FB pixel TP pixel
Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře © Netflix

Netflix ruší další projekty. Odmítá dobře platit filmaře

Vlna šetření v Netflixu pokračuje. Kvůli novým dohodám mezi filmaři a producenty v Dánsku, které jim zaručují vyšší odměny, se streamer rozhodl ukončit tamní výrobu filmů a seriálů.

9. 6. 2022 16:00 | Streaming novinky

Streamovací gigant Netflix pokračuje v rozjetých škrtech. Po prvním úbytku předplatitelů po více než deseti letech a strmém propadu akcií nastala ve společnosti vlna šetření a propouštění zaměstnanců. A nyní streamer našel další místo, kde uspořit. Minulý týden totiž oznámil svým dánským partnerům, že v jejich zemi ukončuje vývoj nových seriálů a filmů. Rozhodnutí Netflixu je reakcí na dohodu o autorských právech uzavřenou mezi producenty a filmaři v prosinci loňského roku. Dohoda zaručuje umělcům nejen lepší odměny, ale také jejich pravidelné vyplácení, nikoliv jednorázově, jak bylo dosud zvykem. Což se streamerovi, který se rozhodl přiškrtit své výdaje, rozhodně nelíbilo. Dle Benjamina Boea Rasmussena, šéfa Dánské herecké asociace, toto rozhodnutí postihne dva projekty.

Rázný krok Netflixu se může jevit překvapivější i kvůli právě uvedené novince – pokračování oblíbeného dánského politického dramatu Vláda, který od streamera dostal podtitul Moc a sláva a nových osm epizod. Připomeňme, že dánské produkce Netflixu v minulosti dodaly také temnou detektivku Kaštánek a apokalyptický seriál Déšť. Aby toho pro Netflix nebylo málo, začátkem tohoto roku dánská vláda představila plány na uvalení dodatečné daně na streamovací služby, takzvaný „kulturní příspěvek“ činící 6 % z jejich zisku. Musíme ale podotknout, že nespokojenost nehlásí jen americký streamer, ale například i dánská televizní stanice TV2 či severská streamovací služba Viaplay, které stejně jako Netflix kvůli finanční náročnosti pozastavují své dánské produkce.

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit?
Disney Plus startuje v Česku už za týden! Na co se těšit?
07.06.2022 10:45:00 | Streaming novinky

Do spuštění Disney+ v Česku zbývá už jen jeden týden a dnes se služba poprvé oficiálně představila novinářům. Z hodinové tiskové konference si sice neodnášíme žádné zásadní nové informace, ale na rozdíl od konkurence musíme ocenit maximální vstřícnost a otevřenost Disney. Pojďme si také shrnout, co všechno už víme z dřívějška.

Boj Netflixu proti sdílení hesel je dokonalá blamáž. Uživatele matou podmínky
Boj Netflixu proti sdílení hesel je dokonalá blamáž. Uživatele matou podmínky
06.06.2022 9:00:00 | Streaming novinky

Zatímco dříve Netflix sdílení hesel přehlížel, nyní jej považuje za jeden ze svých hlavních problémů. V několika zemích proto testuje novou funkci, která by mohla chybějící příjmy řešit. Dle prvních zpovědí, ale streamer vytváří jen zmatek.

Netflix slaví obří úspěch Stranger Things. Seriál lámal o víkendu rekordy
Netflix slaví obří úspěch Stranger Things. Seriál lámal o víkendu rekordy
02.06.2022 14:40:00 | Streaming novinky

Krátce po debutu poslední řady sci-fi hororu Stranger Things Netflix hrdě hlásí rekordní víkendová čísla a nového vítěze v kategorii nejsledovanější anglicky mluvený seriál.

Disney chce streamovat s reklamami. Výhodu budou mít rodiny s dětmi
Disney chce streamovat s reklamami. Výhodu budou mít rodiny s dětmi
26.05.2022 11:20:00 | Streaming novinky

Společnost Disney konečně odhalila podrobnosti o tom, jak bude fungovat nová varianta levnějšího plánu její streamovací služby Disney+, která bude podporovaná reklamou.