FB pixel TP pixel
Filmy a seriály o Želvách Ninja vám lžou. Původní komiksy jsou úplně jiné © CBS / Nickelodeon

Filmy a seriály o Želvách Ninja vám lžou. Původní komiksy jsou úplně jiné

Želvy Ninja mají za sebou už spoustu verzí. Filmových, seriálových, animovaných i hraných. Ty vychovaly hned několik generací diváků, kteří si myslí, že ví, co jsou želví bojovníci zač. Problém je ale v tom, že jejich původní komiksová podoba je ve spoustě věcí úplně jiná, a tak mnozí fanoušci Lea, Donnieho, Mikea a Rapha vlastně vůbec neznají. Pojďme se na rozdíly mezi filmy, seriály a komiksy podívat blíže.

Zajímavosti

Komiks je parodií na Daredevila

A především na sérii, kterou psal Frank Miller, což znamená, že některé spojitosti slepého superhrdiny a bojovných plazů můžete najít i v oceňovaném seriálu Daredevil. V první řadě je tu podobný původ – malý Matt Murdock zachrání na přechodu slepce před náklaďákem s radioaktivním odpadem, následkem čehož oslepne. Podobnou scénu vidíme i v želvích komiksech, jenže zachráněným je tentokrát nositel akvárka se čtyřmi želvami, které dávku radioaktivní látkou schytají za malého zachránce.

Stejně jako se o výcvik budoucího superhrdiny postaral starý mistr bojových umění Stick (Klacek), jenž s ním sdílel slepotu, postaral se o výcvik želvího týmu starý mistr bojových umění Splinter (Tříska), který s nimi sdílel mutaci. Daredevil i želváci zároveň reprezentovali postavy dávných nindžů, strážících město na střechách nočního New Yorku, střídavě zasahujících proti pouličnímu zločinu, mafii, superpadouchům nebo zlému klanu nindžů. Zatímco Daredevil se potýká s klanem jménem Hand (Ruka), nepřátelé želv pocházejí z nindžovského klanu Foot (Noha). Pokud jste alespoň viděli seriálového Daredevila, nepřekvapí vás, že jak slepý hrdina, tak zelení nindžové svedli spektakulární klimaktický boj se zlými nindži na střeše.

Želvy jsou mnohem drsnější a nebojí se zabíjet

Ty sečné zbraně želvy přece nenosí jen na parádu. Zloduši se z komiksových soubojů se želváky málokdy vracejí živí a sami želváci, vychovaní jako bojovníci, z toho špatné svědomí nemají. V prvních sešitech si policie jejich dodávku splete s dodávkou zločinců. Vzejde z toho automobilová honička, jež skončí zničeným policejním vozem. Kamarádka želv April vyjádří starosti o zdravotní stav policistů, Leonarda to ale nemůže trápit méně. Poměrně nelítostní jsou i v momentě, kdy porazí ikonického padoucha Trhače. Zraněnému padouchovi nabídnou alternativu – může na místě spáchat seppuku, nebo se nechat zabít.

Trhač zemře hned na začátku

Kreslené seriály a filmy ustanovily Trhače jako želváckou hlavní nemesis, padoucha, který hrdinům zatápí nejvíce. V původní kontinuitě ale zloduch zemře hned na konci prvního sešitu. Tvůrci si po nějakém čase našli způsob, jak ho do hry vrátit, přes nástupce nebo klony, nicméně Oroku Saki (původní Trhač) nebyl pro nindža želvy příliš velkou výzvou.

Mistr Tříska je proradná krysa

Antropomorfní krysa je známou pozitivní figurou, která ve většině adaptací vycvičí želvy v bojových uměních, aby se uměly bránit nepřátelskému světu. V původním komiksu byly ale Třískovy motivy podstatně sobečtější. Před svou mutací byl totiž domácím mazlíčkem Hamata Jošiho, mistra nindžucu, jehož připravil o život právě Oroku Saki, budoucí Trhač. Jakmile došlo k celé lapálii s mutací, naučil Tříska své svěřence tomu jedinému, co znal – bojovému umění. Jakmile želvy v prvním sešitě dosáhnou třinácti (!) let, odvypráví jim svůj příběh s tím, že je celou dobu připravoval na tento den – den, kdy pro něj zabijí Trhače. Jo, oblíbená otcovská postava pošle třináctileté děti zavraždit chlapa, kterému se chce pomstít.

