FB pixel TP pixel
Změna pravidel Oscarů: Sošku může nově získat i film uvedený pouze online © TMDB

Změna pravidel Oscarů: Sošku může nově získat i film uvedený pouze online

Globální pandemie proměnila pravidla hry i pro následující udělování cen Akademie. Protože je letošní kinodistribuce prakticky pozastavena a filmové premiéry se ruší a odkládají, mohou Oscara získat i filmy, které se do kin vůbec nepodívají.

Filmové novinky

S nástupem streamovacích společností a jejich snahou o získání prestiže a vysíláním filmů do boje o cenu Akademie, se v posledních letech zdůrazňovalo takzvané druhé pravidlo. To dovolovalo o Oscara usilovat pouze snímkům, které se v daném roce promítaly v regulérním komerčním kině nacházejícím se na území Los Angeles nejméně sedm po sobě jdoucích dní. Člen Akademie Steven Spielberg loni dokonce požadoval, aby se tato doba ještě prodloužila a ztížilo se tak zapojení filmů produkovaných streamovacími společnostmi. Protože je kvůli letošní pandemické situaci kinodistribuce v troskách, bude toto pravidlo pro příští udělování upraveno a logicky právě opačným směrem, než pro jaký se loni Spielberg zasazoval.

Americká Akademie filmového umění a věd si totiž poměrně jasně uvědomuje, že by toto pravidlo v dnešní vykloubené situaci splnila oproti předcházejícím letům jen hrstka snímků. Přeci jen ale nečekejme revoluci. Upravená pravidla neumožňují usilovat o Oscara jakémukoliv filmu, který si letos odbude premiéru na streamovacích platformách. Pokud bude chtít příští rok nějaký snímek usilovat o zisk zlaté sošky a byl uveden pouze online, bude muset mít alespoň naplánovanou kinopremiéru. Navíc musí od svého uvedení na VOD či premiéry na některé z online televizí být po 60 dní k dispozici na streamovací platformě Academy Screening Room, která je přístupná jen pro členy Akademie. Po znovuotevření kin se má druhé pravidlo začít ihned aplikovat v původní podobě. Takže změna je zdánlivě pouze symbolická, ale psychologický rozměr může být pro budoucí udělování zásadní.

 127 zobrazení   8 se líbí
HBO představuje ukázky na tři květnové novinky a očekávaný horor
HBO představuje ukázky na tři květnové novinky a očekávaný horor
04.05.2020 9:00:00 | Filmové novinky

Ani HBO nezahálí a během května na své kabelové stanici a streamovací službě HBO GO nabídne tituly, které dokážou nalákat široké spektrum diváků. Nechybí satirické historické drama, nenápadné indie o dospívání nebo komiksový seriál.

První reakce: Akční šleha Vyproštění nabízí na Netflixu násilnou zábavu
První reakce: Akční šleha Vyproštění nabízí na Netflixu násilnou zábavu
24.04.2020 14:30:00 | Filmové novinky

S pátečním ránem se na Netflixu objevil nový akčńák s Chrisem Hemsworthem, Vyproštění, který slibuje hodně hlavně producentským napojením na tvůrce Avengers: Endgame. Dokázala netflixovská novinka překonat očekávání a uspokojí akční fanoušky?

Netflix představil 7 ukázek na své květnové novinky. Vyberete si?
Netflix představil 7 ukázek na své květnové novinky. Vyberete si?
24.04.2020 | Filmové novinky

Jak vidno Netflix nelení a v zásobě má pro své předplatile stále připravenou žánrově různorodou skladbu seriálů a filmů od sandlerovské komedie po nablýskané výpravné drama. Vybrat by si tak měl každý.

Papírový dům zůstává megahitem. Netflix by chtěl další řady
Papírový dům zůstává megahitem. Netflix by chtěl další řady
20.04.2020 | Filmové novinky

Seriálový fenomén Papírový dům výrazně překročil hranice regionální produkce a vyšvihl se mezi nejpopulárnější projekty videotéky Netflix, když zastínil i mnohé dražší a ambicióznější americké produkce.