FB pixel TP pixel
Problém pro ČT: Rozpačitý start To se vysvětlí, soudruzi. Prima bude kralovat © Česká televize

Problém pro ČT: Rozpačitý start To se vysvětlí, soudruzi. Prima bude kralovat

Česká televize má za sebou velkou jarní premiéru, která měla za cíl navázat na velehit posledních týdnů Smysl pro tumor. Jenže nahradit hladivý rodinný fenomén sci-fi kriminálkou nebude moc jednoduché. Obzvlášť když není tak vtipná, jak si o sobě myslí.

České novinky 4. 3. 2024 13:10 | České novinky

Minulý týden skončil svou pouť na televizních obrazovkách oblíbený seriál České televize Smysl pro tumor, který pravidelně ve sledovanosti dosahoval čísel přes milion diváků. ČT tak před sebou měla nelehký úkol tento onkologický fenomén nahradit. A úplně se to nepovedlo. Sci-fi kriminálka s komediálním nádechem To se vysvětlí, soudruzi! nejenže zatím nesbírá příliš dobré ohlasy, ani její start v nedělním hlavním vysílacím čase není pomyslným homerunem. A dá se očekávat, že v příštích týdnech bude hůř. Na což se už těší konkurenční Prima.

Rozpačití soudruzi

To se vysvětlí, soudruzi vypráví příběh speciální skupiny vyšetřující v komunistickém Československu paralelní jevy. Protagonisty jsou skeptický Jiří Macháček a naopak důvěřivý a nadšený inženýr v podání Jana Ciny. Ti se společně s kolegy snaží přijít na kloub různým případům, včetně setkání s UFO. Během jejich pátrání jim však jdou po krku dva agenti StB v podání Anny Fialové a Leoše Nohy. Především Fialová působí v ostré roli nepatřičně, kolektivně však mají postavy problém s humorem, který velmi často míří úplně mimo. Samotné vyšetřování je pak vesměs tuctovou kriminálkou s jen jemným nádechem nadpřirozena, která ničím příliš nepřekvapí a nemá ani strhující tempo. Pilotní epizodě přesto dalo na ČT šanci 935 tisíc diváků, kteří chtěli novinku ozkoušet. Spíše průměrná hodnocení však seriálu v budoucnu pravděpodobně zlomí vaz.

Vzhledem k vlažnému diváckému přijetí se dá očekávat v následujících týdnech propad sledovanosti klidně i pod 800 tisíc diváků, možná i více. A na takové zaváhání samozřejmě čeká televize Prima, která má před sebou ještě dva díly hitu Sedm schodů k moci. Ten si tento týden ve sledovanosti polepšil a překonal laťku 900 tisíc diváků. S absencí Smyslu pro tumor se vzchopila i Policie Hvar na Nově, která dosáhla na 645 tisíc diváků. Zatímco Nova aktuálně nemá šanci s nabídkou první příčku zaujmout, Prima má k ovládnutí dalších dvou nedělí skvěle nakročeno. Finále seriálů jsou pro diváky vždy lákavé, Sedm schodů k moci je navíc projektem velmi dobře přijatým, když ho mnozí označují za to nejpovedenější, co aktuálně Prima vysílá. O všem ale skutečně rozhodne až odliv diváků od ČT, která s paranormálními soudruhy vkročila do neznáma a zatím se zdá, že se obroda česko-německých koprodukcí (ČT seriál produkuje s tuzemskou Barlettou a německou ZDF) úplně nevyvedla.

Zdroj: MediaGuru / Česká televize / FTV Prima

 1 876 zobrazení   12 se líbí
Tragická sobota Primy s Novou. Na pekaře a Karla Svobodu neměl ani Kozub
Tragická sobota Primy s Novou. Na pekaře a Karla Svobodu neměl ani Kozub
03.03.2024 15:40:00 | České novinky

Česká televize zas a znovu dokazuje, kdo aktuálně vládne sobotním večerům. Komerční televize aktuálně nedokáží jakkoli konkurovat a nabídka z Kavčích hor tak naprosto ovládla hlavní vysílací čas.

Tomáš Klus na Primě naprosto propadl. Nova poprvé nasadí exkluzivitu z Voyo
Tomáš Klus na Primě naprosto propadl. Nova poprvé nasadí exkluzivitu z Voyo
27.02.2024 15:30:00 | České novinky

Noční můry televize Prima jsou bohužel realitou. Pokus nasadit proti Specialistům na Nově odlehčenou rodinnou zábavu s Tomášem Klusem se vůbec nepovedl a seriálová novinka už klesla na polovinu své startovní sledovanosti. Jde tak o jeden z prvních televizních propadáků letošního roku.

Survivor se vrací s předstihem na Voyo. O 2,5 milionu bojují Mikýř, hvězdy MMA či Ordinace
Survivor se vrací s předstihem na Voyo. O 2,5 milionu bojují Mikýř, hvězdy MMA či Ordinace
27.02.2024 12:35:00 | České novinky

Již dnes čeká nadšence do reality show návrat jednoho z nejpopulárnějších pořadů v Česku a na Slovensku. TV Nova totiž vrací do vysílání oblíbený Survivor, v němž se proti sobě postaví dva kmeny, aby jeden z jejich členů získal 2,5 milionu korun. Stejně jako v minulých řadách pořad moderuje Ondřej Novotný.

Smysl pro tumor se loučí fantastickou sledovaností. Primu s Novou vyzve sci-fi s Macháčkem
Smysl pro tumor se loučí fantastickou sledovaností. Primu s Novou vyzve sci-fi s Macháčkem
26.02.2024 14:45:00 | České novinky

Česká televize odvysílala jeden ze svých největších hitů posledních měsíců Smysl pro tumor. Na ten se příští týden pokusí navázat sci-fi žánrem, což bude pro televizi velký krok do neznáma. Šanci na první příčku sledovanosti získá Prima. Nova naopak nadále ztrácí.