FB pixel TP pixel
Nové Star Wars o Jediích jsou v troskách. Scenáristé dávají ruce pryč, režisérka je nezkušená © Lucasfilm, Walt Disney Pictures

Nové Star Wars o Jediích jsou v troskách. Scenáristé dávají ruce pryč, režisérka je nezkušená

Lucasfilm před dvěma lety s velkou pompou oznámil pokračování sequelové trilogie Star Wars, ve kterém bude Rey cvičit novou generaci Jediů. Zdá se ale, že tento projekt nikoho nezajímá. Z paluby nyní prchá scenárista, který se raději bude věnovat filmovému zakončení svého slavného seriálu.

Filmové novinky 27. 10. 2024 13:25 | Filmové novinky

Když bylo poprvé oznámeno, že Daisy Ridley ztvární hlavní roli v sequelové trilogii Star Wars, mohla si mladá Britka mnout ruce. Čekal ji odrazový můstek k velké kariéře i popularitě. Postava Rey debutoval ve filmu Star Wars: Síla se probouzí a postupně se z ní vyprofiloval nový Jedi a záchrana celé galaxie. Bohužel, nepříliš kvalitní příběhová linka spojená s mdlým hereckým výkonem udělaly nakonec z Rey spíše parodii na hlavní hrdinku. Rey, ve skutečnosti vnučka císaře Palpatina, nicméně nakonec naplnila svůj osud a zachránila všechny svobodné planety galaxie. Byť její příběh vypadal uzavřeně přijetím jména Skywalker, Lucasfilm pod vedením Kathleen Kennedy ohlásil velkolepě film o novém řádu Jediů v čele s Rey.

Nové Star Wars o Jediích jsou v troskách. Scenáristé dávají ruce pryč, režisérka je nezkušená © Lucasfilm, Walt Disney Pictures

Co naplat, že fanoušci od začátku sequelové trilogie prahli po obnoveném řádu pod vedením velmistra Luka Skywalkera. Daisy Ridley, která za posledních deset let kromě Star Wars a Vraždy v Orient Expresu hrála v samých propadácích, se šťastně vrátila ke své největší roli. Režii pak dostala na starost pákistánská tvůrkyně Sharmeen Obaid-Chinoy, jež sice má ve sbírce dva Oscary za krátkometrážní dokumenty, s blockbustery ale nemá absolutně žádnou zkušenost. Naopak, některá její vyjádření o silných ženských charakterech a ženské podstatě vesmírné Síly vzbuzují u fanoušků (mnohdy oprávněný) hněv.

Střídání scenáristů

Aby Lucasfilm vyvážil nezkušenou Obaid-Chinoy, najal nejprve scenáristy Damona Lindelofa a Justina Britta-Gibsona, které později nahradil Steven Knight. Tento zkušený harcovník má na kontě scénáře k filmům jako jsou Východní přísliby, Dívka v pavoučí síti nebo letošní oscarový favorit Maria režiséra Pabla Larraína. Ještě známější je pak díky své seriálové tvorbě, neboť coby showrunner nastartoval projekty See, Pluk mizerů nebo Vánoční koleda. Jeho nejslavnějším projektem pak ale suverénně jsou Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu, kterým aktuálně chystá filmovou derniéru. Z toho důvodu se tak nakonec rozhodl, že nové Star Wars nebudou pro něj.

Už tak problémová produkce nového filmu tímto rozhodnutím dostala další trhlinu. Zda se tedy vůbec filmu pákistánské filmařky dočkáme, je tak nyní ve hvězdách. S dalšími Star Wars filmy to tedy aktuálně vypadá tak, že jisté datum premiéry má pouze mandalorianský projekt The Mandalorian and Grogu od režiséra Jona Favreaua, jenž je zároveň tvůrcem seriálů Mandalorian a Boba Fett: Zákon podsvětí. Do kin dorazí v květnu 2026. Další dva projekty by měly debutovat v prosinci 2026 a 2027, otázkou ale je, zda se bude jednat o "filmového Dědice Impéria Dava Filoniho", "jediský origin Jamese Mangolda nebo o jiné filmy.

Zdroj: Variety

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama  305 zobrazení   44 se líbí
Tajný film s Predátorem odhalen: Nabídne řežbu se samuraji i piráty, vrátí se i Vetřelec
Tajný film s Predátorem odhalen: Nabídne řežbu se samuraji i piráty, vrátí se i Vetřelec
27.10.2024 13:12:00 | Filmové novinky

Šéf 20th Century Studios Steve Asbell v rozsáhlém rozhovoru poodhalil, co studio chystá pro fanoušky oblíbených sci-fi sérií Vetřelec a Predátor. Vedle již ohlášených projektů Asbell naznačil, že vzniká pokračování Romula i dosud tajný snímek o Predátorovi.

Netflix slaví nečekaný celosvětový hit. Vlkodlačí fantasy dosud nikdo neznal
Netflix slaví nečekaný celosvětový hit. Vlkodlačí fantasy dosud nikdo neznal
25.10.2024 17:20:00 | Filmové novinky

Správné načasování je základem úspěchu a málokdo umí tak dobře plánovat jako Netflix. Ten znenadání vypustil do světa nenápadnou fantasy novinku s anglickým názvem Family Pack. A světe div se, najednou má zase globální hitovku, která každým dnem roste. I když o ní před pár dny nikdo neslyšel.

Veleúspěšná Policie Modrava skončila. Nahradí ji záhadné vyšetřování s Donutilem
Veleúspěšná Policie Modrava skončila. Nahradí ji záhadné vyšetřování s Donutilem
25.10.2024 16:00:00 | Filmové novinky

Televize Nova ukončila v neděli večer veleúspěšné uvedení reprízovaných dílů Policie Modrava, které vznikly již v roce 2022. A protože se Jaroslavu Soukupovi nechce do pokračování, přichází mysteriózní náhrada, která má ambice stát se novým králem sledovanosti.

Nejsledovanější sci-fi hity Netflixu: Vládnou roboti a mimozemšťané, Snyder vyhořel
Nejsledovanější sci-fi hity Netflixu: Vládnou roboti a mimozemšťané, Snyder vyhořel
24.10.2024 14:00:00 | Filmové novinky

Zatímco čísla divácké návštěvnosti z kin nalezneme poměrně snadno, streamovací služby bývají velkou neznámou. A to nejen pro běžné diváky, ale i pro samotné tvůrce a jejich filmy. Tedy až donedávna, kdy Netflix začal sdílet počet sledovaných hodin u svého obsahu. Pojďme se podívat, jaké sci-fi filmy a seriály aktuálně slaví největší úspěch.