FB pixel TP pixel
7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů

Byť to vypadá, že tvůrci Prstenů moci v prvních dílech našlapují až příliš opatrně a pomalu, na kultovní trilogii Pána prstenů naštěstí nezapomněli. Právě naopak, už úvodní dvě hodiny přinesly hned několik významných náznaků a odkazů, které fanoušky filmů i knih potěší i poučí. O co přesně jde?

5. 9. 2022 12:00 | Zajímavosti

Upozornění: Následující řádky obsahují spoilery z prvních dvou dílů Pána prstenů: Prstenů moci a pro LOTRem zcela nepolíbené i z předešlých dvou filmových trilogií.

Začínáme zcela tradičně

Asi by nemohlo jít o další hraný počin bez toho, abychom se v prologu nevydali do minulosti. Zatímco v původní trilogii Pána prstenů nás úvodem provedla Galadriel s hlasem Cate Blanchett, tady její štafetu přebírá opět Galadriel, ale o tisíc let mladší a namluvená Morfydd Clark. Magický hlas divákům jako vždy vypráví o zásadních událostech a příbězích, které je nutné znát pro úplné pochopení událostí, jež budou následovat.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

Prvních zhruba 10 minut Prstenů moci tak v podstatě vzdává hold tomu, jak svou slavnou trilogii započal Peter Jackson. Nejde samozřejmě o úplně identický příběh, ale jisté paralely a podobnosti jsou na každém rohu. Dozvídáme se o manipulativním Temném pánovi, hrozivé, dlouho trvající válce (tady si kratičké cameo ve vzdušném souboji střihnul i létající netvor, na nichž létali Nazgulové) a neomylném přesvědčení většiny důležitých postav, že zlo jednou pro vždy zmizelo… byť možná jen někde ve stínu čeká na svou chvíli.

Když to zafungovalo už jednou a dokázalo na začátku milénia k fantasy světu Tolkiena připoutat hordy ještě skeptičtějších diváků, proč tuhle funkční strategii nezopakovat? Na výsledku ostatně nelze nic moc kritizovat, protože vás opět po hlavě uvrhne do klasického příběhu o souboji dobra se zlem, který má všechny základní atributy něčeho, co nese titul „Pán prstenů“.

Další prohloubení vztahu Galadriel a symbolu labutě

Abyste si tenhle odkaz na původní trilogii mohli naplno vychutnat, musíte mít sloní paměť a chuť tak trochu si naplno „zanerdit“. Hned v první scéně Prstenů moci sledujeme bezstarostné dětství Galadriel ve Valinoru, což je stručně řečeno elfí ekvivalent našeho křesťanského nebe. Zároveň ale hned vidíme, že i elfí děti v tomhle ráji umí být stejní nepřející prevíti jako ty lidské v běžném světě. Zatímco malá Galadriel si jen chce na vodu pustit svou malou papírovou loďku, kamarádi se s pomocí kamenů ujistí, že jí veškerou radost překazí. A právě tady se pozornému divákovi na moment ukáže malý, ale vlastně obrovský detail.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © TMDB

Tvar loďky totiž postupně začne připomínat labuť. „No a co?“ možná se teď ptáte. V první řadě jde o odkaz na scénu ze Společenstva Prstenu, kdy mnohem, mnohem starší Galadriel v Lothlórienu dorazí na rozloučení s Frodem a ostatními na nádherné loďce, která opět připomíná labuť. Ani to ale ještě stále není vše. Galadriel totiž původem pochází z elfího klanu zvaného Teleri, který sídlí primárně na místě zvaném Alqualondë, což lze volně přeložit jako – ano, tušíte správně – Ráj labutí.

Jinými slovy, vztah Galadriel a symbolu labutě je mimořádně silný, Peter Jackson na něj nezapomněl a je rozhodně cool, že jej neopomněli ani tvůrci Prstenů moci.

