FB pixel TP pixel
Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie? © TIFF / Warner Bros.

Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie?

46. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Torontu budiž zahájen. Jeden z nejprestižnějších filmových festivalů poběží v hybridní formě online a v kanadské metropoli následujících 9 dní. A Filmtoro bude u toho!

Filmové novinky

Pandemie versus filmové festivaly

Asi netřeba dlouze psát a vysvětlovat, jak probíhající pandemie zamávala s filmovým průmyslem. Natáčení se nejdříve úplně zastavilo, kinosály zavřely své brány a nikdo nevěděl, jak to bude dál. A nastalá situace samozřejmě zasáhla i filmové festivaly. Akce se nejdříve nesměly konat nad určitý počet osob, chvíli poté už vůbec a X měsíců plánované události byly rušeny z minuty na minutu. Což zasáhlo například loňské ročníky festivalů SXSW, Cannes či našeho domáckého KVIFF (Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary).

A pandemii neunikl ani Mezinárodní filmový festival v Torontu (familiérně TIFF). Ten se sice konal, ale ve velmi omezené formě - jak co do počtu filmů, kdy na festivalu bylo uvedeno jen 60 celovečerních filmů (v roce 2019 jich bylo 132), tak co do počtu samotných “živých” projekcí. A omezení neunikli ani novináři - jen tak zajet nebo zaletět do Toronta si (z mezinárodních novinářů) mohl málokdo, a limitované byly i projekce online. Ty totiž festival do té doby nikdy nenabízel, a domluvit všechno na poslední chvíli se striktními držiteli práv k filmům… uf.

Letos však situace vypadá nadějněji. Nejenže se festival koná (ano, v pandemické době nám ke štěstí stačí málo), ale zjevně navýšil i počty zúčastněných novinářů, když se Filmtoro jako jedinému českému médiu podařilo získat press akreditaci. Tu jsme spolu s kolegou a šéfredaktorem Petrem Semeckým měli naposledy v roce 2018 (Zrodila se hvězda, Zelená kniha, Roma… pamatujete?), takže tak trochu boucháme šampaňské. A já se obrňuji na hutnou dávku audiovizuálních žní, kterou si užiju z pohodlí mého pražského domova (čtěte: z postele).

Koření pro všechny?

Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie? © Vlastní

TIFF letos nabídne tradičně pestrou nabídku filmů z celého světa, několik potenciálních “oscarovek” a jeden dlouho očekávaný megafilm. Tato nabídka, jak se zdá, ale nebude pro všechny. Věříme, že neuvěřitelně pracovitý a profesionální tým stojící za festivalem (vážně, z osobních zážitků z kanadské metropole máme jen ty nejlepší zážitky) se snažil, jak mohl, ale reálný a online svět prostě nikdy nebudou totéž.

Zatímco diváci a novináři v Torontu se mohou těšit na Dunu v IMAXu, životopisný film o princezně Dianě Spencer od Pablo Larraína či na dlouho očekávaný psycho-thriller Last Night in Soho od Edgara Wrighta, my online toho dostaneme podstatně méně. Jistě, nejen velkými filmy od velkých autorských jmen je člověk živ (i když Belfast od Kennetha Branagha bychom viděli vážně rádi), ale i tak to trochu zamrzí. Odůvodnění je však prosté: festival se může snažit, jak chce, ale ultimátní rozhodnutí je na držiteli práv k filmu (studio/distributor) či režisérovi nebo režisérce. Což je pochopitelné. Koukat na Dunu na MacBooku v posteli? To bychom Villeneuvovi stejně neudělali.

Online projekce na jednom místě

Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie? © TIFF

Všechny online projekce festival realizuje přes platformu TIFF Digital Cinema Pro. Pokud máte press akreditaci, přijde vám zvací email a výzva k registraci. Po jejím dokončení vidíte veškerou nabídku online filmů, které si můžete přidat do “My List” podobně jako na běžných VOD službách. Jednotlivé filmy si můžete rozkliknout, abyste se dozvěděli více informací (synopse, stopáž, filmová sekce, štábovka) a to nejdůležitější: čas projekce.

Online press projekce fungují trochu jinak než ty živé. Naživo byste v Torontu s předstihem zamířili do multiplexu Scotiabank na Richmond Street West či do TIFF Bell Lightbox na King Street West. Tam byste si po vzoru poctivých Kanaďanů vystáli frontu, po cestě do sálu koupili kávu či popcorn (nebo kanadskou specialitu poutine, protože hranolky zalité omáčkou se sýrem jsou přesně to, co chcete jíst v kině - pozor, to není ironie), posadili se a… dál už je vám to asi jasné.

