streamovacích válkách s celkovým číslem 247,2 milionů předplatitelů. Nejbližší oficiální konkurent, kterým je Disney+, má skóre o 100 milionů nižší a poté, co za druhý kvartál vykázal první pokles, všichni s obavami vyhlížejí jeho aktuální výsledky, které spatří světlo 8. listopadu. Netflix prosvištěl okolo i nejsmělejších odhadů a vykazuje pozitivní nárůst ve všech čtyřech hlavních regionech. Tahounem je aktuálně Evropa (+ Blízký východ + Afrika), kde přibyly skoro 4 miliony účtů (celkem 83,8 milionů), ale ani konkurencí nabitá a nasycená severní Amerika (USA + Kanada) se skoro dvoumilionovým přírůstkem (celkem 77,3 milionu) se nemusí hanbit. V dravém růstu pokračuje zbytek Asie + Pacifik, který přidává také skoro dva miliony (celkem 42,4 miliónu) a brzy na celková čísla překoná Latinskou Ameriku, která poslední dobou vykazuje nejmenší přírůstky (celkem 43,6 milionu).

Podobně nadšení mohou být akcionáři z finančních výsledků, tržby za uplynulé tři měsíce totiž přesáhly 8,5 miliard dolarů, zisk už atakuje hranici 2 miliard. Tady se projevuje především dokončení celosvětové honby za sdíleči předplatného, po úspěšném nasazení byli příživníci nuceni buď přejít na vlastní předplatné a nebo si vyprosit u hlavních majitelů účtu poplatky za sdílení. Netflix jde novým předplatitelům na ruku s tím, že tlačí levnější předplatné s reklamami. Podle Netflixu je (v zemích, kde je tento tarif dostupný) už zhruba 30 % nových účtů právě těch, co volí nejlevnější tarif. Netflix reportuje také větší množství volné hotovosti, kterou disponuje, což má velmi praktické zdůvodnění - kvůli hollywoodské stávce scenáristů a herců se přestalo točit, a tak (nejen Netflix) může takto šetřit. Zatímco scenáristi už novou dohodu podepsali, herci zatím ne a Netflix patří mezi hlavní vyjednávače na druhé straně, kteří o navýšení odměn na základě zhlédnutí či popularity moc slyšet nechce.

Netflix si také podmiňuje růst předplatitelů obsahovými novinkami. Celosvětovým fenoménem byl během léta především u mladé generace One Piece. Hraná adaptace stejnojmenné mangy měla úspěch nejen u kritiků, ale i u diváků, během startu nasbírala zatím 62 milionů unikátních zhlédnutí. V USA vládl během léta sice stále starší, ale nesmírně úspěšný seriál Kravaťáci, který si Netflix licencuje, protože ví, že se ho diváci i přes dostupnost jinde stále nemohou nabažit. Netflix také nenápadně vyzdvihuje své sportovní věci, zatím ty dokumentární (viz Beckham), o právech na sportovní přenosy se bavit aktuálně nechce, nicméně dál chce investovat do technologie živého vysílání a vyzkouší si to 14. listopadu vysíláním dvou živých sportovních přenosů k titulům Formule 1: Touha po vítězství a Full Swing. Ohledně plánů Netflix dále potvrdil své ambice začít otevírat kamenné pobočky se svými hlavními značkami, ale to je zatím daleko, mnohem blíže je vytěžení slavné značky Hra na oliheň ve stejnojmenné reality show. Největší pecku si ovšem Netflix schoval do oblasti své dětské výroby, protože se mu podařilo přetáhnout animační divizi studia Skydance (s ex-Pixar šéfem Johnem Lasseterem) od Apple TV+ k sobě, a dále tak rozšiřuje svoje už tak slušně rozběhnuté aktivity pro nejmenší diváky. První vlaštovkou bude dlouho odkládaný Spellbound, který se měl na Apple TV+ objevit původně letos na podzim, ale poté se posunul a nyní se ho dočkáme až příští rok na Netflixu.

Netflix zdražuje

Co ale předplatitele nepotěší, je změna cen některých tarifů. Zatím pouze v USA, Velké Británii a Francii zvyšuje ceny svého nejdražšího tarifu Premium na 23 dolarů (přepočteno 540 Kč!) ze stávajících 20 dolarů a svého nejlevnějšího ne-reklamního tarifu Basic na 12 dolarů (280 Kč přepočteno) ze stávajících 10 dolarů. Ten ale už není dostupný pro nové předplatitele, pouze pro stávající. Novým předplatitelům ve vybraných zemích už Netflix nabízí nejlevnější pouze Standard s reklamami (7 dolarů), ten stejně jako Standard bez reklam (15,5 dolarů) zůstává cenově beze změny. Zatím se tento pohyb cen týká pouze vybraných zemí, dá se ovšem čekat, že dříve nebo později dorazí i k nám. Ostatně, od listopadu u nás zdražuje Disney+ z 199 Kč na 249 Kč, a zřejmě nebude poslední.

Zdroj: Variety / Los Angeles Times

HBO potvrdilo velké změny pro Česko a další země. Stane se rájem sportovních fanoušků
HBO potvrdilo velké změny pro Česko a další země. Stane se rájem sportovních fanoušků
17.10.2023 11:10:00 | Streaming novinky

Od letošního května se HBO Max v USA změnilo na Max, nyní se potvrdilo, jak bude přeměna této streamovací platformy probíhat i v dalších regionech. Spuštění v Latinské Americe se odsouvá z letošního roku na začátek příštího. A náš region by měl projít změnou na jaře. Jak bude změna vypadat?

Chamtivost Netflixu nekončí. Nová vlna zdražování je na cestě
Chamtivost Netflixu nekončí. Nová vlna zdražování je na cestě
05.10.2023 16:10:00 | Streaming novinky

Netflix si sice se zamezením sdílení účtů přišel na hezké peníze z nových předplatných, tím ale zdaleka snaha získat nové příjmy nekončí. Po více než roce chystá další vlnu zdražování napříč světem.

Diváci dali tvrdou facku Netflixu. V průzkumu spokojenosti rekordně pohořel
Diváci dali tvrdou facku Netflixu. V průzkumu spokojenosti rekordně pohořel
05.10.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Letošní průzkum zákaznické spokojenosti se streamovacími službami potvrdil pro Netflix nelichotivý trend. Jeho obliba u předplatitelů je stále nižší a překonává ho celá řada konkurentů.

Disney Plus končí se sdílením hesel a přidává se k nekompromisnímu Netflixu
Disney Plus končí se sdílením hesel a přidává se k nekompromisnímu Netflixu
29.09.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Po úspěšném tažení Netflixu proti neplatícím uživatelům se přidávají na stranu zakazování sdílení hesel další platformy. Nyní svůj plán rozjíždí Disney se svou službou DIsney Plus.