FB pixel TP pixel
Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil © TMDB

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil

I když se s velkým úspěchem hraje stále v českých kinech Bohemian Rhapsody, po čtyřech měsících připlouvá životopis hudební legendy jménem Freddie Mercury online na iTunes a Google Play. A že to byla plavba velmi úspěšná, dokazuje těchto 10 rekordů, kterých film v českých i světových kinech dosáhl.

Tipy na film

Nejúspěšnější film roku, který není pokračováním

V éře nejrůznějších komiksových vesmírů či animáků na pokračování většinou ostatní filmy nemají šanci, ale Bohemian Rhapsody je světlou výjimkou. Celosvětově se sice Bohemian Rhapsody do první pětky nedostane, ale může si gratulovat k pěknému 6. místu. Před ním se umístily filmy, které postavily svůj příběh na postavě či značce z jiných filmů - Avengers: Infinity War, Black Panther, Jurský svět: Zánik říše, Úžasňákovi 2 plus Aquaman. I pod Bohemian Rhapsody najdete další staré známé - Venoma, Mission: Impossible - Fallout, Deadpoola 2 či Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny. Když vynecháte čínské snímky, dalším úspěšným původním filmem je horor MEG: Monstrum z hlubin na 15. místě celosvětového žebříčku.

Nejúspěšnější životopisný film historie

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil © TMDB

Dramata o skutečných postavách a jejich pohnutých příbězích bývají sice obvykle ceněná na Oscarech, ale většinou nepatří mezi divácky nejúspěšnější filmy - tam patří komiksy, sci-fi či fantasy příběhy. Film Bohemian Rhapsody ale všechny předpoklady strčil do kapsy, a stal se nejúspěšnějším filmem o nějaké slavné filmové, hudební, spisovatelské, politické či jinak kulturně a společensky aktivní postavě či postavách. Své souputníky překonal o pořádný kus, 861 milionů dolarů se vyrovná například Thor: Ragnarok, posledním Hunger Games nebo Počátku Dosud nejúspěšnější hudební životopis, Straight Outta Compton, vydělal celosvětově “jen” 200 milionů, Americký sniper jako válečný životopis 547 milionů a takový Vlk z Wall Street pro srovnání zhruba 392 milionů.

Nejúspěšnější film roku nejen v Česku

Nejúspěšnějším filmem loňského roku byl měřítkem celosvětových tržeb komiksový velkofilm Avengers: Infinity War, ale v mnoha zemích se museli superhrdinové od Marvelu sklonit právě před kapelou Queen. Nej filmem se stal v Česku (o tom více dále), ale také na Slovensku, Maďarsku, Chorvatsku a Slovinsku, což ukazuje na obrovskou popularitu kapely Queen v bývalých komunistických zemích. Mimo to překonal všechny také v Itálii, Nizozemí, Španělsku a překvapivě také v Japonsku. Na stupních vítězů stál také například v Litvě, Bulharsku, Německu, Norsku či Austrálii.

Nejdéle úspěšně hrající film v českých kinech, který se drží na špičce

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil © TMDB

Čeští kinaři si pochvalují, jak jim Bohemian Rhapsody přináší diváky i čtyři měsíce po premiéře, což je naprosto nečekaný úkaz, obvykle se většina filmů vyčerpá po polovině této doby. Od premiéry zatím uplynulo 17 týdnů, což by v této tabulce mapující jak dlouho se film udržel mezi 20 nejúspěšnějšími filmy víkendu, zatím nestačilo ani na první stovku, ale to se brzy změní, protože za celých těchto 17 týdnů film neklesl níže než na čtvrtou příčku víkendového žebříčku. Jak je vidět, objevují se zde filmy i několik let staré, jejichž opětovné nasazení v malém počtu se stále počítá. Žádný z nich ale nebyl po této době tak vysoko.

Nejúspěšnější film během dalších týdnů od premiéry

Jak bude film celkově úspěšný se dá většinou dobře poznat už podle návštěvnosti za 1. víkend od premiéry, ale na výjimečné hity jako Bohemian Rhapsody to neplatí. Jeho start byl totiž spíše nenápadný, necelých 100 tisíc diváků a 15 milionů v tržbách, což ho řadí až konec první padesátky. Během dalších víkendů ale začal výrazně posilovat, aktuálně je top snímkem v době 5, 9 a 10 týdnů od premiéry. Donedávna byl také na zlaté pozici během 4. víkendu, ale tam ho začíná vytlačovat český film Ženy v běhu. Ve zbylých číslech od jedničky dále byl vždy mezi prvními třemi.