Press projekce online nemají pevně stanovenou dobu promítání - lépe řečeno vysílání. Film v databázi se v jeden moment na platformě objeví a novináři mají 48 hodin na to, aby se na něj podívali. Z filmů z mého seznamu to vypadá na přibližně 5 přidaných filmů denně, takže mě v následujících dnech čeká spousta rozhodování. A spousta času stráveného před obrazovkou.

A zase ten geoblocking…

Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie? © TIFF

Kromě toho, že spousta filmů nemá online press projekce, je tu ještě jedno podstatné omezení: geoblocking. To, že film má online press projekci, totiž ještě neznamená, že se na něj já v České republice budu moci podívat. Některé filmy v mém seznamu mi totiž hlásí nepěknou hlášku “Not available in your country”, tedy “Není dostupné ve vaší zemi”.

Rozhodnutí, do kterého teritoria film pustit a do kterého ne, je opět výhradně na držitelích práv filmů (případně jeho tvůrcích) a je to něco, s čím se (bohužel) musí počítat. A těžko říct, zda to půjde obejít skrze použití VPN, neboť festival v jednom ze svých newsletterů upozorňoval, že to prakticky nebude možné. Což je - opět - na jednu stranu pochopitelné, ale na tu druhou poněkud mrzuté. Kdo si v roce 2021 představoval létající auta, teď jen kroutí hlavou a vzdychá: ach ty internety!

Na co se těšit?

Filmtoro (skoro) v Torontu: Jak fungují filmové festivaly v čase pandemie? © Universal Pictures

Kromě filmů budou na TIFF Digital Cinema Pro dostupné i TIFF Bell Digital Talks, což je pojem zahrnující tiskové konference k filmům, různé diskuze a také konverzace s tvůrci a herci. Letošních In Conversation With… se zůčastní Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog, The Electrical Life of Louis Wain), Kristen Stewart (Spencer), Kenneth Branagh (Belfast) a Steven Yeun (The Humans).

A protože jde o festival filmový, hodí se výhledově zmínit i filmy, na které se na něm těšíme, respektive filmy, které pro nás budou online dostupné. To je například Viník s Jakem Gyllenhaalem a dramedie Špaček s Melissou McCarthy (obojí Netflix). Zaujala nás ale i upírská reimaginace inspirovaná Romerem Kicking Blood či biografický film o básníkovi Siegfriedu Sassoonovi Benediction.

Na výsledný mix všech možných i nemožných žánrů světové kinematografie v našem seznamu se můžete těšit v následujících dnech, kdy pro vás na Filmtoro budeme psát shrnutí toho, co jsme viděli, případně jak TIFF online vůbec reálně “šlape”. A možná bude i podcast…

Mezinárodní filmový festival v Torontu (TIFF) se koná od 9. do 18. září 2021 a Filmtoro je u toho!

 141 zobrazení  
Neo je zpátky! První nabušená ukázka ze čtvrtého Matrixu je tady
Neo je zpátky! První nabušená ukázka ze čtvrtého Matrixu je tady
09.09.2021 15:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci kultovní sci-fi Matrix se dočkali, studio Warner Bros. představilo první oficiální trailer Matrixu Resurrections, který vrací Thomase Andersona zpět do hry.

Pořádný trailer megahitu Sexuální výchova láká na velké změny 3. řady
Pořádný trailer megahitu Sexuální výchova láká na velké změny 3. řady
08.09.2021 13:00:00 | Filmové novinky

Netflix k potěše všech fanoušků konečně vydal první regulérní trailer na 3. řadu skvělého teenagerského seriálu Sexuální výchova. Mimo jiné nová ředitelka zavádí v Moordale nové pořádky, Adam a Eric do toho oficiálně praští a Aimee objevuje feminismus.

Matrix 4 má první krátkou upoutávku. Již za dva dny uvidíme víc
Matrix 4 má první krátkou upoutávku. Již za dva dny uvidíme víc
07.09.2021 18:40:00 | Filmové novinky

Studio Warner Bros. již za dva dny odhalí první pořádné záběry ze čtvrtého Matrixu. Fanouškům to oznámilo skrze krátký teaser trailer, který sází na povědomé ingredience.

Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho
Končí souběžné uvádění v kinech a online? Shang-Chi nakopnul Disneyho
07.09.2021 12:00:00 | Filmové novinky

Minulý týden vstoupila do kin nová marvelovka Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Po prvním víkendu zažila celosvětový tržební úspěch. Jaký význam to může mít pro filmový průmysl?