FB pixel TP pixel
Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal? © TMDB

Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal?

I třetí film ze série V zajetí démonů vychází ze skutečných událostí. Tentokrát se s Warrenovými vydáme do 80. let, kdy řešili vraždu, která měla být způsobená posednutím démonem.

Zajímavosti

Ve filmovém univerzu V zajetí démonů, který má na svědomí mistr hrůzy James Wan, se rodina Warrenových již po desetiletí zabývá děsivými případy, které jsou všechny založeny na skutečných událostech, ze kterých zůstává rozum stát. Třetí díl s podtitulem Na ďáblův příkaz se inspiroval případem Arne Cheyenne Johnsona z roku 1981.

Arne posednutý Ďáblem

Arne Cheyenne Johnson byl obyčejný 21letý nájemník, který v poklidu žil v Brookfieldu ve státě Connecticut. Tedy jen do chvíle, než bestiálně zavraždil svého domácího a tvrdil, že jej k tomu donutil samotný Ďábel. Pro rodinu Warrenových však nebyl případ nijak velkým překvapením, údajně již měsíce předtím, než k samotnému činu došlo, úzce spolupracovali s Johnsonovou rodinou. Údajným posedlým byl totiž v té době mladší bráška Arneho přítelkyně, David Glatzel. Davidovi bylo v létě roku 1980 teprve 11 let a podle jeho sestry Debbie se začal chovat velmi zvláštně. Docházelo k jeho hysterickému pláči a podivným popisům o setkání s mužem, jenž se chlapci vysmíval a vlastnil černé oči, úzkou tvář a zvířecí rysy v podobě kopyt, rohů a špičatých zubů.

Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal? © TMDB

Církev se sice od případu distancovala, dle Warrenových se však předtím, než byli povoláni do akce, sama pokoušela ďábla z těla 11letého chlapce vyhnat. Na potvrzení o posedlosti Davida démonem se měla shodnout hned šestice katolických kněží. Na druhou stranu Davida viděl i psychiatr, který jeho stav označil pouze za poruchu učení, což je velmi zajímavé vysvětlení toho, že měl chlapec kolem sebe permanentně kopat, plivat, klít a dokonce lidi ve svém okolí kousal. Brookfieldská diecéze se každopádně snažila případ ututlat a zamést pod koberec, avšak krutě se jí to vymstilo. Soudní oplétačky upoutaly pozornost celé Ameriky a staly se národní senzací. Dle Warrenových nakonec ďábel z těla mladého chlapce přesídlil právě na Arneho a v osudný den byl Johnson pod nadvládou zlých sil. Arne měl během vymítání démona z Davidova těla dokonce přímo požádat nadpřirozenou moc, aby přesídlila do jeho dospělého těla a nechala chlapce na pokoji. Tuto scénu filmaři samozřejmě natočili a ve finálním filmu je k vidění.

Vražda pana domácího

Ed a Lorraine Warrenovi následně tvrdili, že Arneho vražedný čin samotný démon během vymítání předpověděl. Vražda Arneho domácího se odehrála 16. února 1981 a Arne tehdy oznámil, že nemůže přijít do práce z důvodu nemoci. Ten den zůstal se svou snoubenkou, její sestrou a sestřenicí v útulku, v němž jeho nastávající Debbie pracovala právě s Arneho domácím Alanem Bonem. Ten byl náruživý alkoholik, což vedlo k hádce, která vyeskalovala v Arneho popadnutí nože a Bonovo ubodání. Jednalo se mimochodem o první vraždu v historii města Brookfieldu.

Vražda ze V zajetí démonů 3 se opravdu stala. Jak případ probíhal? © TMDB

Arne byl po činu šokován, jako by si ani neuvědomil, co způsobil a Lorraine Warrenová ho bránila tvrzením, že čin spáchal kvůli posednutím démonem. Na tomto tvrzení byla postavená celá soudní obhajoba, když se Arneho právní zástupce Martin Minnella dokonce snažil dokonce případ konzultovat s britskými právníky, kteří podobné případy řešili, a snažil se přimět ke spolupráci i zástupce církve. Soudce Robert Callahan však jakékoli snahy o nadpřirozené vysvětlení zamítl a obhajoba změnila strategii z posednutí na vraždu v sebeobraně. Zde musela zafungovat Arneho upřímnost a vyjukanost, protože byl opravdu odsouzen "jen" za zabití prvního stupně k 10 až 20 letům vězení.

5 let za mřížemi a popírání nadpřirozena

Arne si během svého pobytu ve vězení vzal snoubenku Debbie za ženu a nakonec za mřížemi nestrávil ani 10 let, když byl po pěti letech propuštěn za vzorné chování. Malý David postupně vyrostl a měl se svých psychických problémů zbavit. V roce 2006 dokonce tvrdil, že veškerá tvrzení o posednutí byla zcela smyšlená a že opravdu jen trpěl psychickou poruchou, ze které se léčil. Z manipulace obvinil i samotné Warrenovi, kteří pro změnu argumentovali dokumentací, která byla k případu vypracována. Buď jak buď, případ Arneho Johnsona je skutečně prvním případem v Americe, při kterém se alespoň chvíli aktivně řešilo, zda vrah nebyl posednut temnou mocností. James Wan a režisér Michael Chaves si ale filmovou verzi tradičně značně přikrášlují, rozhodně ji tedy neberte jako stoprocentní reflexi reality.

 753 zobrazení  
10 důvodů, proč je Tom Hiddleston naprosto boží
10 důvodů, proč je Tom Hiddleston naprosto boží
09.06.2021 7:00:00 | Zajímavosti

Od prvního vystoupení v roli Lokiho Tom Hiddleston uhranul miliony diváků svým herectvím i charismatem. A skvělý rozhodně nebyl jen v roli zrádného Thorova bratra. Zajímavý ovšem je i mimo filmové fikční světy.

8 důvodů, proč milujeme Madse Mikkelsena a vy byste měli taky
8 důvodů, proč milujeme Madse Mikkelsena a vy byste měli taky
26.05.2021 10:00:00 | Zajímavosti

Hluboko posazený hlas se severským přízvukem, pronikavé oči a šibalský úsměv… Řeč je samozřejmě o Madsu Mikkelsenovi, dánské super hvězdě, která se však nikdy nenechala semlít hollywoodskou mašinérií, což je jeden z důvodů, proč ho tolik milujeme. A po přečtení tohohle článku ho budete milovat taky.

8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback
8 herců, kteří předvedli nezapomenutelný comeback
25.05.2021 21:00:00 | Zajímavosti

Nic není pro diváky tak zajímavé, jako když se herec dočká filmového návratu na výsluní poté, co spadl ze svého piedestalu. Hollywood je takových příběhů plný, pojďme se tedy podívat na ty, které i po letech stále rezonují.

9 důvodů, proč je Henry Cavill naprosto boží
9 důvodů, proč je Henry Cavill naprosto boží
05.05.2021 12:40:00 | Zajímavosti

Kal-El, Geralt z Rivie, agent August Walker, ale také nerd a počítačový nadšenec. To všechno obsáhne herec Henry Cavill, který skutečně není prototypem člověka, kterého si představíme pod pojmem hollywoodská hvězda. A to je moc dobře, protože právě jeho nenucenost na něm mimo jiné naprosto žereme!