FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super

Do kina míří první ženská hrdinka od Marvelu v hlavní roli a my máme velkou radost. Po přečteních našich 10 důvodů, proč si myslíme, že bude Captain Marvel super komiksová jízda, ji snad budete mít taky.

Tipy na film 6. 3. 2019 20:00 | Tipy na film

Příslib velké změny

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Captain America a Iron Man jsou samozřejmě fajn. Po 20 filmech, v nichž hrají přední roli, ale chtě nechtě dochází k opotřebování šroubků. A jak sám Tony Stark ve druhých Avengers přiznává, není pointou toho všeho mlácení jít konečně domů a mít svatý pokoj? Pro Tonyho i Capa to možná znamená jít zároveň pod drn, Captain Marvel má však podle marvelovského vůdce Kevina Feigeho (a komiksů) nakročeno k tomu stát se novým vůdcem Nejmocnějších hrdinů světa. A vzhledem k jejím schopnostem a vychování vesmírné rasy Kree nám tahle obměna vlastně ani nevadí. Jak říká klasik: „Pojďme s tím trochu zamíchat!“

Země konečně pozná kosmické síly v plné síle

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Střet s Chitauri v prvních Avengers byla jen jemná fackovaná a příchod Strážců galaxie v závěru Avengers: Infinity War zase nikdo z obyčejných smrtelníků kvůli lokaci ve Wakandě pořádně neviděl. Až s příchodem Captain Marvel se tak obyvatelé modré planety dočkají plnohodnotné vesmírné fašírky, v níž se navíc střetávají hned dvě zásadní marvelovské rasy Kree a Skrull. Marvel tohle vyplňování mezer dobře vycítil a umocňuje ho zasazením do 90. let, kdy na poletování superhrdinů nejsou lidé zvyklí jako na pravidelný nákup v supermarketu. Jakpak asi zareagují, až před nimi bude Brie Larson mlátit chrčící babičku morfující do zeleného mimozemského parchanta?

Tajná invaze čeká

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Pokud se trochu vyznáte v komiksech, pak ve vás výskyt morfujících Skrullů v kánonu MCU musí vyvolávat nadšené plesání srdíčka. Jedním z nejvýraznějších eventů v posledních letech totiž byla Tajná invaze komiksového autora Briana Michaela Bendise, jenž milionům čtenářů způsobil šok v podobě zjištění, že jejich oblíbení hrdinové jsou ve skutečnosti padouchy, kterým se podařilo původních hrdinů zbavit a zaujmout jejich místo na pozemském výsluní. V komiksech z toho byla pěkná polízanice, ze které se marvelovský vesmír otřásl v základech a Captain Marvel by měla tomuto konfliktu decentně pootevřít dveře. A to je důvod k radosti.

Návrat Phila Coulsona

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Jestli nějaká smrt v MCU skutečně bolela, byla to ta milovaného agenta S.H.I.E.L.D.u Phila Coulsona, který musel položit vlastní život, aby se zformovala aliance Avengerů, která byla jeho vlhkým snem. Ach, Phil, to byl prostě dobrák od kosti. Coulson v nepřekonatelném podání Clarka Gregga sice získal prominentní roli v seriálových Agentech S.H.I.E.L.D.u, ale co si budeme namlouvat, od Coulsona chceme velkolepý návrat na plátna kin už roky. Tentokrát navíc dostal do výbavy i čerstvě nastřelené vlasy a fanoušci doufají, že možná dojde k vysvětlení toho, proč hraje rasa Kree tak prominentní roli v Coulsonovu seriálovém řádění.

Vznik Furyho oční pásky

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

„Když jsem někomu naposledy věřil, stálo mě to oko,“ prohlásil Nick Fury v Captain America: Návrat prvního Avengera a armáda geeků začala hýřit teoriemi, co se asi mohlo stát. Nyní konečně dostanou odpověď. Jak už totiž víme z prvních reakcí na Captain Marvel, omlazený Samuel L. Jackson skutečně přijde o své fešné oko a místo něj nafasuje drsňáckou pásku, která z něj učiní nesmlouvavého agenta známého z předchozích marvelovek. Těšíme se hodně, už jen proto, že Samuel L. Jackson zjevně oprašuje svoje devadesátkové já z časů Smrtonosné pasti. A to bylo snad ještě lepší než to současné.

Devadesátky jsou zpátky

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Poslední roky patřily díky popularitě Stranger Things návratům do 80. let a nyní se konečně dostává ke slovu generace dnešních třicátníků, kteří si s chutí zavzpomínají na hudbu, hadry a atmosféru svého devadesátkového mládí. Podle reakcí se Captain Marvel svého časového zařazení rozhodně nebojí a atmosféru 90. let umí zprostředkovat takřka dokonale. Těšíme se na kostýmy, hudební vložky a samozřejmě na svět před příchodem superhrdinů, kterým Captain Marvel vlastně vydláždí cestu k Furyho srdíčku.

