FB pixel TP pixel
Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova? © HBO Max

Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova?

První řada Rodu draka ve své druhé polovině velmi rychle nabírá na obrátkách a pouto, kterým král Viserys až doposud držel obě rozkmotřené části své rodiny pohromadě, pozvolna mizí. Kritická poslední scéna 8. dílu však do již tak nebezpečně planoucího ohně hodila pomyslný kanystr benzínu!

11. 10. 2022 12:00 | Zajímavosti

POZOR: Následující text obsahuje spoilery ze seriálu Rod Draka i knihy Tanec draků, které je adaptací.

Osmý díl první řady Rodu Draka si pod režisérskou taktovku vzala Geeta Patel, které za epizodu jako celek nezbývá než smeknout. Skoro se zdá, že v druhé polovině zatím každý další díl dělá vše proto, aby ten předchozí trumfnul a přinesl ještě zajímavější scénář, ještě zajímavější scény a ještě působivější charakterové vývoje postav. Pokud toto tempo vydrží až do samého závěru, máme se v následujících dvou dílech rozhodně na co těšit!

A byť se seriálu kvůli dalšímu časovému skoku již po několikáté podařilo představit zcela novou skupinu herců takovým způsobem, že jsme na jejich předchůdce během hodinky zcela zapomněli, tento díl si pro sebe jako již několik předchozích v první řadě uzmul král Viserys. Drastické zhoršení jeho zdravotního stavu této postavy nic nezměnilo na tom, že si Paddy Considine svým ztvárněním posledních dní a chvil života vládce Západozemí velmi hlasitě řekl aspoň o nominaci na Emmy.

Poslední slova krále Viseryse a jejich interpretace

Napětím a zvraty nabitý díl vak svůj nejzásadnější moment schoval až na poslední čtyři minuty neboli poslední scénu. Viserys, který na své obrovské bolesti užívá makové mléko, je opět mimo realitu, splete si svou ženu Alicent (Olivia Cooke) s dcerou Rhaenyrou (Emma D'Arcy) a začne jí vyprávět o Písni ledu a ohně a o Aegonově proroctví. Alicent samozřejmě vůbec netuší, o čem to její umírající muž blábolí. Zaslechne jen něco o Aegonovi (což si mylně vyloží jako Aegona svého syna), princi, který byl přislíben a výzvu, aby něco udělala, protože ona je ta vyvolená. Z chaotických slov nakonec Alicent uvěří tomu, že Viserys si přeje, aby její syn Aegon byl jeho nástupcem a králem.

Rod draka přinesl zásadní zlom událostí. Co znamenají Viserysova poslední slova? © HBO Max

Zmíněná režisérka epizody Geeta Patel v rozhovoru pro The Hollywood Reporter vysvětlila, jak si Alicent Viserysova slova vyložila. Uvěřila mu, že ji říká, co má opravdu na srdci, nebo si jeho slova schválně vyložila jinak, protože přesně tato slova chtěla celou dobu z jeho úst slyšet? „Je zajímavé, že to říkáte, protože přesně tohohle výkladu jsem se obávala. Záměr byl takový, že si skutečně myslela, že jí říká, že její syn bude dědicem. Jediný způsob, jak se k tomu alespoň přiblížit, bylo cítit v Alicent zranitelnost a nevinnost. Museli jsme cítit méně zákeřnosti a více dívky, se kterou jsme vyrůstali v prvním díle. Skutečnost, že někteří diváci byli zmateni, mě těší, protože jsem cítila, že Miguel nám [v sedmém díle] nasadil hodně vysokou laťku, když Alicent do poslední scény umístil s Larysem,“ vysvětlila svůj záměr režisérka osmé epizody.

Finální scéna naznačuje, co nás čeká dál

Poté, co Viserys Alicent informuje o Písni ledu a ohně (která jí nic neříká), osmý díl končí královým posledním vydechnutím. Nicméně trailer na předposlední devátý díl již na klíčovou poslední scénu navazuje a naznačuje, jaké bude mít do budoucna dopady. V jedné scéně vidíme Alicent, která je skálopevně přesvědčená, že její manžel krátce před smrtí prozřel a jeho posledním přáním bylo, aby se Aegon stal jeho následovníkem, což nemůže vést nikam jinam, než ke konfliktu s Rhaenyrou. Je tak velmi pravděpodobné, že pokus o sblížení z osmého dílu a ukázka vzájemného respektu mezi oběma ženami vezme velmi rychle za své.

Byť napětí mezi Alicent a Rhaenyrou prozatím spíš bublalo pod povrchem a projevovalo se nejčastěji vzájemnými konflikty jejich potomků, poslední slova krále Viseryse mohou být onou poslední kapkou, která obě postavy a jejich spojence definitivně donutí přestat diskutovat a sáhnout k násilí. Čímž by se jeho odkaz stal ještě tragičtějším, jelikož prakticky celý svůj život i dosavadní děj seriálu zasvětil tomu, aby svou rodinu udržel pohromadě a v míru. Jak přesně bude Alicent reagovat, se dozvíme až za týden, nicméně z komentáře režisérky můžeme už nyní vydedukovat, že bude konat s přesvědčením, že se snaží vyplnit poslední přání svého manžela.

Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
Brutální video z Doctora Strange 2 ukazuje krvavou řež plnou mozků a zlámaných těl
30.09.2022 10:00:00 | Zajímavosti

Na sociálních sítích byla zveřejněna brutální akční scéna z akčního hororu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, která se nakonec do výsledného střihu nevešla. Mrkněte na ni.

Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř
Incest, homosexualita a potoky krve. V Rodu draka přituhuje a bude hůř
20.09.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Ostřílení fandové Hry o trůny jsou na trochu krve či dámské ňadro sice zvyklí, ale Rod draka s každým dalším dílem důrazněji naznačuje, že má v úmyslu jít za pomyslnou linii tabu ještě o krok dál. I přesto (a zároveň naštěstí) není šokování naturalistickými záběry zdaleka jedinou zbraní seriálu.

Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
Rod draka řeší bizarní incest a dědice trůnu: Co znamenal ten bílý jelen?
08.09.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Třetí díl Rodu Draka z dílny HBO Max díky bohu drží laťku nastavenou prvními dvěma díly a bez okolků nadále tne do živého. Teče krev, létají kusy střev, tu a tam leží ohořelý člověk, zatímco na druhé straně se politikaří, pletichaří a řeší mnohdy ještě špinavější a krutější intriky.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů
7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů
05.09.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Byť to vypadá, že tvůrci Prstenů moci v prvních dílech našlapují až příliš opatrně a pomalu, na kultovní trilogii Pána prstenů naštěstí nezapomněli. Právě naopak, už úvodní dvě hodiny přinesly hned několik významných náznaků a odkazů, které fanoušky filmů i knih potěší i poučí. O co přesně jde?