FB pixel TP pixel
Konečně temná marvelovka. Recenze nové sci-fi srovnávají s milovaným Andorem © Marvel Studios

Konečně temná marvelovka. Recenze nové sci-fi srovnávají s milovaným Andorem

Špionážní sci-fi thriller Tajná invaze dorazí na Disney+ již příští středu. Kritici měli možnost vidět první dvě epizody a my můžeme z jejich reakcí posoudit, jak se novinka se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli povedla.

16. 6. 2023 15:30 | Filmové novinky

Nový marvelovský seriál Tajná invaze odstartuje na Disney+ 21. června. Špiónskou roli Nicka Furyho si v něm zopakuje Samuel L. Jackson, který vyráží na svou poslední misi, aby zastavil invazi Skrullů, kteří již celé roky pronikají na Zemi. Trailery slibovaly konspirační intergalaktický thriller, který nabídne skličující nejistotu, nekonečnou nedůvěru a osamělost hlavního protagonisty. První reakce kritiků jsou již venku a my se můžeme podívat, jestli se tvůrcům v čele s showrunnerem Kylem Bradstreetem podařilo jejich ambice naplnit. Podle agregátorů recenzí jde nakonec o mírně nadprůměrnou podívanou, server Rotten Tomatoes hlásí 69 % kladných reakcí, server Metacritic pak ukládá průměrnou známku 66 bodů ze 100. Většina kritiků zdůrazňuje, že Tajná invaze přináší do Marvel Cinematic Universe po delší době opět temnotu, vážnost a dospělost, a i když nedosahuje kvalit a kreativity WandaVision, určitě se řadí mezi ty lepší marvelovské seriály.

Několikrát se také opakuje motto, které tvrdí, že čím je seriálový Andor pro Star Wars, tím má být Tajná invaze pro Marvel. Seriál ve svých nejlepších momentech navazuje na konspirační thrillery jako Tři dny Kondora, Maratónec či marvelovský Captain America: Návrat prvního Avengera. Špionážní sci-fi nabídne šokující momenty násilí, nejistotu, neustálé napětí a výborné herecké výkony – vedle Jacksona vyniká zejména Olivia Colman se svou lahůdkovou kreací. Odmítavé reakce naopak kritizují Tajnou invazi za to, že hraje příliš na jistotu, mnohé použité marvelovské formule jsou už otřepané a ani důraz na temnotu nedokáže oživit toto v posledních letech invenčně strádající univerzum. Vizuál pak působí genericky, podobně jako neinspirativní scénář, kterému chybí pravá špionáž i napětí. Sami pak budeme moci posoudit kvality seriálu již příští středu, kdy na Disney+ dorazí první epizoda.

Zdroj: Rotten Tomatoes

Přidejte se do skupiny Disney+ Česko na Facebooku pro další novinky ze světa Disney.
Reklama
Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Nejlepší sci-fi současnosti dostane pokračování. Lidstvo prozatím nevymře
Nejlepší sci-fi současnosti dostane pokračování. Lidstvo prozatím nevymře
15.06.2023 15:50:00 | Filmové novinky

Pokud se vám zalíbilo dystopické sci-fi Silo od Apple TV+, máme pro vás dobrou zprávu. Showrunner seriálu Graham Yost totiž právě prozradil, že vznikne druhá řada.

John Wick 4 je konečně online. Dostupná kvalita je zatím zklamáním
John Wick 4 je konečně online. Dostupná kvalita je zatím zklamáním
15.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Jeden z nejlepších akčních filmů letošního roku konečně dorazil do online prostoru a můžete si ho tedy legálně přehrát i v pohodlí domova. Některé diváky ale může zklamat audiovizuální kvalita hitu s Keanu Reevesem.

První záběr z Avatara 3: Producent vysvětlil velký odklad premiér nových dílů
První záběr z Avatara 3: Producent vysvětlil velký odklad premiér nových dílů
14.06.2023 16:55:00 | Filmové novinky

Producent Avatara Jon Landau zareagoval na oznámení studia Disney na masivní přeskládávání dat premiér největších blockbusterů příštích let. Ty zahrnují i budoucí díly ságy z Pandory a řada diváků není z posunů o několik let příliš nadšená. Landau nabídl jednoduché vysvětlení a poskytl první záběr z třetího filmu.

Nová sci-fi Netflixu láká na klonování lidí. Trailer slibuje stylovou zábavu
Nová sci-fi Netflixu láká na klonování lidí. Trailer slibuje stylovou zábavu
14.06.2023 15:30:00 | Filmové novinky

Netflix pokračuje v představování svých velkých letních novinek. Nyní ukázal upoutávku na stylovou sci-fi komedii Oni naklonovali Tyrona, která se – jak název napovídá – zabývá zábavným konceptem klonování lidí a s ním spojenými konspiracemi.