FB pixel TP pixel
Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa © HBO Max

Nejkontroverznější seriál roku sklízí nadšení i odsudky. V hlavní roli září dcera Johnnyho Deppa

Již 4. června bude na HBO Max dostupný nový kontroverzní seriál od tvůrce Euforie Sama Levinsona a zpěváka The Weeknd s názvem Idol. V Cannes byly k vidění první dva díly, které vyvolaly nadšení i odsouzení.

23. 5. 2023 16:00 | Filmové novinky

Vedle velkých filmových premiér (Indiana Jones, Killers of the Flower Moon) byl na filmovém festivalu v Cannes k vidění i jeden z letošních nejočekávanějších seriálů - Idol od HBO. Na tomto šestidílném projektu autorsky spolupracoval showrunner Euforie Sam Levinson a kanadský zpěvák The Weeknd alias Abel Tesfaye. Drama z hudebního průmyslu upoutalo mnoho pozornosti kvůli nákladnému natáčení a údajným tvůrčím střetům, ale jeho tvůrci si vždy stáli za svou vizí a trvali na tom, že vynaložená práce stála za to. Tesfaye, kterého jsme mohli vidět například v předloňském nezávislém hitu Drahokam s Adamem Sandlerem, se v seriálu představí jako guru, majitel klubu a vůdce novodobého kultu, který začne chodit s nadějnou popovou umělkyní, kterou hraje Lily-Rose Depp.

A jaké jsou tedy reakce diváků z Cannes, kteří měli možnost vidět první dvě epizody? Podle prvních zpráv se premiéra setkala s převážně nadšeným ohlasem publika v sále, přestože některé sexuální pasáže v minisérii byly šokující (dokonce i na poměry HBO). Reakce na internetu, které začaly posléze přicházet, ale byly mnohem rozporuplnější – od nadšených po silně odsuzující. Ty kladné tvrdí, že pokud jste fanoušky Sama Levinsona, zklamáni z Idol rozhodně nebudete, režisér uplatňuje svou efektivní a stylovou režii v každé scéně. Seriál sice není pro každého, ale nabízí stále dost podnětů a zábavy, aby vyvážil agresivní rozmáchlost a chvástavost jeho přehnaných tematických ambicí.

Někdo zase minisérii přirovnává k šílenému mixu Černé labutě, Boje o moc a Sekretářky, který určitě rozproudí debatu. Na druhou stranu, i když prý mnohé scény mají spád, jiné jsou naopak rozporuplné a většina z nich je matoucí. Je prý otázkou, jestli se autoři nesnaží být tak moc pokrokoví ve stylu a explicitní sexualitě, až se nakonec stanou regresivní a otravní. Autoři se snaží diváky oklamat a přimět je, aby si mysleli, že sledují, jak funguje Hollywood, ačkoli většina seriálu se skládá z laciných klišé. Dle vyhrocených reakcí se můžeme těšit na kontroverzní dílo, čekat už ale nemusíme dlouho, The Idol má premiéru na HBO již 4. června.

Zdroj: IndieWire

Petr Kollár
Formovaly ho akčňáky, sci-fi a horory z osmdesátek a devadesátek. Posléze na VHS během dvou dnů bingewatchnul Twin Peaks a s ním se zrodila i láska k dlouhým vyprávěním, které s příchodem Netflixu získaly tu pravou platformu. Dnes se věnuje hollywoodské klasice, hongkongskému akčnímu filmu, japonskému anime i evropskému artu. Před pár lety se začetl do komiksových světů (a v poslední době mangy obzvláště). Rád se prochází po horách, miluje lesy a nepohrdne kvalitním pivem.
Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky
Mistrovské dílo s životním výkonem DiCapria. Historická novinka uhranula kritiky
22.05.2023 17:00:00 | Filmové novinky

Ambiciózní western Killers of the Flower Moon Martina Scorseseho s Leonardem di Capriem v hlavní roli uvidíme letos na Apple TV+. V premiéře byl snímek uveden na festivalu v Cannes, kde jej první diváci řadí mezi okamžitou americkou klasiku.

Reklamy lidem nevadí. Netflix slaví úspěch nového tarifu a kopl si do konkurence
Reklamy lidem nevadí. Netflix slaví úspěch nového tarifu a kopl si do konkurence
22.05.2023 16:00:00 | Filmové novinky

Netflix má za sebou akci Upfront zaměřenou na reklamní partnery. Na té nejen oznámil prodloužení několika svých seriálových hitů, ale také ukázal čísla nového tarifu s reklamou. A není to vůbec zlé.

Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování
Disney Plus šetří: Smaže a rozprodá přes 50 filmů a seriálů, chystá zdražování
21.05.2023 10:47:00 | Filmové novinky

Je to jen pár měsíců, co se do radikálního ořezávání obsahu bolestivě opřelo HBO, za což od diváků schytávalo jednu virtuální facku za druhou. Nyní je ale na řadě spořivý Disney, který reaguje na malou návratnost své streamovací služby. Ve snaze získat finanční prostředky tudíž stahuje přes 50 filmů a seriálů, které se pokusí udat jinde.

Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
Vetřelec vs. Predátor má vlastní seriál. Disney nechce, abychom ho viděli
21.05.2023 9:30:00 | Filmové novinky

Série Vetřelec a Predátor patří mezi rodinné zlato dnes již bývalého hollywoodského studia 20th Century Fox, které po přejmenování na 20th Century Studios spadá pod konglomerát Disney. Ten podle všeho vlastní i zcela dokončený desetidílný seriál, kde si obávaná monstra dávají pár facek. Zřejmě ho ale nikdy neuvidíme.