Konečně víme, jak vypadal úplný konec Frodovy cesty

V původní trilogii jsme se mnohokrát setkali s tím, že elfové odplouvali ze Šedých přístavů do „Zemí neumírajících“ neboli Valinoru. Nakonec tam v úplném závěru odplouvá mimo jiné také Frodo, Bilbo, Galadriel a Gandalf. V prvním díle Prstenů moci, který se z velké části točí právě kolem Galadriel, se dozvídáme, že elfí král Gil-galad (Benjamin Walker) ji o tisíc let dříve už jednou odměnil odesláním zpět do Valinoru. Byť je toto považováno za neocenitelný a vážený dar, Galadriel jej tak nevnímá a pocit, že její poslání ve Středozemi ještě neskončilo, nakonec zapříčiní, že jej v poslední chvíli odmítne.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

I přesto však máme vůbec poprvé možnost sledovat, jak cesta ze Šedých přístavů přes Belegaer (Velké/Dělící moře) do Valinoru probíhá. I jak samotný vstup do elfího ráje během rozestoupení mraků a rychlého rozbřesku reálně vypadá. V seriálu se také dozvídáme, že pokud elf tento dar odmítne, navždy se mu Země neumírajících uzavře. Jak ale víme, Galadriel se o tisíc let později nakonec přes moře vydala podruhé. Ale až ve chvíli, kdy Frodo zničil Jeden prsten a poslední zbytky Sauronova vlivu, který přísahala jednou pro vždy zničit, nadobro zanikly.

Byť se tedy nacházíme tisíc let před událostmi Pána prstenů, jde o další moment, který retroaktivně rozšiřuje požitek a dodává hlubší pochopení činům, které Galadriel v budoucnu vykoná.

Vztah elfa a člověka opět vzbuzuje obavy a hysterii

Zcela nová postava elfa Arondira (Ismael Cruz Córdova) bude podle všeho v seriálu hrát důležitou roli. A už od prvního dílu je zřejmé, že náš nový Legolas má problém – zakoukal se totiž do Bronwyn (Nazanin Boniadi), jedné z obyvatelek lidské vesnice, kterou má už více než 70 let společně s jejím okolím za úkol střežit. Každý znalec Středozemě si jistě dobře pamatuje, že jednotlivé rasy zde spíš drží pohromadě, příliš se nebratříčkují a mnohem častěji si vzájemně projevují nevraživost.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

I zde seriál skrz kolegu Arondira okamžitě varuje před tím, že spojení lidí a elfů skončilo historicky vždy tragicky, přičemž se odkazuje na dva předchozí případy, kdy k něčemu takovému mělo dojít. Zároveň se ostatní obyvatelé k Bronwyn kvůli její náklonnosti k elfovi otáčejí zády. My už známe románek Aragorna a Arwen, k němuž však zatím nedošlo. Všichni si ale dobře pamatujeme, že Arwen se musela zříct své vlastní nesmrtelnosti (a zároveň podobně jako Galadriel odmítnout možnost odplout do Valinoru), aby mohla místo toho žít smrtelný život po boku Aragorna.

Vůbec nejslavnější případ lásky mezi elfem a člověkem v Tolkienově světě je zároveň jedním z prvních příběhů z pera autora, jenž se odehrává ve Středozemi. Řeč je samozřejmě o tragickém příběhu Berena a Lúthien, který dostal svou vlastní knihu. Jak to dopadne mezi Arondirem a Bronwyn, si budeme muset ještě počkat.

