FB pixel TP pixel
První reakce: Kingovské krimi Outsider od HBO stojí na skvělých hercích © TMDB

První reakce: Kingovské krimi Outsider od HBO stojí na skvělých hercích

Počátkem týdne kabelová televize HBO na své internetové platformě vypustila první dva díly očekávaného kingovského kriminálního hororu Outsider. Jak tuto novou minisérii hodnotí angloameričtí kritici?

Filmové novinky

HBO by určitě ráda navázala na svůj kriticky i divácky oblíbený depresivní kriminální hit Temný případ. Protože svou druhou a třetí řadou již nedokázala tak úspěšně pokračovat, zkusí to tentokráte s novým seriálem. Námět si nyní vypůjčila od legendy hororového žánru Stephena Kinga, jehož adaptace v poslední době zaplavily filmová plátna i televizní obrazovky, a pustí se do jeho kriminálky s nadpřirozenými motivy Outsider . První dva díly jsou již na HBO GO k dispozici a můžeme tak přímo konfrontovat zámořské kritiky, kteří se již k seriálu vyjádřili a měli možnost vidět šest z celkových deseti dílů. Sesbírané recenze na serveru RottenTomatoes jsou totiž k seriálu jen mírně pozitivní při skóre 64 % (z 28 hodnocení), server Metacritic, který kritická hodnocení průměruje, došel k obdobnému skóre 66 ze 100.

První reakce: Kingovské krimi Outsider od HBO stojí na skvělých hercích © TMDB

Naprostý konsenzus napříč většinou kritických vyjádření se týká hereckého obsazení, především tedy ztvárnění hlavní role policejního detektiva Benem Mendelsohnem a soukromou vyšetřovatelkou s nadpřirozenými schopnostmi Cynthií Erivo, v příštím roce by na se na ně při udělování výročních cen nemělo zapomenout. Velká část pozitiv se snáší i na showrunnera a spisovatele Richarda Price, který scenáristicky spolupracoval na prvních pěti epizodách a který stojí i za seriály The Wire - Špína Baltimoru nebo The Deuce: Špína Manhattanu. Povedlo se mu prý z Kinga vytáhnout esenciální rysy, zatímco se spoléhal na své vlastní silné stránky a dodal seriálu punc živelnosti působící realisticky. Seriál pak plyne v pomalém smutečním tempu, které mu kromě scénáře dodává i pochmurně zabírající kamera, často využívající pozorovatelské záběry. Využití tlumeného světla a Jasona Batemana na režisérské židli prvních dvou epizod, pak mnohé vede ke srovnání s dramatem Netflixu Ozark, za kterým právě Bateman stojí a od kterého si prý vypůjčuje vizuální styl. Jiní ovšem píší o zajímavém, ale v důsledku neuspokojujícím experimentu, ve kterém je žánrový mix hororu, nadpřirozena a detektivky nedotažený, nefunkční a rušivý. Také temnota seriálu je podle některých za hranicí únosnosti, kdy se z ní stává těžko sledovatelná manýra. Jak to teda s Outsiderem ve skutečnosti je? Neváhejte si pustit HBO a udělat si vlastní názor.

 1 599 zobrazení   23 se líbí
Amazon představil hlavní obsazení Pána prstenů, jde cestou Hry o trůny
Amazon představil hlavní obsazení Pána prstenů, jde cestou Hry o trůny
15.01.2020 7:00:00 | Filmové novinky

Konec tajnůstkářství, konec všem dohadům. Amazon se rozhodl přestat mlžit a zveřejnil rovnou kompletní hlavní obsazení pro svůj chystaný seriál, jež nás zavede do druhého věku Středozemě, kdy byly ukovány prsteny moci, vznikli nazgulové a padlo mocné království Númenor.

Záchrana pro diváky Zaklínače: Netflix zveřejnil přehlednou dějovou osu
Záchrana pro diváky Zaklínače: Netflix zveřejnil přehlednou dějovou osu
14.01.2020 | Filmové novinky

Zaklínač je ani ne měsíc od premiéry obrovským úspěchem a rozhodně jednou z nejlepších náhrad Hry o trůny pro každého, kdo rád fantasy a kouzla s kapkou politického intrikaření. Kritika seriálu nejčastěji směřuje k rozhozeným časovým linkám, které laikům příliš nepřejí. Netflix se nyní snaží pomoct.

Známe datum premiéry 3. řady Westworldu. Mrkněte i na nový trailer
Známe datum premiéry 3. řady Westworldu. Mrkněte i na nový trailer
13.01.2020 12:00:00 | Filmové novinky

HBO oznámila očekávané datum třetí řady sci-fi seriálu Westworld, ve které nás čeká uhlazená dystopie, pod níž bublá korupce a rozkládající se společnost.

Zaklínač je fenomén. Na konci roku překonal očekávání na všech frontách
Zaklínač je fenomén. Na konci roku překonal očekávání na všech frontách
13.01.2020 | Filmové novinky

Na Zaklínače se ve velkém kouká, široce se o něm debatuje, vzniká nespočet memů s Geraltem a navíc se po čtyřech letech i rekordně hraje. Seriál od Netflixu spustil rozruch, který jeho producentům určitě dělá radost.