FB pixel TP pixel
Zaklínač je na nejlepší cestě stát se nejúspěšnějším seriálem Netflixu © TMDB

Zaklínač je na nejlepší cestě stát se nejúspěšnějším seriálem Netflixu

Geralt z dílny Netflixu je na nejlepší cestě stát se nejúspěšnějším seriálovým debutem v historii této streamovací služby. Vyplývá to z dat o sledovanosti, které Netflix zveřejnil v rámci svých ekonomických výsledků za 4. čtvrtletí loňského roku, kde si popravdě s čísly maličko pohrál.

Filmové novinky 24. 1. 2020 0:00 | Filmové novinky

Fanoušky fantasy velmi očekávaný Zaklínač dorazil teprve před měsícem, ale už se z něj stihl stát fenomén, jaký u debutové řady seriálu z vlastní produkce Netflix dlouho nepamatuje. A dost možná půjde o premiéru, jakou v Netflixu dosud nikdy nezažili. Během prvních čtyř týdnů si totiž steroidy nasáklého Geralta, půvabnou Yennefer a talentovaného hudebníka Marigolda pustilo už 76 milionů předplatitelů! Pokud toto číslo srovnáme s celkovým počtem předplatitelů Netflixu na konci roku 2019, znamená to, že si Zaklínače doposud pustil téměř každý druhý předplatitel této streamovací služby (přesně 46 % z nich). Když už je ale řeč o desítkách milionů nadšených diváků, kteří si stále prozpěvují "Toss a Coing to Your Witcher", stojí za zmínku ještě jeden drobný detail. A to je definice slova "divák", kterou Netflix čerstvě změnil.

Původní metrika říkala, že za diváka je považován každý, kdo "zhlédl 70 % aspoň jednoho dílu seriálu". Tu však nyní Netflix překřtil na každého, kdo "sledoval minimálně 2 minuty aspoň jednoho dílu seriálu". Proč zrovna dvě minuty? Streamovací služba ve svém vysvětlení uvádí, že dvě minuty by měly být "dostatečně dlouhá doba na to, aby bylo možné konstatovat, že si divák daný pořad vybral záměrně". To je na jednu stranu asi pravda, ale když podmínku pro započítání diváků snížíte ze 70 % jedné epizody na, konkrétně u Zaklínače, 3,2 % jedné epizody, je vysoce pravděpodobné, že počet diváků razantně poskočí. A Netflix se tímto vůbec netají, když říká, že nová metrika v průměru zvýšila počet diváků o 35 %. V případě Zaklínače tak vlastně stačí zhlédnout jen úvodní souboj s Kikimorou, nebo si zapnout jen útržek druhého dílu, abyste si poslechli výše zmíněnou píseň o dávání groše Zaklínači, a už je z vás podle Netflixu oficiálně divák tohoto seriálu. Bez ohledu na zhlédnutá procenta si však musíme bez okolků přiznat, že jsme zřejmě svědky zrodu další potenciálně vele-úspěšné seriálové fantasy franšízy, která má před sebou potvrzenou 2. řadu, ale pravděpodobně i mnoho dalších řad poté.

 567 zobrazení   605 se líbí
Zaklínač se stěhuje do Česka! 2. řada seriálu zamíří znovu i na Slovensko
Zaklínač se stěhuje do Česka! 2. řada seriálu zamíří znovu i na Slovensko
23.01.2020 12:30:00 | Filmové novinky

Česká republika by měla v druhé řadě Zaklínače od Netflixu doplnit natáčecí lokace na Slovensku, ve Skotsku a anglických studiích Arborfield.

2. řadu Watchmen nečekejte. HBO s dalšími díly nepočítá
2. řadu Watchmen nečekejte. HBO s dalšími díly nepočítá
19.01.2020 12:00:00 | Filmové novinky

Už jsme si zvykli, že pakliže se jakýkoli seriál stane hitem, znamená to automaticky jeho pokračování. Ne však v případě scenáristy a tvůrce Damona Lindelofa, který se rozhodl, že jeho minisérie Watchmen skončí... ano, jako minisérie pouze s jednou řadou. A HBO to podle všeho nevadí.

Stýská se vám po dracích? Už víme, kdy na HBO dorazí prequel Hry o trůny
Stýská se vám po dracích? Už víme, kdy na HBO dorazí prequel Hry o trůny
17.01.2020 11:00:00 | Filmové novinky

Fanoušci Hry o trůny konečně dostali rok premiéry prvního prequelu, a tak už vědí, kdy se jim HBO pokusí pomoci zapomenout na fiasko z posledního vzájemného setkání. Druhá řada Zaklínače sice dorazí dřív, ale nejsme daleko!

Amazon zařízl Temnou věž, HBO zase drama Confederate tvůrců Hry o trůny
Amazon zařízl Temnou věž, HBO zase drama Confederate tvůrců Hry o trůny
17.01.2020 | Filmové novinky

Chvíli po sobě přišly dvě zprávy o zrušených projektech. Společnost Amazon se rozhodla ukončit přípravy na pilotu chystané seriálové verze Temné věže a kabelová a internetová televize HBO oficiálně potvrdila upuštění od dramatu z alternativní reality Confederate.