Nejrychleji k 1 milionu diváků v českých kinech

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil © TMDB

Za měřítko úspěchu lze považovat i to, jestli film překonal nějakou metu, tou je v českých kinech hranice 1 milionu diváků. Od roku 1990 se to povedlo pouze 14 snímkům a Bohemian Rhapsody má tu čest být mezi nimi. A hlavně, film se dostal do této společnosti v rekordně krátkém čase - premiéra byla přesně na začátku listopadu a těsně před koncem roku přivítal svého miliontého diváka. Potřeboval na to přesně 9 týdnů, což je stejně rychle jako to před ním dokázaly pouze 2 další filmy - Avatar a Anděl Páně 2. Pro srovnání - Jurský park na to potřeboval 13 týdnů, Kolja 33 týdnů, Pelíšky celý jeden rok, Obecná škola potom více než rok a půl. Jeho rekord však může být brzy ohrožen, česká komedie Ženy v běhu má po 5 týdnech už skoro tři čtvrtě milionu a nehodlá zatím zpomalovat.

Nejúspěšnější film všech dob v českých kin

Ačkoli se to zpočátku zdálo nesplnitelné, osm let starý rekord Avataru padl na konci ledna a Bohemian Rhapsody vydělal k dnešnímu dni přes zhruba 240 milionů Kč. Protože se stále ještě film promítá, není to konečná částka, ale už teď má jednoduchou matematikou (která nerozlišuje různé vykazování tržeb) o více než 20 milionů víc než jinak celosvětově nejúspěšnější film všech dob. Jak moc velký náskok teď Freddie Mercury a modří mimozemšťané z planety Pandora ukazuje následující tabulka - bronzový Anděl páně 2 má tržby “jen” 146 milionů.

Nejnavštěvovanější film české historie

Bohemian Rhapsody a 8 rekordů, které film zlomil © TMDB

Můžete namítnout, že není fér srovnávat tržby filmů nyní a před 20 lety. Máte pravdu, proto se na to podíváme také měřítkem prodaných lístků nebo chcete-li, návštěvnosti. Bohemian Rhapsody aktuálně vidělo už více než 1,544 milionů diváků, což z něj dělá nejnavštěvovanější film v historii samostatného Česka od roku 1993. Jak ukazuje tato tabulka, je před ním sice Tankový prapor, ale ten se hrál během porevoluční euforie a v dobách společného státu (čísla jsou ale jen za Česko). Pokud bychom chtěli srovnat Bohemian Rhapsody s nejnavštěvovanějšími filmy československé historie, bude to jiná liga, ale v dobách Vinnetoua televize zatím jen začínala, domácí video neexistovalo a vůbec se do kina chodilo jak do hospody.

Bohemian Rhapsody online

Aktuálně si můžete Bohemian Rhapsody dopřát online na iTunes za 329 Kč v plné 4K HD kvalitě a Dolby Atmos (plus české titulky nebo dabing) a nebo na Google Play za 340 Kč bez českých titulků. Vypůjčit bude možné titul příští týden.

 342 zobrazení   22 se líbí
Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
Netflix zrychlil přidávání českých titulků ke své tvorbě, co přibylo?
01.03.2019 15:30:00 | Tipy na film

Leden a únor přinesl fanouškům Netflixu samé dobré zprávy, tempo lokalizace se výrazně zrychlilo. Za dva měsíce narostl počet titulů s českou podporou o třetinu, a co je nejdůležitější, projevilo se to nejvíce na původních filmech a seriálech Netflixu.

Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
Umbrella Academy - nahradí na Netflixu nová komiksovka Marvel?
27.02.2019 | Tipy na film

Minulý pátek spatřila světlo světa seriálová Umbrella Academy. Seriál z produkce Netflixu, podle úspěšného komiksu Gerarda Waye. Ano, toho Gerarda Waye z My Chemical romance. Mrkli jsme na předlohu, která vyšla i u nás, srovnali ji se seriálem a vůbec vás chceme naladit, abyste téhle komiksovce dali šanci.

Oscaři jsou rozdáni! Kde můžete online vidět všechny vítěze?
Oscaři jsou rozdáni! Kde můžete online vidět všechny vítěze?
25.02.2019 9:00:00 | Tipy na film

Oscarové sošky jsou rozdány a všude se můžete dočíst, komu, jak a zda právem. My jsme na to šli jinak a přinášíme vám stručný přehled hlavních oscarových hitů s informací, kde film vidět. Ze 14 filmů s více než 3 nominacemi jich je už polovina online, další už se hrají v kinech. Které to jsou?

Vánoční a sestříhaný Deadpool je konečně i u nás online
Vánoční a sestříhaný Deadpool je konečně i u nás online
25.02.2019 | Tipy na film

Mírnější verze druhého Deadpoola, s novými záběry a titulem Once Upon a Deadpool, se na sklonku minulého roku objevila v amerických kinech, náš trh však minula. Nyní ji však můžete konečně zhlédnout online, proto si pojďme připomenout v čem se od originálu liší.