FB pixel TP pixel
Přepište dějiny! Netflix poprvé ztrácí předplatitele a chystá velké změny © Netflix

Přepište dějiny! Netflix poprvé ztrácí předplatitele a chystá velké změny

Nečekal se žádný zázrak, ale tohle předčilo i ty nejčernější scénáře. Netflix poprvé ve své novodobé historii ztratil více než získal a snížil počet svých předplatitelů o cca 200 tisíc. Může za to odchod z Ruska, ale i další problémy. A podle svých odhadů čeká další kvartál propad o další 2 miliony.

20. 4. 2022 9:30 | Streaming novinky

Už během minulého roku Netflix varoval své akcionáře, že po fantastickém roku 2020, kdy všichni během pandemie zůstali doma a koukali na filmy, čeká výrazné zpomalení navyšování počtu předplatitelů. Rok 2021 potom zakončil na čísle 221,8 milionů, což bylo sice pořád skoro o 20 milionů více než o rok předtím, přesto mu akciové trhy vystavily nemilosrdné vysvědčení a ceny akcií se v lednu prudce propadly. Podobné problémy zažily i jiné technologické či mediální firmy, ale ty se rychle otřepaly a brzy nabraly čerstvý vítr. Ne však Netflix, který se stal symbolem nejistoty celého streamingového trhu. Pokud ani největší hráč nedokáže stále růst, co ostatní?

Přepište dějiny! Netflix poprvé ztrácí předplatitele a chystá velké změny © Netflix

To nejhorší ale mělo teprve přijít. Pro první kvartál letošního roku si Netflix naplánoval skromný růst 2,5 milionů, nicméně realita je mnohem drsnější. Hrubý přírůstek byl jen 0,5 milionů, ovšem dalších cca 0,7 milionů musel Netflix odepsat kvůli stažení z Ruska. Celková čísla se tak propadla o 200 tisíc, což je poprvé v novodobé historii Netflixu, která začíná výrobou původního obsahu. Nepomohly nové hitovky typu Bridgertonovi (čerstvě nejsledovanější anglicky mluvený seriál Netflix historie za první měsíc), Projekt Adam (čtvrtý nejsledovanější film Netflix historie za první měsíc) či nadprůměrné hitovky typu Neskutečná Anna nebo All of Us are Dead . Všechno tohle přineslo jen minimum nových diváků. A stažení z Ruska, které sice z hlediska čísel bylo jen o něco větší než český trh, tomu logicky nepomohlo. Padaly však všechny regiony, pozitivní vývoj měla jen Asie a Pacifik s nárůstem cca 1,1 milionu.

Další propad okolo 2 milionů?

A bude hůř. Pro další již probíhající kvartál odhaduje Netflix další propad. A tentokrát předpovídá další 2 miliony dolů a číslo by tak z aktuálních 221,6 milionů předplatitelů mohlo spadnout až na úroveň 219,6 milionů. Ne, stažení z dalších zemí se neplánuje, to jen Netflix sám cítí, že přichází krizové období z hlediska zájmu předplatitelů. Má sice přichystané další pecky typu pokračování filmu 365 dní či čtvrtou řadu Stranger Things, nicméně ani to dle vlastních odhadů nezabrání odlivu lidí.

Přepište dějiny! Netflix poprvé ztrácí předplatitele a chystá velké změny © Netflix

Co za propadem stojí? Netflix sám v dopise akcionářům adresoval čtyři hlavní důvody: 1) nasycení trhu, především v oblasti domácností s chytrou televizí a rychlým internetem. 2) množství sdílených účtů, kterých Netflix odhaduje až 100 miliónů (!), 3) silnější konkurence, ať už v oblasti nových hráčů jako Disney+, ale i další zábavy jako jsou sociální sítě či hry. 4) nejistá ekonomická a politická situace, kam nepatří jen stažení z Ruska, ale i navazující faktory jako inflace či menší ekonomický růst většiny zemí. Netflix se sám chlubí kvalitní kondicí a zisk za kvartál je 1,6 miliardy dolarů, ale za tím nestojí nějaké lepší úspory, jako spíš zdražení předplatného v USA a dalších zemích.

