FB pixel TP pixel
Všeho nechte a podívejte se na tento nedoceněný film na HBO GO! © TMDB

Všeho nechte a podívejte se na tento nedoceněný film na HBO GO!

HBO v posledních dnech přidalo do své nabídky téměř zapomenutý oscarový film, který byste rozhodně neměli minout. A tady je pár důvodů proč.

Tipy na film

Vraťte se o 30 let zpátky

Je to jen pár dní, co jsem se vám snažil doporučit 15 skvělých filmů, které byste měli sledovat místo populárních rychlokvašek od Disneyho. Právě Weirova Svědka, jeden z oscarových filmů roku 1986, jsem však vynechal, protože jsem si ho chtěl nejdříve pustit a ověřit si jeho kvality. A více co? Je to naprostá paráda, která vůbec nezestárla a dokonce snad ještě zraje.

Film, který byl nominovaný na 8 oscarových sošek (dvě za scénář a střih dokonce získal), 6 Zlatých glóbů a 7 cen BAFTA, vypráví příběh zarputilého detektiva s tváří Harrisona Forda, který vyšetřuje vraždu mladého muže na záchodcích vlakového nádraží, jejímž svědkem byl malý chlapec z komunity Amišů. Postupně přichází na to, že se jedná o policejní komplot kolegů, kteří si myslí, že jsou nad zákonem, a musí prchnout do ústraní amenitské komunity, aby ochránil sebe, chlapce i jeho rodinu.

Žánrové klamání tělem

Všeho nechte a podívejte se na tento nedoceněný film na HBO GO! © TMDB

Pakliže se začtete do hodnocení na filmových databázích, zjistíte, že řada diváků nepřekousla zásadní zlom v žánrovém zařazení, k němuž dojde po prvním dějství. Zatímco se film na začátku profiluje jako kriminální drama a vzbuzuje dojem tradičního napínáku ze staré školy, s přechodem mezi Amiše se žánrově mění na drama spíše romantické, když Fordova postava začne více přičuchávat nemodernímu způsobu života a zakouká se do chlapcovy matky s pohlednou tváří a pronikavým pohledem Kelly McGillis.

Žánrová změna je však zcela logická, neboť centrální téma příběhu není samotné vyšetřování či nahánění ze strany policejních podvraťáků, nýbrž střet moderní a morálně zkažené civilizace s neposkvrněným a pacifistickým světem Amišů, kteří se konfliktům snaží vyhýbat. Fordův detektiv John Book (ne, toto jméno není vybrané náhodou!) je naopak tím, který násilí do komunity zavádí a je od začátku jasné, že dojde ke konfliktu, jenž vyvrcholí srdceryvným dojákem. Fordově postavě se totiž starosvětské žití na venkově logicky zalíbí a nebýt vnějšího konfliktu a kriminálního vyšetřování, zřejmě by se uchýlil k romantickému životu mimo velkoměsto.

Ostatně film hned v prvních minutách ustanoví městské ulice jako místo plné bezpráví a hrozeb, v němž byste se nechtěli pohybovat, a samotný Book je svou vlastní sestrou popsán jako člověk, jenž si svou frustraci z absence vlastní rodiny léčí péčí o synovce. A důvodem, proč Book nedokáže začít rodinný život, je právě jeho práce policisty, které je jako morálně čistý ("by the book," chápete?) policista oddán a je jí plně zaneprázdněn. Až po změně lokace tak u něj naplno propuknou jeho rodinné pudy, kterým po odchodu z města již nic nebrání v rozkvětu.

Neprávem zapomenutá klasika

Ačkoli se tedy Svěděk z počátku může profilovat žánrově jako tradiční kriminálka, je to jen matení tělem (viz. i velmi zavádějící trailer) a způsob, jak propojit dva rozličné světy do uceleného příběhu. Svědek není žádný krimi thriller, ale dvouhodinová, biblickým symbolismem ovlivněná esej na téma střetu odlišných světů, z nichž jeden si svým zakonzervováním udržuje čistotu a druhý už je po nejvyšší patra prolezlý korupcí a zločinem. A ačkoli v úvodu a závěru dojde na střelbu z brokovnic a krvavé podřezávání krků, tepajícím srdcem filmu zůstává vnějšími okolnostmi potlačovaná touha Fordova detektiva dát osobnímu životu přednost před zdánlivě nekončícím martyriem boje proti zločinu, a Weirovo očividné přesvědčení, že se (nejen) moderní svět nevydal správným směrem. když začal konflikty řešit násilím, jež plodí jen další násilí. Ford navíc podává jeden z nejlepších výkonů kariéry. A to ať už hraje svou tradiční šarži profesionální bručáka, hraje si na akčního hrdinu, anebo v sobě probouzí romantickou stránku. Tak na chvíli zapomeňte na žhavé novinky na Netflixu, HBO i dalších službách a vychutnejte si další z Weirových nedoceněných majstrštyků, na které nepochopitelně sedá prach.

 9 864 zobrazení   25 se líbí
27 nejlepších hororů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
27 nejlepších hororů, které jsou aktuálně dostupné na Netflixu
07.04.2020 | Tipy na film

Na Netflixu aktuálně frčí španělský hororový snímek Díra, který za posledních pár dní viděly desítky miliónů uživatelů. Největší streamovací služba ale nabízí i další povedené horory, které se hodí zhlédnout při aktuální karanténě.

Máte rádi Stranger Things, nebo Zaklínače? Pořiďte si jejich komiks
Máte rádi Stranger Things, nebo Zaklínače? Pořiďte si jejich komiks
06.04.2020 12:00:00 | Tipy na film

Netflix má za sebou za poslední roky několik povedených seriálů, jejichž svět rozhodně nekončí na obrazovkách streamovací služby. Můžete se rovněž začíst do knih, zahrát si videohry, anebo louskat hezké obrázky v komiksech. Třeba těch, které vydává naše spřátelené nakladatelství Crew.

12 důvodů, proč si Netflix zaplatit i v dubnu
12 důvodů, proč si Netflix zaplatit i v dubnu
06.04.2020 | Tipy na film

Thor jako námezdní žoldák, první originální pokus o animák ve stylu Pixaru s Ricky Gervaisem, čtvrtý návrat do Papírového domu, Pablo Escobar jako diplomat v Iráku, saští vikingové mixnutí s dramatem GoT nebo zvířata, jejichž existenci odmítnete uvěřit. Jo, Netflix vás v dubnu bez problémů zabaví.

15 skvělých filmů na HBO, které jsou lepší než rychlokvašky od Disneyho
15 skvělých filmů na HBO, které jsou lepší než rychlokvašky od Disneyho
05.04.2020 14:00:00 | Tipy na film

Mezi nejsledovanější filmy na HBO patří dlouhodobě komiksové adaptace a cokoliv, co vyjde z dveří konglomerátu Disney. Nijak nezastíráme, že nás tahle situace mrzí,dali jsme proto dohromady seznam 15 filmů, které si zaslouží vaši pozornost víc, než další repete Avengers, nebo hraných verzí animáků.