FB pixel TP pixel
Rusko minisérii Černobyl od HBO nesnáší, chystá vlastní seriál © TMDB

Rusko minisérii Černobyl od HBO nesnáší, chystá vlastní seriál

Pětidílná minisérie Černobyl se s přehledem stala nejlepším seriálem letošního roku a atakuje nejvyšší příčky dokonce i v respektovaných historických žebříčcích nejlepších seriálů. Ne každý je ale s výsledkem spokojen. Třeba Kreml se cítí popuzen a chystá se odpovědět vlastním seriálem.

Filmové novinky 10. 6. 2019 0:00 | Filmové novinky

Černobyl se již pohodlně uhnízdil na první příčce žebříčků nejlépe hodnocených seriálů jak na IMDB, tak na CSFD. Podle The Moscow Times však mají Putinova média aktuálně velký problém vyrovnat se se skutečností, že HBO, americká televizní stanice, odvyprávěla příběh o ruských hrdinech. Do seriálu se již opřelo několik největších ruských médií, byť je seriál HBO i v Rusku hitem i přes to, že je dostupný pouze online platícím divákům.

Rusko minisérii Černobyl od HBO nesnáší, chystá vlastní seriál © TMDB

Nejpopulárnější ruský list Komsomolskaja Pravda (KP) například zveřejnil svou teorii, podle níž seriál zneužívají konkurenti státního jaderného centra Rosatom, aby poškodili image Ruska jakožto jaderné velmoci. Argumenty i Fakty, ruský týdeník oblíbený zejména u starší části populace, zase minisérii nazvaly „karikaturou, nikoliv pravdou“. Hlavní hlasatel televizní stanice Rossia 24 Stanislav Natanzon zase poznamenal, že seriálu „už chybí jenom medvědi a harmoniky!“ Dodal, že seriál HBO chybně naznačuje, že sovětské úřady se bály přiznat své chyby, což následně vedlo ke strašným následkům. Valerij Legasov podle něj dokonce v KP publikoval text, ve kterém to, co se stalo v Černobylu, otevřeně kritizoval. Hlasatel už ale vynechal informaci, že článek napsaný Legasovem v roce 1987 byl vzhledem k tomu, že vědec upadl v nelibost režimu, nejdříve odmítnut a nepublikován. V médiích se objevil až v roce 1988 poté, co Legasov spáchal sebevraždu.

Rusko minisérii Černobyl od HBO nesnáší, chystá vlastní seriál © TMDB

Tažení proti výbornému počinu HBO má nepochybně co do činění i se skutečností, že ruská televize NTV aktuálně připravuje vlastní seriál s tématikou Černobylu. Projekt, který režíruje Alexej Muradov, se nebude zaměřovat na následky exploze reaktoru číslo 4, ale na „konspirační teorii“, která do celé havárie přidává americké špiony. Podle této teorie se Američanům podařilo infiltrovat do Černobylské jaderné elektrárny a v den exploze se v elektrárně nacházel agent nepřátelských zpravodajských služeb. Hrdiny tohoto seriálu tak podle všeho nebudou vědci, vojáci a civilisté, kteří se snažili zabránit dalšímu šíření radiace, ale příslušníci KGB, kteří se budou snažit zmařit konání špionů CIA. Uvidíme, zda ruský počin neopomene zmínit, že kromě americké diverzní akce za největší jadernou havárií v lidské historii stála také oslepující nekompetence hned na několika vedoucích úrovních stejně jako celá síť lží a cenzury okořeněná paranoiou.

 315 zobrazení   33 se líbí
Natáčení prequelu Hry o trůny začíná pod novým názvem
Natáčení prequelu Hry o trůny začíná pod novým názvem
07.06.2019 | Filmové novinky

Jsou to necelé 3 týdny od konce Hry o trůny a HBO už finišuje poslední přípravy před natáčením prequelu, které by mělo začít v červnu. Nyní už navíc víme, že série bude vznikat pod pracovním názvem „Bloodmoon“.

Meme divákům pomáhají vyrovnat se s hrůzami Černobylu
Meme divákům pomáhají vyrovnat se s hrůzami Černobylu
06.06.2019 | Filmové novinky

Pětidílné historické drama HBO skončilo, a kromě skvělého dojmu po něm zůstala slušná sbírka memeček. Na rozdíl od 8. řady GoT meme z minisérie Černobyl nemají za cíl dělat si legraci z nelogičností, chyb či nekonzistence jednotlivých postav. Jejich motiv je vlastně pouze jeden.

Carnival Row: Fantasy noir o migraci natočený v Česku má stylový trailer
Carnival Row: Fantasy noir o migraci natočený v Česku má stylový trailer
05.06.2019 15:00:00 | Filmové novinky

Nový seriál Amazonu představil první krátkou upoutávku na neoviktoriánskou detektivku v hlavních rolích s Carou Delevingne a Orlandem Bloomem.

Prequel loutkového Temného krystalu má nádherný první trailer
Prequel loutkového Temného krystalu má nádherný první trailer
05.06.2019 | Filmové novinky

Seriálová fantasy s oficiálním názvem The Dark Crystal: Age of Resistance, která je prequelem osmdesátkového filmového hitu Temný krystal, má svou první regulérní upoutávku. A vypadá moc dobře!