FB pixel TP pixel
Nejstupidnější Star Wars končí předčasně, sledovanost byla tristní. Fanoušci slaví i pláčou © Lucasfilm

Nejstupidnější Star Wars končí předčasně, sledovanost byla tristní. Fanoušci slaví i pláčou

Hotovo, vymalováno. Nejnovější pokus rozšířit ságu Star Wars nevyšel a seriál Akolytka končí v prachu jako další z nepodařených seriálů od šéfky Lucafilmu Kathleen Kennedy. Ta vsadila na autorku Leslye Headland, aby doručila příběh z Vrcholné republiky a nastínila pád Jediů. Stupidní scénáře však projekt poslaly do kolen.

Filmové novinky 20. 8. 2024 12:30 | Filmové novinky

Seriál Star Wars: Akolytka měl vesmírnou ságu George Lucase rozšířit do nového období, nakonec ale končí jako ohromný neúspěch. Nový příběh od scenáristky a režisérky Leslye Headland nás zavedl do éry Vrcholné republlky, kdy byli Jediové zdánlivě na svém vrcholu a sloužili jako ochránci míru v galaxii. Avšak když se objeví záhadná akolytka, vylezou na povrch staré chyby, které ukazují na to, že Jediové nejsou tak čistí, jak se zdálo.

Solidní recenze a nenávist

Ačkoli recenze seriálu byly relativně přijatelné, seriál obratem narazil u některých fanoušků a diváků ságy. První epizody byly dokazatelně „review-bombované“, což ukázaly dostupné statistiky na recenzních agregátorech, kde lidé uváděli extrémně negativní hodnocení v hromadných počtech. Zklamání ze seriálu však sílilo i u diváků, kteří seriálu dávali od začátku šanci. Každý další díl přinášel nové díry v logice, postavy se mnohdy chovaly v rozporu se svým přesvědčením z období před 5 minutami, dopředu slibovaná kriminální zápletka byla brzy doslova zahozena a velké odhalení Sithů bylo fanoušky odhaleno dlouhé týdny dopředu kvůli naivní konstrukci příběhu.

Akolytka sice odstartovala se solidní sledovaností 4,8 milionů zhlédnutí a jednalo se o nejúspěšnější letošní premiéru na Disney Plus. Jak jsme ale uváděli, taková statistika nebyla moc relevantní, protože streamovací služba neměla letos kdovíjak velké množství velkých premiér. Akolytka, která stála až 200 milionů dolarů, navíc selhala ve srovnání se seriálem Ahsoka, který za prvních 5 dní přepočítával 14 milionů zhlédnutí, zatímco Akolytka jen 11,1 milionů. V dalších týdnech se pak seriál úplně vytratil z žebříčků sledovanosti společnosti Nielsen, čímž byl doslova odsouzen k záhubě.

Kontroverze a rozdělení fanoušků

Seriál od samého začátku rozděloval fanouškovskou základnu Star Wars. Leslye Headland čelila kritice za svou minulost asistentky násilníka Harveyho Weinsteina, zároveň pravicové diváky dráždila otevřenou podporou homosexuality a progresivního obsazování postav. Seriál Akolytka v tomto směru považovala za „nejdůležitější kus umění, který kdy vytvořila.“ Popularitě seriálu příliš nepřidala ani herečka Amandla Stenberg, která se rozhodla aktivně vystoupit proti internetové negativitě vůči své osobě a vytvořila píseň, která na bigotní chování upozornila. „Udělala ze sebe snadný terč. Vnímání seriálu to poškodilo,“ uvádí zdroj magazínu The Hollywood Reporter ke konci seriálu, který byl zkrátka pro společnosti Disney a Lucasfilm možná až příliš problematický na to, aby pokračoval.

O rozdělenosti fanouškovské základny jasně vypovídají i ohlasy na předčasné ukončení seriálu. Zatímco na jedné straně sociální sítě zaplavily reakce diváků, kteří chtěli vidět další pokračování příběhu Mae, Oshy a tajemných Sithů, proti nimž se měl nově postavit i mistr Yoda, druhá část fandomu konec seriálu oslavuje jako velké vítězství a důkaz, že seriál nebyl dost kvalitní, případně, že jde o další selhání liberální frakce Hollywoodu.

Nic samozřejmě není černobílé a platí to i v případě Akolytky. Seriál objektivně měl kreativní slabiny a nabídl vesměs nesmyslný příběh se slabými postavami a mrzkou výpravou za extrémně velké peníze. V tomto směru lze chápat časté označování za nejstupidnější seriál, který Star Wars pod Disneym zatím nabídly. Na druhou stranu projekt zkoušel něco nového, snažil se přilákat novou skupinu diváků a poprvé ukázal v hrané podobě jen v komiksech a knihách zpracované období, které je bezpochyby divácky atraktivní. Stejně jako poprvé představil hranou verzi Darth Plagueise, mocného Sitha, který byl mistrem budoucího Císaře Palpatina. Otázkou zůstává, zda tento pokus zůstane zcela osamocen, anebo se Lucasfilm pokusí na seriál nějak v budoucnu navázat kupříkladu skrze jiné médium. Nejbližšími Star Wars projekty aktuálně zůstává seriál Star Wars: Skeleton Crew, který dorazí ještě letos, a pak diváky čeká návrat Star Wars do kin s celovečerní výpravou Mandaloriana a Grogu. Chystá se také druhá řada Ahsoky.

Zdroj: THR / Deadline

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Ošklivka Betty se vrací po 23 letech. Nové díly legendární telenovely jsou online i v Česku
Ošklivka Betty se vrací po 23 letech. Nové díly legendární telenovely jsou online i v Česku
19.08.2024 18:00:00 | Filmové novinky

Telenovely neumřely a jedna z nejslavnějších dokonce pokračuje. Zapomeňte na Manuelu, Esmeraldu nebo Divokého anděla. Návrat na scénu slaví Ošklivka Betty, která má nové epizody dostupné i v Česku.

Krutí bohové stíhají lidstvo útrapami. Trailer nové fantasy Netflixu je děsivě realistický
Krutí bohové stíhají lidstvo útrapami. Trailer nové fantasy Netflixu je děsivě realistický
19.08.2024 17:15:00 | Filmové novinky

Netflix odhalil plnohodnotný trailer nového očekávaného seriálu od tvůrce The End of the F***ing World, který zpracuje řeckou mytologii a tamní božstva zcela novým a moderním způsobem. V hlavní roli zazáří Jeff Goldblum, který si vezme lidstvo do parády.

První krátký trailer seriálového Vetřelce odhalen. Potvrzuje xenomorfy na Zemi
První krátký trailer seriálového Vetřelce odhalen. Potvrzuje xenomorfy na Zemi
18.08.2024 15:10:00 | Filmové novinky

Vetřelčí série už zase žije a zdá se, že nový film s podtitulem Romulus se stane globálním megahitem. Na televizní obrazovky už se ale chystá další prequel, který nás tentokrát vezme na Zemi do období před událostmi filmu Prometheus.

Zemřel legendární Alain Delon. Připomeňte si jeho nejslavnější role gangsterů a svůdníků
Zemřel legendární Alain Delon. Připomeňte si jeho nejslavnější role gangsterů a svůdníků
18.08.2024 10:30:00 | Filmové novinky

Slavný francouzský herec Alain Delon zemřel ve věku 88 let. Potvrdily to jeho tři děti. Hercův zdravotní stav se v posledních letech zhoršil po prodělání mrtvice. Zemřel v obklopení rodinou. Připomeňte si hereckou legendu skrze jeho nejlepší role.