April není reportérka

V prvním seriálu se povolání reportérky tvůrcům hodilo, snáze se totiž vysvětlovalo, proč musí být postava vždy tam, kde je nějaká akce. Tuto verzi přejaly všechny hrané filmové adaptace, nicméně April z původního komiksu začíná jako asistentka Baxtera Stockmana. To je ten vědec, který vymyslí malé zlé roboty a pak se promění v mouchu. Jakmile pomůže želvám překazit svému šéfovi plány, stane se jejich kamarádkou a důvěrnicí. April mimochodem vstoupí do děje až ve druhém čísle, čili až poté, co se želvám podaří zabít prvního Trhače.

Barevné rozlišovače přinesl až první seriál

Vzhledem k tomu, že původní komiks byl černobílý, to ani jinak nešlo, nicméně i barevná vydání drží jednotnou (červenou) barvu pásek, které mají želví nindžové přes oči. Vzhledem k tomu, že s detailně propracovanou kresbou se u undergroundového komiksu nikdo zvlášť nepatlal, můžeme jednotlivé želví bratry rozlišit pouze podle jejich zbraní. A ty taky nejsou k vidění vždy. První seriál z roku 1987 nicméně přišel s různobarevnými páskami (a iniciálami na opascích), díky nimž se v týmu orientujeme o poznání lépe.

Krang je vlastně sympaťák

Tedy ne vyloženě TEN Krang, kterého známe ze seriálu, ale mimozemská rasa Utromů, na nichž je mluvící mozek v humanoidním robotickém těle založen. Třebaže v komiksu vypadají zpočátku poněkud zlověstně, ve skutečnosti to s naší planetou myslí dobře a pro želvy se stanou cennými spojenci. V podstatě si představte Daleky z Pána času, kdyby byli hodní. Zatím nejvěrněji byli Utromové zpracování v seriálu z roku 2003, který se komiksů obecně drží nejvíce. Série z roku 2012 pak zkombinovala prvky původního seriálu s komiksem, když Utromy představila jako padouchy a jejich rasu přejmenovala na Kraang.

Zdroj: Autorský text / Encyclopedia Britannica / TMNTPedia

11 promyšlených detailů z Harryho Pottera a Kamene mudrců, které jste celé roky přehlíželi
11 promyšlených detailů z Harryho Pottera a Kamene mudrců, které jste celé roky přehlíželi
19.07.2023 13:50:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter dnes patří mezi ty, které si každý fanda kouzelnického světa aspoň jednou ročně pustí. O to působivější je, že všech osm filmů v sobě skrývá nespočet detailů, kterých jste si dost pravděpodobně zatím nikdy nevšimli. Znáte tyhle z prvního dílu Kámen mudrců?

Nejlepší akční film roku je v kinech s předstihem. V IMAXu vás ale může zklamat
Nejlepší akční film roku je v kinech s předstihem. V IMAXu vás ale může zklamat
09.07.2023 15:40:00 | Zajímavosti

Mission: Impossible - Odplata má sice oficiální premiéru až 13. července, Tom Cruise ale nakonec čekat nevydržel a novou nemožnou misi posílá o týden dříve do kin v řadě předpremiér. Vyplatí se ale IMAX, o který se Cruise týdny dohadoval?

Zaklínač žehlí, co se dá. Těchto 5 věcí se třetí řadě rozhodně povedlo
Zaklínač žehlí, co se dá. Těchto 5 věcí se třetí řadě rozhodně povedlo
07.07.2023 16:30:00 | Zajímavosti

Třetí řada Zaklínače už nám odhalila více než polovinu ze svých osmi dílů, a byť si na zbytek budeme muset ještě necelý měsíc počkat, můžeme pár závěrů o její kvalitě vyslovit již nyní. O dokonalosti zatím hovořit nelze, nicméně pár pozitiv, která stojí za zmínku, si Netflix přece jen připravil a není fér je přehlížet.

Noví Pitt a DiCaprio? 10 mladých herců, které se vyplatí sledovat
Noví Pitt a DiCaprio? 10 mladých herců, které se vyplatí sledovat
22.03.2023 16:55:00 | Zajímavosti

Éra Brada Pitta a Johnyho Deppa je už pomalu za námi, není však nutné smutnit. Na obzoru je mnoho nadějných, talentovaných a pohledných tváří, které je brzy nahradí. Kdo to bude? Vybrali jsme pro vás desítku budoucích superstars, které je určitě dobré držet v hledáčku.