FB pixel TP pixel
Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů © Netflix

Netflix šel do naha! Odhalil sledovanost 99 procent filmů a seriálů

Netflixu (ale i dalším službám) se roky vyčítá, že ohledně svých dat není transparentní. A to nejen vůči médiím či divákům, ale i ve vztahu k tvůrcům. V posledních měsících se však Netflix začal v tomto směru zlepšovat a nyní odhalil prakticky vše v masivním reportu.

Streaming novinky

První výraznou změnou v transparentnosti Netflixu bylo zavedení webu Netflix TOP 10 v roce 2021, který pravidelně aktualizuje týdenní sledovanost anglicky i neanglicky mluvených filmů a seriálů, a rovněž přináší údaje o největších historických úspěších největšího streamera světa. Nyní ale Netflix přichází se skutečnou bombou pro analytiky trhu a fanoušky tvrdých dat, které zajímá, čemu se na Netflixu nejvíce daří. Vše si můžete prohlédnout v uceleném Excelu, který je dostupný na stránkách Netflixu.

99 procent nabídky Netflixu

Netflix vydal k prvnímu detailnímu reportu tiskovou zprávu, v níž vysvětluje, že podobná data bude poskytovat dvakrát ročně a vždy odhalí informace o sledovanosti za poslední půlrok. Vynechá jen minimum titulů, protože potvrdil, že zařazeny budou všechny typy pořadů (včetně těch licencovaných, nejen originálů), které překročí sledovanost 50 000 hodin. Tabulka rovněž uvádí, zda je titul dostupný globálně a jaké bylo jeho datum premiéry na službě. V případě aktuálního reportu je zahrnuto 18 000 titulů, které představují téměř 100 miliard nakoukaných hodin a 99 procent kompletní světové nabídky Netflixu. A aby toho nebylo málo, 60 procent z titulů od ledna do června 2023 se podle Netflixu objevilo v jeho TOP 10 přehledech. Netflix tudíž upozorňuje, že jde de facto o rozšíření dosavadních informací a samotné trendy lze vysledovat i z jeho týdenních reportů.

Netflix rovněž upozorňuje, že sledovanost pro něj není všechno a jedná se pouze o jeden z mnoha faktorů, které rozhodují o úspěšnosti či neúspěšnosti daného titulu. Pokud si totiž tabulku skutečně rozkliknete, zjistíte, že sledovanost mnoha zrušených seriálů letošního roku, včetně fantasy Světlo a stíny, nebyla vůbec špatná. Jak však již víme, do letošních rušení se promítaly i faktory jako stoupající náklady na výrobu či herecké a scenáristické stávky, na jejichž ekonomické dopady reagují nejen streamovací služby, ale i hollywoodská studia.

Noční agent vládne

A co je tedy v TOP 10 nejúspěšnějších pořadů Netflixu v první polovině roku 2023? Vyhrává krimi Noční agent s 812,1 miliony nakoukaných hodin. Druhý je překvapivý hit Ginny a Georgia s 665,1 miliony. Následuje jihokorejský hit Sláva (622,8 milionů), globální fenomén Wednesday (507,7 milionů), Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových (503 milionů), čtvrtá řada zvrácené krimi TY (440,6 milionů), třetí řada La Reina del Sur (429,6 milionů), třetí řada teenagerského hitu Outer Banks (402,5 milionů), hodně překvapivě první řada Ginny a Georgia (302,1 milionů) a také hitovka Arnolda Schwarzeneggera FUBAR (266,1 milionů dolarů). Největším filmovým hitem byla poněkud překvapivě thrillerová Matka s Jennifer Lopez (249,9 milionů hodin) a druhým největším filmovým úspěchem je Luther: Pád z nebes (209,7 milionů). Až za ním je Vyproštění 2 s 201,8 miliony zhlédnutými hodinami. A jeden špek závěrem: první řada Gilmorek udělala za první polovinu roku 2023 82 milionů zhlédnutých hodin. Takže kdo taky dáváte opáčko?

Zdroj: Netflix / The Hollywood Reporter / CNN

Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
Streamovací války nesou oběti. Gigant Paramount mává bílou vlajkou a není sám
13.12.2023 15:00:00 | Streaming novinky

Okolo streamovací služby Paramount+, jejíž obsah u nás nabízí SkyShowtime, začíná být v posledních dnech horko. Spekuluje se, že je možná celá značka Paramount (včetně filmového studia) na prodej. A mezi zájemci se objevilo jedno překvapivé jméno.

Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
Nová hrozba pro Netflix: Apple spojuje síly s konkurencí, utrpí však technická kvalita
12.12.2023 15:10:00 | Streaming novinky

Co se avizovalo před pár měsíci, to se již brzy stane skutečností. Původní filmy a seriály z nabídky Apple TV+ se objeví také v nabídce české verze služby Canal+, a to už od února příštího roku. Canal+ s touto novinkou zavádí nový balíček.

Prima+ před Vánoci poprvé zlevňuje, ušetřit lze i několik stovek korun. Zisk slevy je ale porodem
Prima+ před Vánoci poprvé zlevňuje, ušetřit lze i několik stovek korun. Zisk slevy je ale porodem
05.12.2023 18:15:00 | Streaming novinky

Streamovací služba televize Prima odstartovala letos v únoru a těsně před Vánoci se konečně dočká první slevové akce, která má za úkol nabrat stovky a možná tisíce nových předplatitelů. Primě se přitom obecně uživatele nabírat daří. Množství uživatelů rostlo letos rychleji, než televize sama čekala.

Stahovači filmů pláčou. Ulož.to musí skončit s veřejným sdílením souborů
Stahovači filmů pláčou. Ulož.to musí skončit s veřejným sdílením souborů
26.11.2023 14:00:00 | Streaming novinky

Zatímco filmoví distributoři (a nejen oni) slaví, internetoví stahovači pláčou a hledají alternativy. Zhruba takový je výsledek oznámení úložiště Ulož.to, že končí s veřejným sdílením souborů.