FB pixel TP pixel
Startuje Studentské kino Divoké devadesátky. Užijte si Kouř a další kulty © Národní filmový archiv

Startuje Studentské kino Divoké devadesátky. Užijte si Kouř a další kulty

Máte rádi retro? Chybí vám VHS kazety, magnetofony anebo DVD? Pokud ano, tak to by vás mohl zajímat cyklus Divoké devadesátky, který startuje v úterý 22. 2. 2022 v 20.30 v Univerzitním kině Scala v Brně.

22. 2. 2022 10:00 | České novinky

Cyklus Divoké devadesátky je součástí projektu Studentského kina Masarykovy univerzity v Brně. Projekt vznikl již v roce 2013, kdy se také uskutečnil první ročník. Témata projektů byla různá. Od normalizační kinematografie po kinematografie exotických zemí až k východoevropskému sci-fi.

Letos se můžete těšit na téma devadesátých let, o kterých se toho píše a říká hodně, avšak jen jedna věc se dá říct s jistotou. Byla to opravdu divoká léta. Zavzpomínat si na ně budete moc jít od 22. 2. každé úterý do Univerzitního kina Scala v Brně. Cyklus začíná projekcí dnes již kultovního snímku Kouř (1990). Hostem prvního večera bude mimo jiné představitel DJ Arnoštka, Šimon Caban.

Startuje Studentské kino Divoké devadesátky. Užijte si Kouř a další kulty © Magic Box

Cyklus bude pokračovat hořkými komediemi Tankový prapor (1991) a Knoflíkáři (1997). Neopomene ani Jana Švankmajera a jeho film Lekce Faust (1994). Poté vás překvapí projekcí naslepo. Film Devadesátky (2018) nás následně zavede do zahraničí a ukáže nám, jak vypadaly devadesátky v USA. Do ČR se vrátí s dokumentem Občan Havel (2007) a vše zakončí často citovanou klasikou Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1993).

Vstupenky na projekci můžete zakoupit již nyní na webu Univerzitního kina Scala. Aktuality ohledně projektu můžete sledovat na sociálních sítích Studentského kina.

Vojtěch Balák
Filmový a seriálový nadšenec, který se rád pohybuje v audiovizuálním světě a ještě raději o něm píše. Milovník hororů a sci-fi všeho druhu. Rád nahlédne i do komiksového světa, zvláště pak do toho plného živých mrtvých. Když zrovna nekouká na film, cestuje, fotí a dělá grafiku.
Nejsledovanější filmy Netflixu: Češi loni zničili řadu netflixovských hitů
Nejsledovanější filmy Netflixu: Češi loni zničili řadu netflixovských hitů
5. 1. 2022 18:15:00 | České novinky

Češti producenti a tvůrci si mohou gratulovat. V loňském roce jasně prokázali, že je o jejich snímky mezi blockbustery Netflixu nemalý zájem. A nemusí jít pouze o komedie.

Netflix vrací do nabídky 10 českých a dva slovenské filmy
Netflix vrací do nabídky 10 českých a dva slovenské filmy
24. 10. 2021 16:45:00 | České novinky

Od přidávání prvních českých filmů na Netflix uplynula už taková doba, že některé licence musel streamer dokonce obnovit. Které české filmy jsou nyní znovu na Netflixu dostupné?

Na Netflix dorazila druhá nejúspěšnější komedie roku!
Na Netflix dorazila druhá nejúspěšnější komedie roku!
24. 10. 2021 15:30:00 | České novinky

Netflix v následujících dnech hodlá přidávat nové české filmy. První vlaštovkou je komediální hit Matky, který dorazil na streamvací službu právě dnes.

Voyo ve stopách Netflixu: První původní seriál bude o českém vrahovi
Voyo ve stopách Netflixu: První původní seriál bude o českém vrahovi
30. 9. 2021 12:00:00 | České novinky

Televize Nova konečně začíná s originální tvorbou pro Voyo. Po sedmnácté řadě Ordinace v růžové zahradě nyní představuje první projekt určený ryze pro svou platformu. V minisérii Případ Roubal se dočkáme příběhu jednoho z nejslavnějších tuzemských vrahů. A čeká nás i skvělé herecké obsazení.