FB pixel TP pixel
Netflix pod palbou. V Rusku měl vysílat propagandu proti Ukrajině © Netflix

Netflix pod palbou. V Rusku měl vysílat propagandu proti Ukrajině

Od 1. března má v Rusku platit zákon, který nařizuje službám s více než 100 000 denními uživateli zahrnovat do svého programu ruské propagandistické pořady. Mezi službami byl i Netflix.

1. 3. 2022 13:00 | Streaming novinky

Aby se Netflix dostal se svou službou do Ruska, očividně musel učinit spoustu kompromisů. Jedním z nich mělo být akceptování nového zákona, který od 1. března nařizuje streamovacím službám zahrnovat ve svém „vysílání“ propagandistický obsah z kanálů Channel One, NTV a Ruské pravoslavné církve. Pokud by služba na tyto podmínky nepřistoupila, hrozily by jí peněžní a možná jiné tresty. Magazín Deadline však informuje, že s válkou na Ukrajině se situace změnila a Netflix nyní neplánuje tyto kanály do své nabídky zahrnout. Není přitom zcela jasné, jak by k zahrnutí došlo, neboť Netflix nemá regulérní programové vysílání, jako například Roku, Pluto TV od Paramountu nebo Peacock spadající pod NBCUniversal.

Kolik má Netflix ruských předplatitelů?

Propaganda samozřejmě měla být zaměřena i na utváření falešného obrazu současné Ukrajiny. Je tedy dost neuvěřitelné, že Netflix vůbec zvažoval, že by na podobné podmínky přistoupil. Obzvlášť v případě, že v Rusku nemá kdovíjak velkou diváckou základnu. Rok od spuštění plně ruské verze má mít Netflix podle své agentury až 1 milión předplatitelů, ale pod tento kontroverzní zákon se dostal relativně nedávno, když měl překročit hranici 100 tisíc předplatitelů. Pravda tak bude zřejmě někde uprostřed, tak jako tak v kontextu celkového počtu 222 milionů globálních uživatelů to působí jako kapka v rozlehlém oceánu. Navíc tyto úvahy o zahrnutí propagandistické masírky vzbuzují otázky, jaké další podmínky je Netflix schopný akceptovat v jiných zemích.

Připomeňme však, že přizpůsobování se podmínkám států či seskupení, jakým je i Evropská unie, je u streamovacích služeb normální. Například EU nakazuje streamerům procentuální podíl obsahu z evropského kontinentu. To je ostatně důvod, proč i na českém Netflixu přibývají pravidelně filmy z Česka, Německa, Švédska, Itálie či Francie. Je však rozdíl v přidávání legitimního a často uměleckého obsahu, nebo prachsprosté propagandy agresivního režimu.

 192 zobrazení   16 se líbí
Petr Semecký
Stresem prorostlý workoholik, který jednou rukou analyzuje festivalový art, druhou chystá preview nejžhavějšího blockbusteru a nohama sepisuje seznamy filmů a seriálů, které musí ve volném čase konečně „bingvočnout“. Milovník dobrého jídla, půlmaratonec, technologický nadšenec a sběratel všeho možného.
Netflix ovládl další jihokorejský hit. Ve sledovanosti porazí i Zaklínače
Netflix ovládl další jihokorejský hit. Ve sledovanosti porazí i Zaklínače
23.02.2022 11:00:00 | Streaming novinky

Nový jihokorejský seriál se mezi diváky Netflixu šíří stejně rychle jako zombie virus, o kterém nové drama pojednává. Výkonný ředitel Netflixu, Ted Sarandos, v jednom z rozhovorů prohlásil, že Hra na oliheň byla jen začátek a Jižní Korea je připravena převzít filmový a seriálový svět.

Seriál o Boba Fettovi sklízí kritiku, je ale sledovanější než Mandalorian
Seriál o Boba Fettovi sklízí kritiku, je ale sledovanější než Mandalorian
18.02.2022 8:00:00 | Streaming novinky

Server Deadline přinesl překvapivou zprávu o sledovanosti seriálu The Book of Boba Fett, jehož první řada vysílaná na kanále Disney+ po sedmi dílech právě skončila.

Daredevil i Star Trek! Máme seznam všech odstraněných seriálů od Netflixu
Daredevil i Star Trek! Máme seznam všech odstraněných seriálů od Netflixu
17.02.2022 11:30:00 | Streaming novinky

To, že Netflix pravidelně přichází o licencovaný obsah od poskytovatelů třetích stran, se obecně ví. Věděli jste ale, že přišel i o spoustu originálního obsahu značky Netflix? Pro pořádek jsme proto připravili seznam těchto originálních titulů, které z katalogu Netflixu zmizely.

Netflix v Česku: Začátek roku znovu ovládli i Češi
Netflix v Česku: Začátek roku znovu ovládli i Češi
16.02.2022 18:00:00 | Streaming novinky

Češi potvrzují, že lokální Netflix je jim velice nakloněn a opakovaně dosahují na streamovací službě skvělých výsledků. Platí to nejen pro divácky vděčné komedie.