FB pixel TP pixel
Zaklínač žehlí, co se dá. Těchto 5 věcí se třetí řadě rozhodně povedlo © Netflix

Zaklínač žehlí, co se dá. Těchto 5 věcí se třetí řadě rozhodně povedlo

Třetí řada Zaklínače už nám odhalila více než polovinu ze svých osmi dílů, a byť si na zbytek budeme muset ještě necelý měsíc počkat, můžeme pár závěrů o její kvalitě vyslovit již nyní. O dokonalosti zatím hovořit nelze, nicméně pár pozitiv, která stojí za zmínku, si Netflix přece jen připravil a není fér je přehlížet.

Zajímavosti

Pomalejší tempo

Pokud něco Zaklínač po prvních dvou řadách opravdu potřeboval, bylo to podřazení na nižší rychlost. Rozlétaný děj, otevřené zápletky, záplava vedlejších postav, které si nelze všechny pamatovat, a samozřejmě časové skoky patřily k slabým stránkám seriálu, v jejichž vyvážení nemohl pomoci žádný fan servis. O to povzbudivější je vidět, že třetí řada v prvních pěti dílech notně zpomalila. Díky tomu se děj intenzivněji točí okolo hlavních postav a dává jim prostor pro více dialogů. Což zase dává prostor divákům, aby si k nim upevnili emoční pouto (nebo ho konečně našli). Z pohledu času a příběhu první část třetí řady žádné enormní dálky neurazila a popravdě je to jenom dobře.

Yennefer je opět snesitelná

Anya Chalotra alias Yennefer z Vengerbergu vyšla z bláznění scenáristů v druhé řadě s přehledem nejhůře. Nejenže ji děj zavedl někam úplně jinam, než měl, ale zároveň jí přitom nadělil nesmyslné charakterové vlastnosti. Namísto toho, aby se z čarodějky stala pro Ciri (Freya Allan) mateřská postava a mentorka magie, se jí de facto pro vlastní zisk pokusila zabít. Vlna kritiky tohoto rozhodnutí i dalších kreativních experimentů byla tak veliká, že tentokrát tvůrci už dopředu avizovali svou chuť vše vyžehlit. A žádný propadák se v tomto ohledu opravdu nekoná. Chalotra dostala v první části páté řady hromadu prostoru, který skvěle využila k opětovnému nastolení chemie s Geraltem, ale také Ciri. Její interakce s Ciri působí mnohem věrohodněji, přičemž hezky nechává na povrch prosakovat emoce spojené s jejím niterným přáním stát se matkou.

Geralt, jak ho ještě neznáme

Zklidněné tempo děje však dává prostor trochu roztáhnout křídla i Henry Cavillovi. Ten zahodil své tiché já z dřívějších řad a ve třetí sérii se představuje jako mnohem otevřenější – místy dokonce zranitelný. A není pochyb, že jde o vliv Ciri a Yennefer, s nimiž tráví téměř veškerý čas. Geraltovi role symbolického otce sluší. Je upovídanější, rozdává očekávaná moudra a mnohem víc připomíná toho Bílého vlka, jehož známe z knih a her. Z pohledu emočního vývoje dává třetí řada zatím Henrymu vůbec nejvolnější ruku, aby se mohl víc otevřít a ukázat ty části svého nitra, které jsme zatím šanci spatřit neměli. Možná za to může i fakt, že Cavillovi tvůrci na rozloučenou dovolili ve ztvárnění Geralta větší svobodu. Výsledek je skvělý a jen ještě více znesnadňuje akceptování jeho konce v seriálu.