Kočičák Goose

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Marvel prostě miluje svá malá pomrknutí, jež mohou mít mnohem významnější důsledky, než si mnozí diváci uvědomují. Dokonalým příkladem je kočičí hvězda Captain Marvel zvaná Goose. Tenhle roztomilý zrzavý kocourek je pro mnohé jen laciným lákadlem pro každého kočkomila, jenže v komiksech je Goose (resp. Chewie, jak ho původně pojmenovaly komiksy) mnohem zásadnější postavou, když představuje jednoho z členů vesmírné rasy Flerken, jež má zásadní úlohu ve vesmírném konfliktu, jenž se v Captain Marvel řítí na Zemi. A Samuel L. Jackson již během návštěv novinářů během natáčení prozradil, že slovo „Flerken“ mezi filmaři častokrát zaznělo. Co to znamená pro budoucnost MCU se jistojistě dozvíme.

Zase trochu jiná space opera

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Zatímco Strážci galaxie a Thor: Ragnarok si vzali žánr space opery jako rukojmí pro podrývání diváckých očekávání, Captain Marvel se podle všeho bude více držet klasických pouček a nabídne space operu míšenou s tradičním melodramatem. O čem mluvím? O tom, že Carol Danvers v úvodu filmu pracuje pro Starforce, speciální jednotku Kree, která rozhodně není tak dobrácká, jak si hrdinka zpočátku myslí. Postupně tudíž musí dojít k prozření, jež Carol nasměruje k superhrdinské dráze a vzhledem k duu režisérů schopných pracovat s chybujícími postavami se dá očekávat solidní vnitřní rozčarování. Další „já jsem tvůj otec“ nás určitě nečeká. Ale za sebe říkám, že vesmírných parodií už bylo dost.

Brie Larson a hvězdná podpora

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Jasňačka. Brie Larson v posledních týdnech v segmentu PR rozhodně nezářila, když proti sobě poštvala docela slušnou základnu bílých heterosexuálních mužů svými výroky na podporu minorit a vyrovnávání společenského postavení. Odsoudit však kvůli osobním postojům celý film, jenž má navíc definovat budoucnost filmového Marvelu? To je prostě hloupé. Brie Larson navíc umí hrát, což prokázala nejen v oscarovém drama Room, ale i komediálním Scottu Pilgrimovi, kde dokázala uhrát i věčný „resting bitchface“. Ano, ten „resting bitchface“, který má ve všech trailerech na Captain Marvel a který jí předurčuje její Kree vychování. Právě na prolomení nulových emocí Captain Marvel svým způsobem stojí a můžete se vsadit, že až dojde na věc, bude Brie v roli stejně dobrá jako vždycky. Navíc má po boku opravdu hvězdný herecký „support“ v podobě Annette Bening, Juda Law či již zmíněného Samuela L. Jacksona. A to je sakra silná parta do nepohody.

Buchta mezi klobásami

10 důvodů, proč bude Captain Marvel super © TMDB

Nemusíte být zrovna radikální feministkou, abyste uznali, že současný filmový svět Marvelu připomíná pěknou „sausage party“. Scarlett Witch je možná fajn, Black Widow dokonce konečně dostane vlastní celovečerák, ale ruku na srdce, ženské hrdinky hrají v marvelovkách povětšinou podružnou roli a pozici vrchních mlátičů nechávají na chlapech. S Captain Marvel do kin vlétá plnohodnotná ženská síla, jejíž fyzická i morální výbava se může hravě měřit s tím nejvýraznějším ze současného MCU. A já nemám nic proti tomu, když bude na marvelovkách zase sedět o trochu více holek, které vyváží nadvládu uslintaného geekovského testosteronu. Filmy od Marvelu chtěly být vždycky pro všechny, a tak bylo načase, abychom dostali i pořádnou superfrajerku. Jen houšť.

 424 zobrazení   70 se líbí
RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let
RETRO: Od premiéry Watchmen uplynulo deset let
06.03.2019 8:00:00 | Tipy na film

Zní to neuvěřitelně, ale kultovní komiksový snímek Watchmen dnes slaví desetileté výročí. Podívejme se na historii vzniku a mimořádného úspěchu tohoto slavného filmu pod drobnohledem v následujícím článku.

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil
Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil
01.03.2019 18:00:00 | Tipy na film

I když se s velkým úspěchem hraje stále v českých kinech Bohemian Rhapsody, po čtyřech měsících připlouvá životopis hudební legendy jménem Freddie Mercury online na iTunes a Google Play. A že to byla plavba velmi úspěšná, dokazuje těchto 10 rekordů, kterých film v českých i světových kinech dosáhl.

Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
01.03.2019 15:30:00 | Tipy na film

Leden a únor přinesl fanouškům Netflixu samé dobré zprávy, tempo lokalizace se výrazně zrychlilo. Za dva měsíce narostl počet titulů s českou podporou o třetinu, a co je nejdůležitější, projevilo se to nejvíce na původních filmech a seriálech Netflixu.

Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
27.02.2019 | Tipy na film

Minulý pátek spatřila světlo světa seriálová Umbrella Academy. Seriál z produkce Netflixu, podle úspěšného komiksu Gerarda Waye. Ano, toho Gerarda Waye z My Chemical romance. Mrkli jsme na předlohu, která vyšla i u nás, srovnali ji se seriálem a vůbec vás chceme naladit, abyste téhle komiksovce dali šanci.