FB pixel TP pixel
Nejkontroverznější díl The Last of Us je vrcholem televizní tvorby. Diváky skutečně prověří © HBO Max

Nejkontroverznější díl The Last of Us je vrcholem televizní tvorby. Diváky skutečně prověří

Nejnovější díl postapokalyptického sci-fi seriálu The Last of Us vzbuzuje mnoho kontroverzí. Je ale až trochu absurdní, že se tomu tak děje. Třetí díl seriálu je totiž tím nejlepším, co celá série a potažmo i současná televizní tvorba nabízí (a ano, viděli jsme všechny díly).

31. 1. 2023 10:40 | Filmové recenze

Třetí díl The Last of Us, který je na platformě HBO dostupný od 30. ledna, se asi nejvíce z celé série odchyluje od herního narativu a poodhaluje tragický příběh preppera Billa, kterého ve hře potkáváme již jako zahořklého samotáře, a jeho partnera Franka, kterého v rámci videohry Ellie s Joelem nachází dávno mrtvého. Seriál si zde dovoluje odbočku od hlavní dějové linie a skrz flashbacky ukazuje nejen společný život dvou mužů, ale nastiňuje i postpandemický život mimo velká města.

Přibližně hodinku a čtvrt dlouhou epizodu režíroval britský režisér Peter Hoar, který má na svědomí mimo jiné skvělou minisérii Byl by to hřích (také mimochodem dostupnou na HBO). Právě jeho citlivé herecké vedení a jemný a neskutečně empatický režijní přístup tuto epizodu natolik odlišují a táhnou ji vzhůru. Jako bychom se najednou octli v úplně jiném fikčním světě, kde je možné plánovat (společnou) budoucnost a není nutné jednat pouze tady a teď. Je to přesně ten typ vyprávění a odboček, který dodává světu TLoU nový rozměr a který jsme od seriálu samotného čekali.

Ukázková bottle episode

Hoarova epizoda je vrcholem konceptu tzv. bottle episodes - epizod, které za účelem vyrovnání celkového budgetu pracují s omezeným množstvím prostředí a postav. Zároveň epizoda maximálně využívá potenciál hry i diváckých očekávání. Příběh Billa a Franka byl jednou z velkých herních neznámých, přestože přeživší partner v předloze naznačuje důvody sporu, zajímalo nás, jak Druckmann s Mazinem s jejich osudy naloží… a dočkali jsme se vysoce kontrastního dílu plného emocí a empatie, který skvěle funguje i jako samostatný fragment z fikčního světa. Billova sexuální orientace nebyla ani ve hře žádným tajemstvím (stačilo si všímat detailů), pouze jsme neměli možnost, snad možná právě kvůli zlomenému srdci, vidět jeho jemnější stránku. Tvůrci mu, spolu s alternativním zakončením, dopřáli tragickou romanci, která perfektně odhaluje nehostinnost a neférovost seriálového světa. To nejhorší, co se vám totiž může ve světě plném clickerů a zrůdných lidských postav stát, je, že naleznete svou spřízněnou duši. Na to není ani ten nejlepší prepper připraven.

Long Long Time, jak se epizoda nazývá, nastavuje emocionální diskurz, jímž se bude zbytek seriálu ubírat a velmi rafinovaně zrcadlí události poslední epizody. Není to ale jediný motiv, se kterým tvůrci chytře pracují, i Billovo prepperství dostalo nový rozměr. O co detailněji kamera zkoumá jeho perfektně nachystaný dům plný jídla, pušek a kamerových systému, o to bolestnější je závěrečná patnáctiminutovka, která dává najevo, že jediné, na co není možné se připravit, je vlastní smrt. Tvůrcům se geniálně na úzké ploše povedlo postavy představit, diváky pohltit a na konci je emocionálně zdrtit.

Orientace nevadí jen u Ellie

Rozhodně ne všichni ale budou z dílu nadšení. Třetí epizoda se poměrně výrazně odchyluje od herního narativu, což je prvním z pomyslných triggerů. Mnohem větším ale je – a je absurdní, že se tím vůbec musíme v 21. století zabývat – Billova orientace. Kouzlo celého světa TLoU spočívá ve faktu, jak malicherné půtky ohledně sexuality pro většinu jeho obyvatel – vzhledem k mnohem větším problémům, jež čekají za zdmi – jsou. Jak už ale tvůrci ze studia Naughty Dog u druhého dílu zjistili, The Last of Us má jeden z nejtoxičtějších fandomů, a pro jejich hráče to rozhodně velkou roli hraje. Je otázkou, proč sexuální orientace Ellie nikomu nevadí, zatímco osvalená Abby z druhého herního dílu a nyní i seriáloví Bill s Frankem vzbuzují takové kontroverze. Tahle epizoda zkrátka ukáže, nakolik jsou diváci připraveni na druhou řadu, která půjde v tomto směru ještě mnohem dál.

Zdroj: Autorský text

Beata Mrazíková
Filmový vkus má pokřivený aktivním pohybem ve filmovém průmyslu, radost tak navzdory špatným marketingovým kampaním a hrozně nasazeným postsynchronům přináší především nekonečný přival reality shows a festivalové lahůdky. Kdyby se ztratily peníze ze světa, stále jí můžete platit v arašídových košíčcích a batátových hranolkách.
Seriál roku je konečně tady! První díl naláká, zbytek vás emocionálně zničí
Seriál roku je konečně tady! První díl naláká, zbytek vás emocionálně zničí
15.01.2023 14:50:00 | Filmové recenze

Je odvážné tvrdit na začátku roku 2023, že nejlepší seriál dorazí online v lednu? Možná. U máločeho si však můžete být jistí kvalitou jako u novinky HBO The Last of Us, která překonává představy o tom, jak komplexní a emocionálně nabitý může být seriál podle videoherní předlohy.

Recenze novou Hru o trůny hodnotí jasně. Rod draka hlavní problém zatím nevyřešil
Recenze novou Hru o trůny hodnotí jasně. Rod draka hlavní problém zatím nevyřešil
19.08.2022 16:20:00 | Filmové recenze

Již v pondělí ráno se i v České republice dočkáme oficiálního návratu série Hra o trůny s podtitulem Rod draka. Nový seriál nám ukáže občanskou válku Targaryenů a první recenze seriál hodnotí pozitivně, i když nešetří ani kritikou.

Kašlete na Netflix a mazejte do kina. Dorazil tam film roku
Kašlete na Netflix a mazejte do kina. Dorazil tam film roku
25.05.2022 16:00:00 | Filmové recenze

Jestli ještě pořád nevíte, co s nadcházejícím víkendem, máme pro vás docela jasný tip. Vykašlete se projednou na Netflix a jiné streamovací služby, najděte největší plátno v dosahu a narvěte si do zornic velkolepý návrat Mavericka, který v F-14 likviduje nejmodernější stíhačky současnosti.

Nová marvelovka je šokujícím způsobem špatná. Studio do premiéry mlžilo
Nová marvelovka je šokujícím způsobem špatná. Studio do premiéry mlžilo
30.03.2022 18:00:00 | Filmové recenze

Pokud se vám líbil první a druhý Venom, možná jste se těšili na novou komiksovku ze stejného vesmíru. Do kina ale raději nechoďte, protože Morbius pro jistotu lhal už v trailerech a nenabízí nic nového a ani starého dobrého.