FB pixel TP pixel
5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © Amazon

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly

Na Amazonu si nyní můžete přehrát celou první sérii nejdražšího seriálu všech dob. U čeho možná budete kroutit hlavou?

24. 10. 2022 16:00 | Zajímavosti

Z očekávaných Prstenů moci se podle předpokladů stal hit, jenž se pomalu vydává vstříc druhé sérii. Návrat do světa Pána prstenů se neobešel bez pozitiv (vypsali jsme je tady), leccos ale dost skřípalo. Něco se dá ještě napravit, něco už bohužel moc ne – pojďme si tedy všechna selhání projít a zamyslet se nad tím, jestli se jim nešlo jednoduše vyhnout.

Obsazení většiny postav

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © TMDB

Když si vzpomenete na filmového Pána prstenů, přeobsadili byste v něm někoho? Asi ne, že? Prsteny moci jsou na tom bohužel úplně jinak, protože se do diváckých srdcí zarylo jen několik hrdinů. Durin, Elrond, Adar, Stranger… a možná Elendil nebo Nori? V kontrastu s tím je pak seriál přímo zahlcen matnými hereckými tvářemi, nebo rovnou castingovými faily (Isildur! Gil-galad! Theo!), a je hodně smutné, že Amazon s mnoha postavami takhle zametl. Neříkejte mi, že na lepší herce nebyly peníze.

Tajemný meč

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © Amazon Studios

Prsteny moci nám (i když se o to vlastně nikdo neprosil) ukázaly vznik Mordoru. Trikaři se na něm určitě hodně nadřeli, proč ale stejný zápal neprojevili scenáristé, kteří legendární říši probudili k životu? Celá zápletka kolem tajemného meče, jenž odemyká přehradu, z níž musí voda protéct kilometry nově vykopaných (!) tunelů do sopky, je tak nebetyčný blábol až to bolí. Vážně nešlo Horu osudu odpálit způsobem, u něhož mozkové buňky neumírají po milionech? Vždyť to jinak dost působivé scéně zbytečně podráží nohy.

Podivné romance

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © Amazon Studios

Možná jste si toho ani nevšimli, ale v Prstenech moci je spousta romantiky… někde na třetí koleji. A často ve velmi zvláštním podání, kdy ani není jasné, jestli vůbec má jít o romantiku nebo ne. Halbrand a Galadriel? Uf. Arondir a Bronwyn? Hm. Elendil a Míriel? Kdo ví! Ema a Leon? Možná ani nevíte, o kom je řeč. Nejrozpracovanějším vztahem je pak stejně bromance Durina s Elrondem, která hezky odkazuje na přátelství Gimliho a Legolase. Klidně ať se ve druhé sérii řeší jen oni a zbytek postav se o toporné sbližování ani nesnaží.

Málo výrazné akce

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © Amazon Studios

Omlouvám se za asi dvanácté srovnání s filmovým Pánem prstenů, ale výčet jeho památných akčních scén nebere konce. Morie, Helmův žleb, Osgiliath, Pelenorské pláně… lahůdka za lahůdkou. Peter Jackson vyždímal maximum třeba i z Aragornovy potyčky s pár Nazguly, jenže Prsteny moci na tenhle aspekt fantasy zvysoka kašlou. Akce v nich totiž skoro není a jediná větší bitva se odehrává ve vesnici o čtyřech domech. Při pohledu na trénink s Galadriel nebo Arondirovu capoeiru je možná dobře, že se tvůrci v tomhle směru drželi zpátky. Do budoucna by to ale rozhodně měli napravit.

Bizarní kreativní rozhodnutí

5 věcí, které se v novém Pánovi prstenů vůbec nepovedly © Amazon Studios

Prsteny moci některé důležité věci trefily a některé moc ne, sem tam však vyloženě přišly s rozhodnutím, jež si zasloužilo zdvihnuté obočí. Ne, nemám na mysli změny oproti předloze – ty jsou nutné u každé adaptace. Spíš mě zajímá, proč je celá první série plná divných zpomalovaček (zejména s Galadriel na koni) nebo proč Adar jednoduše neřekl Mordor a místo toho přišla nejsměšnější výměna nápisu v dějinách televize. Jo a koho napadla písnička z titulků osmého dílu? Tolkienova říkanka se do hudební podoby sice vůbec nehodí, tvůrce seriálu to ale bohužel nezastavilo. Snad už jsou tedy vyřádění a příště nic tak kostrbatého nevymyslí.

Zdroj: Autorský text

Reklama
Daniela Pelikánová
Miluje sci-fi, fantasy, akci, ale dokáže se přepnout i na něžnější žánry či multioscarové drama. Odrostla na akčních nářezech 80. let, dokáže ale ocenit i klasický a nový Hollywood. Jen s těmi českými filmy to má trochu na štíru, takže se v nich raději moc nevrtá a užívá si, co ji baví.
5 věcí, které seriál Pán prstenů: Prsteny moci zvládnul na jedničku
5 věcí, které seriál Pán prstenů: Prsteny moci zvládnul na jedničku
20.10.2022 10:00:00 | Zajímavosti

Na pokus Amazonu o vytvoření vlastního fantasy megahitu ve stylu Hry o trůny od HBO se valí jedna vlna kritiky za druhou. Už dávno přitom nejde jen o barvu pleti nebo účesy. A i přesto, že zapálení fandové Tolkiena jej nazývají totálním fiaskem, má seriál i své silné stránky, jež zaslouží uznání.

Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá?
Rod draka upozornil na nejdůležitější zbraň celého seriálu. Kdo ji teď získá?
13.10.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Pozorní diváci si v osmém díle první řady Rodu draka mohli všimnout na první pohled nenápadného, ale dlouhého záběru na velmi známou čepel z valyrijské oceli. Těchto pár sekund je ve skutečnosti mnohem důležitějších, než si možná myslíte.

Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova?
Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova?
11.10.2022 12:00:00 | Zajímavosti

První řada Rodu draka ve své druhé polovině velmi rychle nabírá na obrátkách a pouto, kterým král Viserys až doposud držel obě rozkmotřené části své rodiny pohromadě, pozvolna mizí. Kritická poslední scéna 8. dílu však do již tak nebezpečně planoucího ohně hodila pomyslný kanystr benzínu!

Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
30.09.2022 10:00:00 | Zajímavosti

Na sociálních sítích byla zveřejněna brutální akční scéna z akčního hororu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která se nakonec do výsledného střihu nevešla. Mrkněte na ni.