Ústřední trio konečně připomíná rodinu

Zaklínač žehlí, co se dá. Těchto 5 věcí se třetí řadě rozhodně povedlo © Netflix

Trio Geralt, Ciri a Yennefer je bezpochyby jednou z nejsilnějších stránek seriálu Zaklínač. Jsou-li celý díl pospolu, je zaděláno na potenciálně solidní epizodu. Třetí série naštěstí tento fakt neignoruje a již od začátku nám ve velkém servíruje právě tuhle atypickou „rodinku“, kterou sice dohromady svedl osud, ale zároveň mezi jejími aktéry existuje hmatatelné pouto. Skvěle se doplňují a zároveň jsou díky svému původu i minulosti v mnohém diametrálně odlišní. A co je hlavní, tvůrcům se z pohledu děje v onu správnou chvíli podařilo vytvořit v jejich společných interakcích jistou rodinnou atmosféru. Což – řekněme si upřímně – po závěru druhé řady vypadalo jako dost možná nesplnitelný úkol. Byť trochu krkolomně, hned během prvního dílu třetí série je většina vztahových přešlapů předchozí řady vcelku vkusně vyžehlena do té míry, že není problém na vše zapomenout a soustředit se na aktuální dění.

Henry Cavill v akčních scénách září

Asi tím nejlepším, co nový Zaklínač dokáže oku fantasy fanouška nabídnout, jsou opět Geraltovy akční scény. Jakmile jeho zaklínačský meč začne svištět vzduchem a všude okolo stříká krev, na moment jste ochotni seriálu všechny další chyby odpustit. Jak na úplném začátku prohlásila sama tvůrkyně seriálu Lauren Schmidt, Henry Cavill Geralta nehraje… on Geraltem opravdu je. A zatímco mu v řadě jiných situací není dovoleno být hybatelem děje, akční scény, kde protivníky s chirurgickou precizností a téměř taneční choreografií připravuje o končetiny či hlavy, jsou hlavní doménou Bílého vlka. Snad se ve finální trojici epizod ještě pár dočkáme, jelikož první epizoda Shaerrawedd z tohoto pohledu neskutečně namlsává, ale pozdější bojové scény už podobných výšin nedosahují. A souboje s monstry bohužel v třetí řadě lehce pokulhávají kvůli znatelně horšímu CGI. Souboje Geralta s lidskými protivníky jsou však stále nepřekonanou pastvou pro oči celého seriálu. Další důvod truchlit, že tentokrát Henry nablýskaným mečem zkušeně máchá naposledy.

Zdroj: Autorský text

Noví Pitt a DiCaprio? 10 mladých herců, které se vyplatí sledovat
Noví Pitt a DiCaprio? 10 mladých herců, které se vyplatí sledovat
22.03.2023 16:55:00 | Zajímavosti

Éra Brada Pitta a Johnyho Deppa je už pomalu za námi, není však nutné smutnit. Na obzoru je mnoho nadějných, talentovaných a pohledných tváří, které je brzy nahradí. Kdo to bude? Vybrali jsme pro vás desítku budoucích superstars, které je určitě dobré držet v hledáčku.

10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech
10 příběhů z Pána prstenů, které chceme vidět v nových filmech
02.03.2023 13:15:00 | Zajímavosti

Fanoušci Tolkiena zažívají aktuálně slušnou euforii. Kluci a holky z Warner Bros. totiž potvrdili, že získali potřebná práva a chtějí se pustit do točení nových filmů ze Středozemě. Na rozdíl od Amazonu mají navíc mnohem větší možnosti. Které příběhy by si zfilmování zasloužily nejvíc?

10 detailů z Harryho Pottera, které jste celé roky přehlíželi
10 detailů z Harryho Pottera, které jste celé roky přehlíželi
26.02.2023 14:40:00 | Zajímavosti

Filmová série Harry Potter je dnes stále něčím, co si i více než dekádu po premiéře posledního dílu každý správný Potterovec aspoň jednou ročně sjede. V mnoha obývácích patří k tradiční vánoční podívané. I přesto skrývá neuvěřitelné detaily, které jste i po milionté přehlédli. Znáte tyhle?

Jak Kang rozdrtí Avengers? Vysvětlujeme potitulkové scény z Ant-Mana 3
Jak Kang rozdrtí Avengers? Vysvětlujeme potitulkové scény z Ant-Mana 3
20.02.2023 11:00:00 | Zajímavosti

Kang je mrtev, ať žije Kang! Nejnovější díl eskapád mravenčího muže odstartoval pátou fázi MCU a zároveň naplno představil nového Thanose - Kanga Dobyvatele. Potitulkové scény ale mohly mnoha fanouškům zamotat hlavu. Pojďme si je vysvětlit.