FB pixel TP pixel
RETRO: Oni žijí… už 30 let! © TMDB

RETRO: Oni žijí… už 30 let!

Přišel jsem žvejkat žvejkačky a napsat něco o satirické sci-fi klasice Johna Carpentera Oni žijí!, která minulou neděli oslavila 30 let od premiéry. A žvejkačky už jsem dožvejkal.

Tipy na film 5. 11. 2018 15:10 | Tipy na film

POSLOUCHEJTE

RETRO: Oni žijí… už 30 let! © TMDB

Nabušený vandrák s příhodně nekonkrétním jménem John Nada (Roddy Piper) se ve špinavých ulicích Los Angeles snaží najít poctivou práci a s trochou štěstí i nějaký ten přístřešek. Místo toho ale zakopne o globální spiknutí mimozemské rasy, která skrze konzumerismus, politický vliv a útlak nižší třídy ovládá lidstvo a drží ho v permanentně otupělém stavu. A zatímco my spíme… oni žijí!

KONZUMUJTE

RETRO: Oni žijí… už 30 let! © TMDB

Oni žijí! Johna Carpentera je poctivé sci-fi béčko každým coulem, a to ať už je řeč o jeho skromném třímilionovém rozpočtu, obsazení wrestlingové hvězdy Roddyho Pipera do hlavní role anebo i celé té přemrštěné premise o mimozemských okupantech s gumovými obličeji. Jak už je ale u Carpentera zvykem, i tady nám ukazuje, že béčkové filmy nemusí představovat jenom levnou a tupou zábavu. Konkrétně v They Live! se tento kultovní režisér soustředí na tehdejší směr americké společnosti a takzvané „reganomiky“ prezidenta Ronalda Regana, během které rostl zájem o spotřební zboží a zároveň se i stále zvětšovala propast mezi bohatými a chudými. Když tedy John Nada objeví speciální sluneční brýle, které mu umožní vidět pravdu, odhalí díky nim nejen bandu ufounů maskující se za běžné občany, ale i zvláštní podprahové signály, kdy nejrůznější populární časopisy, televizní přenosy nebo reklamní billboardy ve skutečnosti obsahují jenom jednoduché slogany vyzývající k poslušnosti, spořádanému konzumu a reprodukci.

NAKUPUJTE

RETRO: Oni žijí… už 30 let! © TMDB

S politickými komentáři to ale nebývá jen tak a obzvlášť u Oni žijí! hrozí, že Carpenter bude se svým poselstvím až příliš tlačit na pilu a samým kázáním nám celý film naopak spíš znechutí. Tenhle problém se ale vyřeší v podstatě sám v momentě, kdy se snímek stane satirou nejen reganovské politiky, ale i reganovských akčních filmů. Naším „akčním hrdinou“ je tu totiž v podstatě bezdomovec, který si ale zároveň kvůli svému wrestlingovému představiteli neodpustí pár kýčovitých hlášek (z nichž tu nejslavnější si vypůjčil třeba i videoherní Duke Nukem) a palebnou sílu jednočlenné armády. Jak moc si ale tenhle film skutečně střílí ze zaběhlých konvencí osmdesátkového akčního žánru, to zjistíte teprve když dojde na dnes už kultovní pěstní bitku mezi Piperem a Keithem Davidem. Jenom napsat, že tahle rvačka trvá šest minut, asi nezní zas až tak šíleně. Při samotném jejím sledování se ale tahle mlátička jeví skoro nekonečně a svou bizarností a nepochopitelnou vytrvalostí se vám nadobro vpálí do mozku.

PODVOLTE SE

RETRO: Oni žijí… už 30 let! © TMDB

V době, kdy John Carpenter slaví úspěch na světovém turné své filmové hudby, zatímco v kinech trhá rekordy nový @hallow Halloween a Robert Rodriguez chystá remake Útěku z New Yorku a Dwayne Johnson zase pokračování Velkých nesnází v Malé Číně, by nebylo moc s podivem, kdybychom se měli dočkat i nové verze Oni žijí! A i když přetáčení filmových klasik většinou nevěstí nic dobrého, v tomhle konkrétním případě by to snad i mohlo fungovat, protože ať už se nám to líbí nebo ne, tohle béčko je dnes ještě relevantnější než před třiceti lety. V době, kdy je naše společnost posedlá slávou a instantní gratifikací, kdy se z audiovizuální zábavy stává monopol jedné společnosti a kdy je propast mezi chudými a bohatými stále větší a větší se Jim mezi námi žije líp než kdy dřív.

© TMDB

Jsou mezi námi

They Live | USA | 1988 | Sci-fi filmy | Invaze mimozemšťanů

Mimozemštané tajně ovládli naší společnosti. Nikdo by si toho nevšiml, kdyby obyčejný dělník nenasadil tmavé brýle odkrývající hroznou pravdu. Hrají: Roddy Piper, Meg Foster, Keith David, George Buck Flower, Raymond St. Jacques, Peter Jason, Jason Robards III

 73 %
 106 zobrazení   4 se líbí
6 seriálových tipů na první listopadový víkend
6 seriálových tipů na první listopadový víkend
03.11.2018 | Tipy na film

Několik velmi zajímavých seriálových novinek se urodilo v tomto týdnu. Nejvíce sledovaná bude samozřejmě poslední řada House of Cards, ale šanci si zaslouží i nový seriál Amazonu s názvem Homecoming a HBO nabízí několik menších novinek především pro mladší.

75 nových filmů s českými titulky na Netflixu
75 nových filmů s českými titulky na Netflixu
01.11.2018 12:40:00 | Tipy na film

Ne, to není překlep. Netflix opravdu za poslední týden přidal více než 70 filmů s českými titulky, z toho hned 50 dneska. Znamená to signál, že se blíží lokalizace? Mrkli jsme na největší pecky a trochu si zaspekulovali, jak to bude dál.

10 nejlepších hororů na letošní Halloween
10 nejlepších hororů na letošní Halloween
31.10.2018 14:15:00 | Tipy na film

31. říjen je v angloamerickém světě chápán jako svátek všech hororů. Tato tradice se postupně posouvá i k nám, a proto jsme pro vás vybrali 10 hororových tipů na dnešní večer. Vylepšili jsme také naší hororovou sekci, kde najdete nové podrubriky.

10 hereckých dvojic, které si klidně můžete splést
10 hereckých dvojic, které si klidně můžete splést
30.10.2018 12:00:00 | Tipy na film

Vyznat se ve všech těch současných hollywoodských hvězdách je těžké i bez toho, abychom je od sebe museli složitě rozeznávat. Ať se nám to ale líbí nebo ne, některé známé herecké dvojice skutečně vypadají, jakoby by si z oka vypadly