FB pixel TP pixel
Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou © Lucasfilm

Obi-Wan Kenobi měl začít i skončit úplně jinak. Vader původně pobil pět Jediů najednou

Tvůrce prvotního scénáře k projektu Obi-Wan Kenobi prozradil, jak měla mezihra Obi-Wana a Dartha Vadera původně vyvrcholit. A jak by předešel masivní chybě v kontinuitě, kterou seriál vytvořil.

23. 4. 2023 9:00 | Filmové novinky

Série Star Wars není kruh, který se uzavřel, ale spirála, která se dá jen rozšiřovat. Prequely a interquely série by správně měly zalepovat díry v zápletce, přitom ale vytvářejí další, kvůli kterým je třeba točit další filmy. V Nové naději například Obi-Wan Kenobi oslovuje hlavního padoucha (o němž sami tvůrci tehdy vůbec netušili, že se z něj vyklube Anakin Skywalker) jako Dartha, jako by to bylo jeho křestní jméno, a zároveň neprojevuje ani trochu z té emoční bouře, která provázela jejich předchozí střetnutí na Mustafaru v Pomstě Sithů. Nejspíš proto vznikla minisérie Obi-Wan Kenobi, v níž se dozvíme, jak moudrý Jedi na bývalého učedníka definitivně zanevřel a přijal Dartha Vadera jako jeho novou identitu. Přitom ale minisérie vytvořila další narativní problém, kvůli němuž jistý moment v Nové naději tak úplně nesedí.

Jak končí Obi-Wan?

Seriál Obi-Wan Kenobi končí emotivním soubojem Kenobiho a Dartha Vadera, při němž traumatizovaný hrdina svého bývalého žáka přemůže, vyjádří své definitivní odloučení a prostě od něj odejde, nechávaje Vadera podruhé poraženého, ale naživu. A opět i přesto, že Vader zcela bez problémů vraždí děti. To by ještě nebyl ten hlavní problém. Seriál se odehrává před Novou nadějí, kde Vader zjistí, že Kenobi stále žije… a je z toho upřímně v šoku. Přestože Obi-Wan jej opustil v plné síle a ani nebyl příliš starý. Autor původního scénáře Stuart Beattie se o této díře v logice rozpovídal v rozhovoru pro The Decider. V původní verzi příběhu totiž vše měla vyřešit Kenobiho smrt. Víceméně.

Původní konec

Beattie původně plánoval Kenobiho dobrodružství jako filmovou trilogii, nicméně koncept byl později přepracován do podoby minisérie. Finále se mělo odehrávat na vesmírné stanici, která se rozpadá v atmosféře. Dramatický souboj Kenobiho a Vadera měl mít v podstatě stejnou katarzi - Obi-Wan pozná, že jeho bratr ve zbrani je navždy pryč, zbyl pouze Vader, za jehož vznik sám nenese odpovědnost. A třebaže si uvědomí, že Anakinova zkáza není jeho chyba, stále si odnáší trauma.

V čem se ale klimax původní verze od seriálu liší, je způsob, jakým souboj končí. Vader použije telekinezi, aby Kenobiho vyhodil ze stanice do prázdného prostoru, což náš hrdina samozřejmě přežije. Vader však vyprávění opouští s tím, že Kenobiho jednou provždy zahubil, a tak dává jeho zjevné překvapení v Nové naději mnohem větší smysl. Podle Beattieho navíc nebyla jiná možnost, jak souboj ukončit, protože kdyby je nechal bojovat do konce, byli oba hrdinové odhodlaní jeden druhého zabít. Vader byl ustaven jako příliš velká hrozba, aby ho Kenobi jen tak nechal naživu, a dokonce měl první film začít tak, že legendární padouch osobně pozabíjí pět Jediů naráz. Jinými slovy je sice otázka, co by Kenobi dělal celé tři filmy, aby to drželo určitou kvalitu, začátek a konec dávají nicméně mnohem větší smysl než to, co jsme reálně viděli. V každém případě se nabízí otázka, zda se u Disneyho klube plán, jak zalepit i tuhle díru.

Zdroj: Collider

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  51 zobrazení  
Filip Šula
Úředně potvrzený filmový nerd a milovník nejen žánrovek všech typů a kvalit, ale i pořádného umění. O filmu píše nějaký ten pátek a zatím to nevypadá, že by ho to omrzelo. Když se nevěnuje filmům, podniká nesmělé pokusy v literární tvorbě nebo se skrývá v lesích.
Unikátní thriller osvěží zatuchlé vody kriminálek. První diváci slibují herecký výkon roku
Unikátní thriller osvěží zatuchlé vody kriminálek. První diváci slibují herecký výkon roku
21.04.2023 10:30:00 | Filmové novinky

O tom, že žánr true-crime patří momentálně mezi nejžádanější typy obsahu, není pochyb. Stejně tak je ale faktem, že je žánr v poslední době přesycený a začíná se z něj vytrácet invence. HBO se to se svou novinkou pokusí zvrátit.

Přeobsadí Marvel nového arcipadoucha? Jeho hvězda čelí vážným obviněním
Přeobsadí Marvel nového arcipadoucha? Jeho hvězda čelí vážným obviněním
20.04.2023 10:30:00 | Filmové novinky

Měl být jednou z největších nových hvězd Hollywoodu. Teď se ale zdá, že herec Jonathan Majors skončí s největší pravděpodobností zapomenut a minimálně několik let stráví mimo velké filmové události. Za vše mohou obvinění vůči jeho osobě z napadení několika žen.

Nový trailer Rychle a zběsile 10 je nepopsatelný úlet. Takhle vypadá ultimátní demence
Nový trailer Rychle a zběsile 10 je nepopsatelný úlet. Takhle vypadá ultimátní demence
20.04.2023 8:00:00 | Filmové novinky

S ponorkou už se naháněl. Dokonce si vyzkoušel boj za špatnou stranu. Jeho parta se dokonce podívala i do vesmíru. Teď se ale Dominic Toretto vrací a slibuje začátek konce. A vy budete žasnout nad tím, co za šílenosti nový trailer Rychle a zběsile 10 ukazuje s vážnou tváří.

Drsňák Schwarzenegger míří na Netflix. V traileru akční novinky dává rány jako za mlada
Drsňák Schwarzenegger míří na Netflix. V traileru akční novinky dává rány jako za mlada
20.04.2023 7:00:00 | Filmové novinky

Arnieho jsme sice už pár let v žádném filmu neviděli, teď nám to ale vynahradí rovnou v seriálu. Ano, slavný Schwarzenegger se poprvé pustí do vícedílného dobrodružství, když pro Netflix natočil špionážní novinku, která v traileru připomíná pecky jako Terminátor a Pravdivé lži.