Boj proti sdílení účtů

Ostatně s cenami hodlá Netflix hýbat i nadále a jeho prioritou zdá se bude zásah proti sdíleným účtům, které teoreticky mohou nafouknout čísla až o polovinu. V některých zemích už tuto praxi testuje a není vyloučeno, že ji brzy rozšíří i do dalších států. Aktivní je poslední dobou také v oblasti konkurenční zábavy, investuje do herních studií (Boss Fight Entertainment, Next Games) a hodlá tak udržet diváky u svého předplatného za každou cenu. Zlevnění naopak může přijít s reklamou. Ano, po letech spekulací a nástupu levnější konkurence, která kompenzuje nízkou cenu reklamami, zvažuje i Netflix ústy svého šéfa tuto možnost. Nebuďte tedy překvapení, až uvidíte nabídku předplatného s nízkou cenu, ale reklamami uprostřed filmů.

Akciové trhy potrestaly Netflix prozatím dalším propadem cen akcí, a to o desítky procent. Ta pravá otázka teď ale stojí jinde - postihnou podobné problémy i další hráče? HBO Max prostřednictvím své matky AT&T oznámí výsledky už ve čtvrtek 21. dubna, Disney přijde na řadu 11. května.

Zdroj: Variety

Tomáš Vyskočil
Svůj první filmový web spustil už v roce 1999. Od té doby si uvědomil, že nebude dělat nic jiného než psát o filmech na internet. A tak založil a spustil FilmPub, první velký filmový magazín. O pár let později přešel na seriály a pro pár fanoušků spustil Lost.cz. Protože těch fandů bylo najednou dost, rozhodl se spustit i další weby a tak vznikla Edna.cz. Mezitím pracoval a psal třeba pro Premiere, DiViDi a další filmové časopisy. Když mu kamarádi před pár lety říkali, že stahují pirátské filmy, protože u nás není nabídka, tak si jeden víkend sedl, naprogramoval skript, který stáhl všechny dostupné nabídky u nás a tak vzniklo Filmtoro. Filmy a seriály už neopustí, protože filmy a seriály nikdy neopustily jeho.
Netflix přidává novou funkci hodnocení. Má zlepšit doporučování
Netflix přidává novou funkci hodnocení. Má zlepšit doporučování
14.04.2022 16:30:00 | Streaming novinky

Netflix si zakládá na co největší uživatelské spokojenosti, a proto přidává na svou platformu novou funkci. Dva zdvižené palce vám pomohou zlepšit obsah na míru.

Oscarový skandál Willa Smithe ho bude stát práci. Trestá ho i Netflix
Oscarový skandál Willa Smithe ho bude stát práci. Trestá ho i Netflix
04.04.2022 15:30:00 | Streaming novinky

Willa Smithe, jednu z největších současných hollywoodských hvězd, poškodí jeho oscarové extempore nejen na dobrém jméně, ale postihne jej i finančně. Netflix i studio Sony s ním pozastavují spolupráci.

Netflix posiluje pozici. V Polsku otevře pobočku, která poslouží i Čechům
Netflix posiluje pozici. V Polsku otevře pobočku, která poslouží i Čechům
01.04.2022 8:00:00 | Streaming novinky

Streamovací společnost Netflix otevírá v Polsku novou kancelář, která bude fungovat jako centrum pro její původní produkci ve střední a východní Evropě. Prohloubí tak vazby s místním regionem.

Konečně! Disney+ v Česku startuje 14. června se skvělou cenou a češtinou
Konečně! Disney+ v Česku startuje 14. června se skvělou cenou a češtinou
29.03.2022 10:00:00 | Streaming novinky

Na spuštění Disney+ u nás čekáme už skoro tři roky. A v polovině června se konečně dočkáme. Po dlouhých spekulacích máme konečně jasno, Disney právě oznámil spuštění na 14. června. Spolu s tiskovkou také potvrdil, že cena měsíčního předplatného bude 199 Kč.