Chluponozí mají mnoho společného s hobity

Pokud by nebylo zdůrazněno, že v Prstenech moci vystupují pouze předci hobitů zvaní „chluponozí“, řada méně znalých diváků by si zřejmě myslela, že na obrazovce sleduje předky Froda nebo Bilba. A nelze se tomu divit, jelikož paralel mezi těmito dvěma příbuznými rasami je více než dost. Jednou z těch nejjasnějších je očividný apetit chluponohých a láska k dobrému jídlu, kterou si moc dobře pamatujeme i z Kraje.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

Dalším společným aspektem obou ras je skutečnost, že žijí prakticky výhradně ve společenstvích, která drží pospolu, hledí si primárně svého a o ostatní rasy se nestarají ani do jejich záležitostí nijak nezasahují. Chluponozí jen na rozdíl od usazenějších hobitů se svými norami a záhonky zeleniny žijí kočovným způsobem života, pravidelně migrují a místo zemědělství jsou zatím stále sběrači.

„Nikdo nesejde z cesty a nikdo nekráčí sám,“ říká v jedné scéně Marigold (Sara Zwangobani) své dceři Nori (Markella Kavenagh), čímž velmi přesně popisuje kulturu a mentalitu chluponohých, která se v mnohém podobá té, kterou známe od hobitů z Kraje.

Pastýři stromů enti jsou známá stvoření

Stromům podobní enti jsou prastaré bytosti, které velmi dobře známé z trilogie Pána prstenů jakožto ochránce lesa a stromů, kteří pomalu a jistě vymírají, jelikož se jim někam zatoulaly entí ženy, které nemohou najít. Zdá se ale, že v Druhém věku, kdy se Prsteny moci odehrávají, jsou enti mnohem rozšířenějším druhem. Nejenže se o nich hovoří, ale dokonce je hned v prvním díle na moment zahlédneme.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

Svých pár sekund slávy si zatím enti v seriálu užili v jednom ze záběrů na padající meteorit/kometu/záhadného člověka, který se zřítil nedaleko aktuálního útočiště chluponohých. O tom, kdo by tenhle podivín mohl být, možná někdy příště. Ale o pastýřích lesa se ostatně zmiňuje i matka Nori Marigold, která se snaží její dobrodružnou povahu klidnit slovy:

„Už jsem ti to říkala tolikrát. Elfové chrání lesy. Trpaslíci své doly. Lidé mají svá pole pšenice. Dokonce i stromy se musí starat o půdu pod svými kořeny. Ale my chluponozí jsme od těchto starostí širokého světa osvobozeni.“ Nejenže tento pohled na svět opět nápadně připomíná smýšlení hobitů, ale velmi pravděpodobně se odkazuje i na enty, starající se o zdraví stromů a lesů. Uvidíme, zda se entí cameo nakonec změní i v jejich aktivní zapojení do děje, nebo šlo jen o fan service.

Trpasličí říše Moria v největším rozkvětu

Velká část Středozemě v Druhém věku vůbec nepřipomíná místa, která známe z Pána prstenů. Naopak je tady řada míst i měst, která vůbec neznáme a na mapě původní trilogie byste je nenašli. Jedno velmi oblíbené místo, které jsme už ve filmech dokonce navštívili dvakrát, představuje podzemní trpasličí říše Khazad-dum neboli Moria. Právě sem se v druhém díle za vládcem této říše, princem Durinem IV. (Owain Arthur) vydají Elrond (Robert Aramayo) a Celebrimbor (Charles Edwards). A byť už jsme v trilogii Hobit leccos ze světa trpaslíků viděli, Moria ve svém zlatém věku stejně vyrazí dech.

7 odkazů a detailů z Prstenů moci, které potěší každého fanouška Pána prstenů © Amazon Studios

Nejen tím, že jde o obrovský, působivý stavební počin, který ukazuje na nedostižné inženýrské schopnosti trpaslíků. Ale také tím, že byť se nachází v podzemí, trpaslíci si zde vybudovali vodopády, zelenající se zahrady, a dokonce obrovská zrcadla, která do nitra hory odrážejí sluneční paprsky. Zkrátka dechberoucí podívaná, která je o to působivější, když si vzpomeneme, jak Moria bude vypadat za tisíc let, až sem dorazí Společenstvo prstenu.

