FB pixel TP pixel
10 důvodů, proč musíte vidět The Disaster Artist © TMDB

10 důvodů, proč musíte vidět The Disaster Artist

Na filmotéce O2 TV se znenadání objevila filmová novinka režiséra a herce Jamese Franca. To by nás obvykle ze židle nenadzvedlo, jenže The Disaster Artist je poctou našeho oblíbeného filmařského průšvihu The Room a měl ještě před skandálem o Francových sexuálních úletech silně nakročeno k tuně oscarových nominací. Jeho výskyt na českém distribučním rybníčku nás tudíž nadchnul natolik, že jsme dali dohromady hned 9+1 neprůstřelných důvodů, proč zrovna téhle komedii „podle skutečné události“ musíte dát šanci.

Tipy na film

The Room je kult

Když se řekne kultovní film, možná se někomu vybaví Pulp Fiction. Tarantinova epizodická pecka je však mainstreamovým klišé. Skuteční fajnšmekři si vždycky vybaví The Room s jeho ikonickými předěly s ničím nesouvisejícím panoramatem San Francisca, kupu bizarních dialogů („Ahoj, Marku!“), kouzelně softpornové erotické scény a záplavu obrázků lžiček, které jsou doslova v každičkém záběru. The Room je možná v běžných kategoriích filmem špatným. Jenže on je to film natolik absurdní, nezvládnutý a šílený, že se běžným kategoriím vymyká natolik, že soudně lze hodnotit snad jen na škále divácké zábavnosti. A ta je prostě bezkonkurenční. Především pokud jste měli možnost vidět film v kině, drželi v ruce sadu plastových lžiček a po setmělém kinosále létal nafukovací míč amerického fotbalu. Pokud chcete něco podobného zažít, rozhodně si skočte do Prince Charles Cinema v Londýně, kde se The Room hraje zcela pravidelně. K nezaplacení.

Franco se neposmívá

Stejně jako Tim Burton v Edu Woodovi, i James Franco pochopil, že cesta k výraznému filmu pojednávajícím o vzniku jiného filmu a především o životě určitého filmaře nevede přes jeho zesměšňování. Franco Wiseaua uznává, byť si neodpustí řadu narážek na jeho podezřelou minulost a nepřímo ho obviní z taktizování ohledně žánrového zakotvení The Room. Za vším popichováním je však jasně cítit láska k původnímu filmu a především ke kolegovi zpoza kamery, který je sice podivín a možná i trochu blázen (a upír), ale rozhodně mu nelze upřít zápal a lásku k filmu. A za to má u nás Franco palec vysoko nahoru.

Franco nehraje jako Tommy Wiseau, on JE Tommy Wiseau

Napodobovat svérázný styl herectví Tommyho Wiseaua je úkol značně nelehký. Proto Franco učinil moudré rozhodnutí, že se nebude snažit o karikaturu a pouhou nápodobu. Naopak se do své filmové předlohy doslova převtělil a je ve filmu naprosto k nerozpoznání od originálu. Nejen chůzí, výslovností a gestikulací. Franco je dokonalým Tommym i po fyzické stránce. Někdy je iluze natolik dokonalá, že máte pocit, že Wiseau hraje sám sebe. O to víc je výsledek absurdně zábavný.

Franco je oddanější než Daniel Day-Lewis

Kdo kariéru Jamese Franca sleduje bedlivěji, jistě ví, že Franco v průběhu let začal být opravdu velmi důkladným pracantem, který se nezdráhá jít pro kvalitní výsledek do extrémů. Trochu v tomto směru připomíná Daniel Day-Lewis, který na své role zpravidla aplikuje slavnou Stanislavského metodu kompletního ponoření do své postavy. Franco šel ale ještě o kus dál, protože zatímco Daniel Day-Lewis svými rolemi „jen“ introvertně žije, Franco si jako Wiseau užíval i telefonáty fanoušků a v podstatě kompletně převzal identitu žijícího podivína.

Scénář je nádhernou poctou kamarádství

Kniha The Disaster Artist představuje kompilaci za vlasy přitažených historek, kterými Greg Sestero popisuje svůj vyvíjející se vztah k Tommymu Wiseauovi a natáčení The Room. Z podobného materiálu se horko těžko dělá film, neboť chybí jednotící linka, která by rozštěpené příběhy směřovala k jasné myšlence. Franco proto moudře sáhl po scenáristické dvojici Michael H. Weber a Scott Neustadter, která má na kontě brilantní záležitosti 500 dní se Summer či Kouzlo přítomného okamžiku a rovněž hladivé teen romance Hvězdy nám nepřály či Papírová města, z kterých vyčnívají vztahy mezi postavami. Ty jsou centrální i v příběhu The Disaster Artist, když se přes replikování natáčení The Room jedná primárně o převyprávění příběhu dvou ne-tak-úplně talentovaných umělců, kteří dosáhli přes všechny peripetie svého, protože měli jeden druhého i ve chvílích, kdy jiní brali do zaječích.

Kupa hlášek nejen z The Room

Říká se, že opakovaný vtip není vtipem. Uvědomil si to i Franco a jeho scenáristé, kteří naštěstí jen tupě neopakují ikonické dialogové bomby z Wiseauovi mysli („You are tearing me apart, Lisa!“) a snaží se přijít s vlastním komediálním materiálem, jenž by trhal bránice. A daří se to nadmíru dobře. Může za to především Franco, jenž každou Wiseauovu grimasu či dialogový projektil zvládá odehrát s takovou grácií, že mu zbytek obsazení jednoduše nestačí. „She crazy!“

Cameo roličky na každém rohu

Ačkoli film na svých bedrech táhnou bráchové James a Dave Francovi, The Disaster Artist hojně sází i na řadu vedlejších postav, které obsadily samé současné a bývalé hollywoodské hvězdy a hvězdičky. Alison Brie z komediální hitovky Zpátky do školy nadchne svou dokonalou chemií s Davem Francem, za kterého se v reálném životě provdala. V minirolích pak potěší Zac Efron, Seth Rogen, Josh Hutcherson, Sharon Stone, Bryan Cranston, anebo naprosto dokonalý Judd Apatow jako tvrdý producentský mogul, jenž Tommymu na chvíli zkazí sen o úspěšné kariéře.

