FB pixel TP pixel
Oppenheimer má oscarovou konkurenci. Nové sci-fi uhranulo diváky, mluví se o nejlepším filmu roku © Universal Pictures

Oppenheimer má oscarovou konkurenci. Nové sci-fi uhranulo diváky, mluví se o nejlepším filmu roku

Filmový festival v Benátkách je každoroční kolébkou oscarových filmů. Ani letošní rok není výjimkou a vypadá to, že dosavadní favorit Oppenheimer našel svého konkurenta.

Filmové novinky

Od své červencové premiéry bylo životopisné drama o vynálezci atomové bomby značně favorizováno v oscarovém klání a není vůbec divu proč. Jeho režisér Christopher Nolan se řadí k největším režisérům současnosti, na svou první Zlatou sošku však stále čeká. Už dvakrát byl velmi blízko s nominacemi filmů Počátek a Dunkerk, Akademie však vždy dala přednost tradičněji vystavěným snímkům (Králova řeč, Tvář vody). Oppenheimer je však ideální kombinací silného osobního příběhu, precizní režie a ideálu filmu, že by to napotřetí mohlo klapnout. Tedy takový byl předpoklad do doby, než se objevil na obzoru nový oscarový favorit, který nemůže být Nolanovu opusu vzdálenější.

Konkurence Oppenheimera

Zlatého lva za nejlepší film si z benátského festivalu odvezl přední představitel tzv. Řecké divné vlny Jorgos Lanthimos (Humr, Favortika), který se svým excentrickým režijním stylem a vykloubenými filmovými světy sice stále stojí na okraji mainstreamu, s každým dalším filmem však do něj víc a víc proniká a mění jeho pravidla. Jeho novinka Chudáčci vypráví frankensteinovský příběh mladé ženy, která se vzepře svému stvořiteli a rozhodne se na vlastní pěst poznávat krásy světa a především své sexuality.

První kritiky film chválí za jeho neotřelý satirický tón i kouzelnou stylizaci inspirovanou filmy Karla Zemana, a po loňském nečekaném vítězství sci-fi Všechno, všude, najednou jsou i značně netradičním filmům oscarové dveře otevřeny dokořán. Prestižní filmové plátky, jako Variety nebo The Independent, predikují výsledky oscarového klání a nově se kloní k variantě, že Oscar za Nejlepší film Nolana opět mine. Podle nejnovějších předpovědí by jej totiž měli získat právě Lanthimosovi Chudáčci a Nolan by si měl odnést cenu za režii. Je otázkou, jestli se ještě objeví titul, který takhle výrazně zamíchá kartami, ale např. prosincový Zone of Interest by se o to určitě rád postaral.

Zdroj: The Independent / Variety

 5 482 zobrazení  
Disney Plus slaví. Malá mořská víla má rekordní sledovanost, překonává i nové Star Wars
Disney Plus slaví. Malá mořská víla má rekordní sledovanost, překonává i nové Star Wars
13.09.2023 10:00:00 | Filmové novinky

Přestože v kinech si Disneyho nová verze klasiky Malá mořská víla vedla vzhledem k nafouknutému rozpočtu spíše podprůměrně, vstup na domovskou streamovací platformu Disney+ byl úchvatný. Výpravný muzikál se ihned zařadil mezi nejsledovanější premiéry od založení služby.

Největší letošní horor Netflixu přichází. Trailer straší vraždami i odpudivými démony
Největší letošní horor Netflixu přichází. Trailer straší vraždami i odpudivými démony
12.09.2023 18:35:00 | Filmové novinky

Režisér Mike Flanagan sice aktuálně připravuje nové projekty pro streamovací službu Amazon Prime Video. Ještě ale musí splnit poslední kreativní práci pro Netflix. A nezvolil si nic menšího než slavnou povídku Edgara Allana Poea.

Nejlepší komedie Netflixu končí. Trailer slibuje dojemné vyvrcholení
Nejlepší komedie Netflixu končí. Trailer slibuje dojemné vyvrcholení
12.09.2023 16:26:00 | Filmové novinky

Už 21. září se diváci Netflixu dočkají závěrečných epizod skvělého seriálu Sexuální výchova. Streamovací služba nyní představila trailer, který slibuje dojemné loučení a završení hitu o vztahových radostech a strastech teenagerů i jejich rodičů.

Prima zahrabává propadák Eliška a Damián. V sobotu už ho nikdo neuvidí
Prima zahrabává propadák Eliška a Damián. V sobotu už ho nikdo neuvidí
12.09.2023 15:55:00 | Filmové novinky

Televize Prima řeší slabou sledovanost vysmívaného seriálu Eliška a Damián. Novinka s Emmou Smetanou a Robertem Urbanem, která kombinuje telenovelu se sci-fi o cestování v čase, už diváci v sobotu večer neuvidí.