Město Khazad-dum totiž nakonec podlehne strašlivé zkáze, stane se hlubokou hrobkou pro celou Durinovu trpasličí linii a je velmi poučným příběhem o tom, jak přílišná chamtivost dokáže probudit zlo nepředstavitelných rozměrů. A Elrond, který na pulzující trpasličí říší nevěřícně zírá, si zřejmě ani nedokáže představit, jak moc se to tady všechno změní, než sem o milénium později z Roklinky vyšle Jeden prsten.

Ať už jsou názory a recenze z prvních dvou dílů seriálu jakékoli, minimálně tyhle easter eggy si pozorný divák dokáže vychutnat. A to primárně proto, že jistým způsobem dokáží umocnit a rozšířit 20 let starý požitek z původní trilogie.

 561 zobrazení   102 se líbí
Tomáš Durčák
Dumavý samotář se zájmem o vše, co ještě neví. Původně chtěl z dlouhé chvíle jenom trochu psát o GoT, načež se z něj přes noc stal někdo, kdo už si sem musel napsat svůj medailonek. Nepohrdne dobrým filmem, seriálem, knihou, hudbou ani divadlem (zkrátka kulturní člověk každým coulem). Jako šéfredaktor už vedl pár projektů, kterým se dařilo i nedařilo, a pár lidí, kterým psaní šlo i nešlo. Jeho 46 chromozomů mu mimo jiné do vínku dalo nevypnutelný a mimořádně citlivý Grammar Nazi radar, díky kterému je sice nejlepším korektorem českého jazyka široko daleko, ale internetové diskuze bez prožití slabšího infarktu číst nemůže.
Nečekaný zvrat i pedofilie v Rodu Draka: Proč Daemon nezabil Rhaenyru?
Nečekaný zvrat i pedofilie v Rodu Draka: Proč Daemon nezabil Rhaenyru?
31.08.2022 17:00:00 | Zajímavosti

Hned druhé pokračování nového seriálu HBO Max ze světa Hry o trůny nabídlo slušný „WTF“ moment (v dobrém slova smyslu), který možná řadě diváků vrtá hlavou. Daemon Targaryen měl šanci zabít jediného dědice trůnu i hlavního rádce krále a stát se jediným smysluplným nástupcem. Proč nakonec vycouval?

10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech?
10 skvělých easter eggů na Hru o trůny z 1. dílu Rodu draka. Všimli jste si všech?
23.08.2022 13:00:00 | Zajímavosti

Po více než 3 letech od hořkosladkého konce Hry o trůny se fandové dočkali. HBO mezi ně vypustila targaryenský prequel s jasným cílem – vyžehlit, co finále původního seriálu zpackalo. A aby si tvůrci žehlení ulehčili, napěchovali už první díl celou řadou easter eggů. Našli jste je všechny?

10 zásadních věcí, které Netflix změnil v Sandmanovi oproti komiksům
10 zásadních věcí, které Netflix změnil v Sandmanovi oproti komiksům
18.08.2022 12:00:00 | Zajímavosti

Poslední fantasy pecka, kterou Netflix vypustil mezi své diváky, bojuje s rozporuplnými reakcemi. Zatímco komiksy nepolíbení diváci si tu jízdu povětšinou užívají, fandové předlohy mnohdy zuří a nechápou, proč se tvůrci odmítli držet kánonu. V čem se seriál od kultovních komiksů zásadně liší?

Nový hit Marvelu přichází na Disney Plus. Tvůrci slibují nečekané hrdiny i padouchy
Nový hit Marvelu přichází na Disney Plus. Tvůrci slibují nečekané hrdiny i padouchy
16.08.2022 14:00:00 | Zajímavosti

Ve čtvrtek 18. srpna startuje nový marvelácký seriál She-Hulk. Měli jsme možnost vidět už první čtyři díly a také si na dálku popovídat s vybranými herci a tvůrci. Mrkněte, co si o seriálu či o svých postavách myslí.