FB pixel TP pixel
Největší hity a propadáky Netflixu v roce 2023: O některých jste vůbec neslyšeli © Netflix

Největší hity a propadáky Netflixu v roce 2023: O některých jste vůbec neslyšeli

Čas rychle pádí a máme za sebou už první kvartál roku 2023. Spolu s tím přichází i první výsledky nových a vracejících se titulů streamovacího giganta. Jak se start roku Netflixu povedl a které jeho tituly naopak skončí hluboko v propadlišti VOD dějin?

19. 4. 2023 16:15 | Filmové novinky

Nejúspěšnější seriály Netflixu současnosti

Během prvních tří měsíců měla na Netflixu premiéru pěkná řádka úspěšných nových sérií, a dařilo se jim lépe než navrátivším se titulům. Králem prvního kvartálu je bezpochyby akční thriller Noční agent, který zhlédlo odhadem 55 milionů diváků. Za ním, a to s poměrně velkým odstupem a cca 41 miliony zhlédnutí je druhá série dívčí coming-of-age Ginny a Georgia. Na třetím a čtvrtém místě s 31, potažmo 28 miliony, diváků skončily dobrodružná teen honba za poklady Outer Banks a nelineární hříčka Kaleidoskop, která každému z diváků pouštěla epizody v rozdílném pořadí.

Tradičně se však dařilo nejen anglicky mluveným projektům. Popularitě, především pak v Asii, se těší s 25 miliony zhlédnutí jihokorejská cesta za pomstou s názvem Sláva. Úspěch s desítkami milionů “dokoukání” zaznamenaly i španělsky mluvené série Triáda a Ztracena v bílém šumu. Netflix k nadšení diváků již oznámil prodloužení oblíbených sérií. Další řada nemine Nočního agenta, ani Outer Banks a předpokládána je i další řada Ginny a Georgia.

Nejúspěšnější filmy Netflixu současnosti

Z filmů se i přes značné množství negativních recenzí nejvíce dařilo filmové verzi drsňáka Luthera s podtitulem Pád z nebes. Ve stejné kategorii se o slovo též horlivě hlásí Norové, kteří po obrovském prosincovém úspěchu s Trolem, mají další zářez na pažbě s filmy Vlk viking a Narvik.

Na přelomu kvartálu pak Netflix zveřejnil další ze svých zaručených hitů, pokračování detektivní komedie s Jennifer Aniston a Adamem Sandlerem Vražda na jachtě, tentokrát s názvem Vražda v Paříži. Očekávat se dá nárůst i u Nočního agenta, který premiéroval až 23. března a dodnes se dle webu FlixPatrol drží na předních místech v žebříčcích sledovanosti.

Největší neúspěchy a zklamání

Na své konto si Netflix nepřipsal jen úspěchy, čekalo jej i pár nepříjemných proher. Vedení streamovacího giganta určitě zabolel slabý start druhé série fantasy spektáklu Světlo a stíny. Zrovna v tomto případě se ale jedná o složitější případ, jelikož se jedná o seriál na motivy ukrajinských knih a těšil se velké popularitě v Rusku a dalších státech východní Evropy. Překvapivý pád čekal i polský seriál Sexify, jehož první řada se stala nečekaným covidovým hitem. V případě Sexify už Netflix oznámil ukončení série, Světlo a stíny má zatím v plánu spin-offy a vše bude záviset hlavně na nákladech, které Netflix doposud do seriálu investoval.

Skvělým číslům sledovanosti se netěšila ani řada formálně vytříbených sérií pro náročnější diváky, jako byl Kodaňský kovboj provokatéra Nicolase Windinga Refna nebo Makanai: Jak se vaří pro Maiko, který má na svědomí mistr jemnocitných dramat Hirokazu Kore-eda. V tomto případě ale není nutné projekty označovat za propadáky. Je dost pravděpodobné, že se jednalo o rozšíření diváckého portfolia směrem k náročnějšímu publiku.

Už na začátku dubna vytáhl ale Netflix své další těžké váhy v podobě čtvrté řady reality show Láska je slepá nebo komediálního seriálu z produkce A24 Ve při. Jsme zvědaví, jak se do letních čísel promítnou i nečekané hity, jako je thajský snímek z kuchyňského prostředí Hladoví po úspěchu či novinka bratra Alfonsa Cuaróna Chupa.

*čísla jsou přibližně odvozena od celkové stopáže a zhlédnutých hodin, které pravidelně zveřejňuje web Netflix TOP 10.

Zdroj: What’s on Netflix / FlixPatrol / Netflix TOP 10

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Černá Kleopatra? Nový seriál Netflixu pobuřuje svým ohýbáním historie
Černá Kleopatra? Nový seriál Netflixu pobuřuje svým ohýbáním historie
19.04.2023 11:35:00 | Filmové novinky

Přestože chystaná dokusérie Královna Kleopatra bude na Netflixu dostupná až za několik týdnů, dokázala na sociálních sítích vzbudit kontroverzi a silnou kritiku za to, jak je navzdory historickým faktům slavná panovnice vyobrazena.

Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze
Nejlepší horor roku? Neskutečně brutální novinka má zcela nadšené recenze
18.04.2023 15:10:00 | Filmové novinky

Kultovní sága Evil Dead znovu ožívá a zdá se, že další reinvence známé značky trefila hřebíček perfektně na hlavičku. Recenze, které už se hrnou éterem, totiž mluví o naprosto krvavé hororové jízdě, jejíž zhlédnutí je pro fanoušky naprostou povinností.

Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
Ant-Man 3 je konečně online i v Česku. Kde si ho přehrát v nejlepší kvalitě?
18.04.2023 14:00:00 | Filmové novinky

Do kin se blíží očekávaná nová marvelovka Strážci Galaxie: Volume 3, což je ideální příležitost pro komiksové studio Marvel přihřát si polívčičku a konečně divákům nabídnout online i předchozí blockbuster s Ant-Manem. Ten ale hodně zklame předplatitele Disney Plus.

Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
Nejžhavější seriál roku vám vystřelí tepovku do maxima. Trailer je naprosto božský
18.04.2023 9:00:00 | Filmové novinky

Režisér Sam Levinson a hudebník The Weeknd připravili pro HBO maximální laskominu, která potěší snad každého fanoušku seriálu Euforie. Znovu nás totiž uvrhne do komplikovaného života mladých, tentokrát skrze optiku ďábelského hudebního byznysu. Kvality nového seriálu potvrzuje i exkluzivní předpremiéra.