FB pixel TP pixel
Krize HBO pokračuje. Masivně ztrácí předplatitele, nové jméno a obsah spíš škodí © HBO Max

Krize HBO pokračuje. Masivně ztrácí předplatitele, nové jméno a obsah spíš škodí

Dnes je den pravdy, dvě velká studia oznamují svoje kvartální výsledky. Jako první šel s kůži a čísly na trh konglomerát Warner Bros Discovery a neměl dobrou zprávu. Počet předplatitelů služby (HBO) Max klesl už druhé čtvrtletí po sobě. Zlepšuje se sice finanční situace, ale krize u Warnerů rozhodně nekončí.

Streaming novinky

Nejdříve pojďme na dobré zprávy. Za třetí čtvrtletí hlásí spojený gigant Warner Bros Discovery tržby skoro 10 miliard dolarů, což je o dvě procenta více než měl ve stejném období loni. Daří se také snižovat ztrátu - zatímco loni byla na konci září v rozpočtu sekyra více než 2,3 miliardy dolarů, nyní už je jen něco přes 400 milionů. V tomto směru tedy pokračuje zdárně ozdravný proces, který začal vyčleněním ze skupiny AT&T a převzetím 30 % v celé mediální sekci konkurenčním Discovery. Její šéf David Zaslav se stal vládcem spojené sekce a osekává náklady, kde se dá, aby firma byla po letech marného vedení AT&T konkurenceschopná. Radost mu může dělat hlavně kinosekce, která se celé léto vezla především na úspěchu Barbie a dala zapomenout na sérii DC propadáků, které se s Warnery táhnou od začátku roku (Shazam 2, Flash, Blue Beetle). Relativně solidně se také stále drží televizní sekce, i když slovíčko „relativně“ je opravdu na místě, protože tento segment se propadá každému v branži a výhrou je, když to nejsou propady o desítky procent ročně. Což zatím u Warnerů s Discovery nejsou.

Propad předplatitelů v USA

Ze streamovací sekce už mohou být akcionáři rozpačití více. Spojené streamovací aktivity Warner Bros Discovery už podruhé za sebou vykazují kvartální propad. Tentokrát je to 700 tisíc předplatitelů mínus a zabolí to hlavně v případě detailního zkoumání. Hned 1,4 milionů předplatitelů totiž spojené streamovací služby ztratily v USA, kde s velkou slávou spustila společnost v květnu restartované Max. Nové jméno, styl i obsah přejatý z Discovery původní HBO diváci zřejmě neocenili tolik, jak si majitelé přáli. Celosvětová čísla tak musel zachraňovat svět, tedy konkrétně Latinská Amerika a Evropa, kde Warneři stále ještě působí pod značkou HBO Max, tam se rostlo o 700 tisíc na 42,5 miliónů předplatitelů. Pro WBD je ovšem stále mnohem zásadnější americký trh, protože průměrný výnos na uživatele je prakticky trojnásobný (necelých 12 dolarů vs 4 dolary) oproti zbytku světa. Za úspěch může Zaslav prohlásit, že účetně je streamovací segment konečně v stomiliónovém zisku, ale logicky než růst předplatitelů a tržeb za to může hlavně prudké utažení šroubů na straně nákladů.

V rámci kvartální prezentace zatím nepadly žádné produktové novinky. My především vyhlížíme datum spuštění nové verze HBO Max, tentokrát už pod názvem Max, která má do našeho regionu dorazit odhadem v dubnu až červnu roku 2024. David Zaslav jen suše okomentoval poměry na trhu tak, že „je na něm příliš mnoho hráčů“. Koho tím myslel, můžeme jen hádat, ale faktem je, že jeho souputníci z druhé ligy pomalu, ale jistě rostou - Paramount+ za třetí čtvrtletí celosvětově narostl z 61 na 63 milionů a Peacock z 24 na 28 milionů předplatitelů. O masivním tempu Netflixu (skok z 239 na 248 miliónů) ani nemluvě. Všichni ale budou zvědaví, jaká čísla a novinky oznámí mediální obr Disney.

Zdroj: WSJ / Forbes

Nové předplatné Netflixu raketově roste. Streamer dá nejvěrnějším divákům odměnu
Nové předplatné Netflixu raketově roste. Streamer dá nejvěrnějším divákům odměnu
05.11.2023 16:00:00 | Streaming novinky

Netflix si zařazení předplatného s reklamou na zahraničních trzích chválí a čísla aktivních uživatelů ukazují, že šlo o správnou volbu. Ty nejvěrnější seriálové diváky chce navíc streamer odměňovat navzdory tomu, že platí nejlevnější předplatné.

Voyo jde po krku Netflixu a raketově přidává nové předplatitele. Prima hraje druhou ligu
Voyo jde po krku Netflixu a raketově přidává nové předplatitele. Prima hraje druhou ligu
02.11.2023 19:30:00 | Streaming novinky

V aktuálním čísle časopisu Forbes se rozpovídal šéf Novy o tom, jaké jsou aktuální výsledky streamovací platformy Voyo. A ukazuje se, že se daří držet zběsilý růst posledních měsíců. V Česku a na Slovensku si službu předplácí už 650 tisíc lidí.

Disney Plus v Česku zdražuje. Láká na poslední šanci nižší ceny
Disney Plus v Česku zdražuje. Láká na poslední šanci nižší ceny
31.10.2023 17:05:00 | Streaming novinky

Disney pokračuje ve své snaze přihrát si do kapsy více peněz z předplatného. I v Česku tak zdražuje o desítky korun. Cena nejprve zasáhne nové předplatitele, pro stávající uživatele služba podraží v prosinci.

Apple oznámil další zdražování. Může za to i Napoleon a DiCapriův životní výkon
Apple oznámil další zdražování. Může za to i Napoleon a DiCapriův životní výkon
29.10.2023 8:00:00 | Streaming novinky

Loni v říjnu streamovací služba Apple TV+ poprvé skočila ze své zaváděcí startovací ceny na dnešních 7 dolarů v USA či 199 Kč v Česku. Na výročí si pro předplatitele z vybraných zemí připravila další nepříjemné překvapení v podobě dalšího zdražení. Co za tím stojí a co platformu čeká do budoucna?