FB pixel TP pixel
Otázky pana Lásky
Otázky pana Lásky

Otázky pana Lásky

Otázky pana Lásky
Česko | 2013 | Dokumenty | Doktoři

Nový dokument režisérky Dagmar Smržové, natočený ve společnostech endorfilm a HBO Europe, nahlíží do každodennosti mladého muže, postiženého schizofrenií. Třicetiletý Jiří Láska, jenž žije v podhorské vsi Batňovice poblíž Trutnova, se apatickým pacientům psychiatrických léčeben zásadně vymyká. Pomoc...

Nový dokument režisérky Dagmar Smržové, natočený ve společnostech endorfilm a HBO Europe, nahlíží do každodennosti mladého muže, postiženého schizofrenií. Třicetiletý Jiří Láska, jenž žije v podhorské vsi Batňovice poblíž Trutnova, se apatickým pacientům psychiatrických léčeben zásadně vymyká. Pomocí moderních technologií komunikuje s okolím a provozuje vlastní webové stránky, pro něž natáčí nevšední videoreportáže. Jiří má také pozoruhodnou schopnost sebereflexe a jeho život se vyznačuje vstřícností a činorodostí. Vyptává se i na choulostivé záležitosti kolem sexu a početí, které běžným lidem často připadají trapné. Protagonista snímku se vyučil elektrikářem, chodí do kostela a obětavě pečuje o své nejbližší. Snaží se udržovat kontakty s otcem, postiženým vážnější formou stejné choroby, kterou trpí on sám. Jedno z mála setkání s oběma rodiči se mu podaří uskutečnit o Vánocích. Kronika, snímaná během jednoho roku, líčí jeho soužití se stařičkou babičkou i s nemocnou matkou Jaroslavou. Obsahuje jímavé scény, jež nutí diváka k zamyšlení, ale i zábavné výjevy na pomezí absurdní grotesky. V klíčové epizodě Jiří sezve své bližní na oslavu třicetin do místní restaurace. Tento pro něj vyznamný den je vlastně testem, do jaké míry ho jeho vrstevníci berou vážně a jestli skutečně přijímají. Unikátní portrét přerůstá v esej o relativitě hranic mezi zdravými a nemocnými. Vypráví o neobvyklých formách lásky a potřebě tolerance vůči lidským jinakostem. Film je jedinečný především svým pohledem do duše člověka, jenž navzdory své duševní nemoci není svázán předsudky. Vypovídá i o běžné venkovské komunitě, v níž navenek vládne přátelská pospolitost, za jejíž fasádou však panují poměry mnohem problematičtější. "Tragikomické situace z Jiřího života, zarážející reakce jeho okolí i jeho videa nás přesvědčí, že schizofrenie není jen problém nadaného a citlivého člověka, ale také problém fungování moderní společnosti," shrnula Dagmar Smržová přesah svého dokumentu.

Režie: Dagmar Smržová

Otázky pana Lásky online

Sledovat Otázky pana Lásky online můžeš na DaFilms, HBO Max. Níže ti nabízíme seznam, kde sledovat celý film Otázky pana Lásky online, zda je ke stažení a zda má Otázky pana Lásky dabing nebo titulky.

DaFilms
DaFilms
anglické titulky | od 1. 12. 2017
Půjčení za 65 Kč
HBO Max
HBO Max
anglické titulky | HD kvalita | SD kvalita | od 3. 9. 2022
Předplatné za 199 Kč
Chybí, přebývá nebo je třeba upravit odkaz? Dej nám vědět!

Otázky pana Lásky recenze a hodnocení

Ve filmu Otázky pana Lásky hrají .

Film Otázky pana Lásky režíruje Dagmar Smržová.

Film Otázky pana Lásky můžete vidět na DaFilms, HBO Max.

Film Otázky pana Lásky je online na DaFilms, HBO Max, a proto si ho můžete pustit na počítači, telefonu, tabletu či chytrém telefonu.