The Disaster Artist si zasloužil Oscary

James Franco získal ocenění za nejlepšího herce na prestižním festivalu v Torontu. Vyhrál i hlavní cenu za nejlepší film v San Sebastianu. A jako herec uspěl i v rámci Zlatých glóbů, kde The Disaster Artist získal rovněž nominaci na nejlepší film v kategoriích komedie a muzikál. Co na to americká filmová Akademie? Jedna nominace na adaptovaný scénář a jinak nic, protože se Franco po zisku Zlatého Glóbu stal dalším z řady obviněných v kauzách sexuálního obtěžování, které loni otřásly Hollywoodem.

Obvinění z obtěžování

Jakmile The Disaster Artist začal sbírat filmové ceny z festivalů i filmařských sdružení, objevily se v rámci ženské laviny #MeToo obvinění ze sexuálního obtěžování, kterého se měl James Franco dopouštět v i mimo svou filmovou školu v New Yorku. Odhlédneme-li od příhodného načasování, obvinění směrem k Francovi měly na svědomí herečky, které si stěžovaly na fakt, že jim Franco řekl, aby se kvůli natáčení vysvlékly ze svršků. K tomu se přidala bývalá Francova přítelkyně, která se po letech přihlásila, že svému tehdejšímu příteli dělala dobře v jeho osobním voze a že se jí to možná zase tolik nelíbilo. Jak to skutečně bylo, se neví, Franco všechny obvinění popřel a po jeho bok se postavila i jeho manželka. Po výrazné ignoraci ze strany americké filmové Akademie celý skandál opět utichl a Franco aktuálně natáčí druhou sezónu The Deuce - Špína Manhattanu.

James Franco dnes slaví čtyřicet

Nebude to náhoda, ale právě James Franco dnes, tzn 19. dubna, slaví kulatých čtyřicet. Gratulujeme!

© TMDB

The Disaster Artist: Úžasný propadák

The Disaster Artist | USA | 2017 | Komedie | Showbyznys

Film The Room patří mezi nejhorší filmy všech dob. A toto je příběh, jak film vznikal a především příběh o jeho ústředním tvůrci - podivném Tommy Wiseau. Hrají: James Franco, Dave Franco, Ari Graynor, Alison Brie, Seth Rogen, Josh Hutcherson, Zac Efron

 73 %
Sledovat Online na Google Play  Google Play | české titulky | od 2. 3. 2023
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 15. 1. 2023
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | český dabing | od 27. 2. 2020
 63 zobrazení   11 se líbí
10 nejpřeceňovanějších filmových sci-fi
10 nejpřeceňovanějších filmových sci-fi
18.04.2018 | Tipy na film

Všichni to známe. Hledáte film, na který byste se podívali, a ze všech stran se na vás valí doporučení, že tohle či tamto je „naprostá bomba“. Jaké je pak zklamání, když se na daný film opravdu podíváte a zjistíte, že vám jeho hypování přijde jako jedna velká splasklá bublina. Podívali jsme se na 10 sci-fi filmů, jejichž aura výjimečnosti pro nás dříve či později splaskla, i když jsme si přáli pravý opak.

Kompletní tvorba Monty Python je na Netflixu!
Kompletní tvorba Monty Python je na Netflixu!
16.04.2018 | Tipy na film

Nedávno prosáklo, že se legendární skeče, seriály, filmy a dokumenty s britskou skupinou Monty Python mají objevit na britském Netflixu. Čekali jsme najpatě, zda se kontrakt týká i dalších teritorií - a nyní máme jasno - prakticky kompletní tvorba Monty Python je i na českém Netflixu. A nejen legendární kousky jako Life of Brian nebo Flying Circus, ale i méně známé vystoupení, chybí pouze Meaning of Life. Celkem 15 nových titulů bohužel nemá české titulky.

VÍKENDOVÉ TIPY: Star Wars, Lost in Space, Paddington či Tiffany
VÍKENDOVÉ TIPY: Star Wars, Lost in Space, Paddington či Tiffany
14.04.2018 12:00:00 | Tipy na film

Pravidelné tipy na nové filmy a seriály online budou tentokrát určeny hlavně pro milovníky sci-fi, animovaných filmů a náročnějších kousků. Online je konečně osmá epizoda Star Wars, od včera je na Netlixu nový sci-fi seriál Lost in Space, děti potěší Ferdinand a Paddington, ale máme tipy i pro fanoušky hororů a dramat.

10 ukázkově zbytečných filmových pokračování
10 ukázkově zbytečných filmových pokračování
11.04.2018 | Tipy na film

Do kin se před časem vřítila robotická řezanice Pacific Rim: Povstání, teď nás čeká třetí díl Fakjů, pane učiteli a spoustu dvojek či trojek si letos ještě užijeme. Že se jedná o kardinální zbytečnost a mrhání finančními prostředky? Jistě. Filmová historie je však plná pomýlených rozhodnutí a sequelů, které bychom raději nikdy neviděli. Tady je desítka těch nejvýraznějších.