FB pixel TP pixel
Na Netflixu ubývá megahitů. Statistika odhalila, že počet velkých úspěchů klesl na polovinu © Netflix

Na Netflixu ubývá megahitů. Statistika odhalila, že počet velkých úspěchů klesl na polovinu

Netflixu sice stále stoupají předplatitelé, již dávno ale není originální obsah jeho největším lákadlem. Podle nejnovějšího průzkumu agentury Digital i obecná míra hitovosti původních titulů streamovacího giganta značně klesá.

Streaming novinky

V loňském roce provedla digitální agentura průzkum celkových úspěchů původních titulů Netflixu, přičemž hitem britská firma rozumí film nebo seriál, který sledovalo alespoň 30 procent předplatitelů Netflixu v Severní Americe, Evropě a Latinské Americe. A výsledky jsou poměrně drtivé. Zatímco v roce 2022 zaznamenala streamovací jednička dvaadvacet hitů, loni to bylo pouhých deset, tedy o více než polovinu méně. Jedná se sice o poměrně vágní definici, jež nebere úplně v potaz počet premiérových titulů a vynechává velký, i když z hlediska sledovanosti poměrně specifický, asijský trh, i tak nám ale dává přibližný obrázek o tom, co si o tzv „originálkách“ alespoň v určitých regionech diváci myslí.

V roce 2022 si největší procento předplatitelů Netflixu pustilo alespoň kus seriálu Tima Burtona Wednesday, a to více než 60 %. I druhou a třetí příčku obsadily seriály, a to Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera s 53 % a čtvrtá řada Stranger Things se 48 %. Do kategorie hitů se následně zařadila ještě další šestka titulů, přesto však ani je všechny nestihl šťastný osud. Ani 34 % diváků, kteří si zapnuli sci-fi seriál 1899, nedokázalo odvrátit jeho následné zrušení. Další čtrnáct filmů si též připsalo hitový status, v čele s Projektem Adam, pokračováním komediální detektivky Na nože a akčním Gray Manem.

Netflixu klesá množství velkých hitů

V loňském roce si dle Digital i připsalo hitový status pouze deset titulů s katastrofickým Nech svět světem v čele. Zapnulo si ho něco málo přes 47 % diváků. Obecně se oproti předchozímu roku dařilo více filmům a méně seriálům, ale ani Netflix sám nepředstavil tolik originálních sérií mířených na širokou cílovku. Ze seriálů vévodil hitům Noční agent s 37 %. Otázkou je, co zapříčinilo pokles tzv. hitů vzhledem k nárůstu uživatelů. Odpověď možná má server Flixpatrol, který pravidelně sleduje žebříčky nejpopulárnějších snímků na streamovacích platformách. Dle výsledků totiž množství originálních titulů jako druhý díl Vyproštění, který se v žebříčku Digital i umístil až na osmém místě, či Rachel Stoneová: Sázka na Srdce, která se do „hitů“ ani neprobojovala, výrazně bodovalo v Asii a především pak v arabských zemích.

Výsledky v umístění se sice dle Digital i a Flixpatrol mohou lišit, v jednom se ale obě společnosti shodují. Netflix s odstupem času drobí své úspěchy a místo pár projektů, jejichž sledovanost se naprosto utrhne, naservíroval divákům v loňském roce větší množství solidních titulů, které ale netrhaly rekordy. Navíc, jak data z Flixpatrolu ukazují, streamovací gigant se snaží tvořit více a více globálně srozumitelného obsahu, který dokáže oslovit i jinak vkusově uzavřené asijské publikum. Což se mu s tituly jako One Piece slušně daří.

Zdroj: IndieWire / FlixPatrol

Nové sci-fi Netflixu selhávají a jsou zklamáním. Vynahrazuje je nový seriálový hit
Nové sci-fi Netflixu selhávají a jsou zklamáním. Vynahrazuje je nový seriálový hit
24.04.2024 17:47:00 | Streaming novinky

O filmech Zacka Snydera jsme ve spojitosti s jeho neúspěchy psali již několikrát. Nyní se k nim přidává i sága Rebel Moon. Oba díly nové sci-fi to od kritiků pěkně schytaly a ani divácké hodnocení není o moc lepší. První díl se navíc netěšil ani vysokým číslům sledovanosti a pokračování nedopadlo o moc lépe.

Nezastavitelný Netflix: Počet předplatitelů drtí konkurenci, přesto zatají informace
Nezastavitelný Netflix: Počet předplatitelů drtí konkurenci, přesto zatají informace
19.04.2024 18:40:00 | Streaming novinky

Další čtvrtletí za námi a další kolečko pravidelných korporátních reportů před námi. Jako vždy se svými výsledky pochlubil Netflix, který za první tři měsíce přidal 9,3 milionů nových předplatitelů, čímž překonal opět nejodvážnější přání svých akcionářů. Jenže pro další rok chystá změnu a čísla předplatitelů přestane uvádět.

Konec HBO přinese výrazné zdražení. Služba Max odhalila ceny předplatného, slevu nepotvrdila
Konec HBO přinese výrazné zdražení. Služba Max odhalila ceny předplatného, slevu nepotvrdila
19.04.2024 18:00:00 | Streaming novinky

Již v květnu 2024 přestane existovat streamovací služba HBO Max. Nahradí ji totiž služba Max, která nabídne kromě titulů HBO nabídku společnosti Discovery a také sportovní zábavu z Eurosportu. Lákadlem má být také nadcházející olympiáda. Předplatitele však čekají změny předplatného a zdražování. Služba nyní odhalila ceník.

Marvel a Star Wars celý den. Disney chystá nekonečné kanály, cílí na nerozhodné diváky
Marvel a Star Wars celý den. Disney chystá nekonečné kanály, cílí na nerozhodné diváky
17.04.2024 15:50:00 | Streaming novinky

Podle nejnovějších zpráv se streamovací platforma Disney Plus chystá obohatit svou aplikaci o novou službu. Ta by měla pomoci nerozhodným divákům a bude po vzoru tradiční televize či kabelovky pouštět kontinuálně pořady ze světa Star Wars a Marvelu.