FB pixel TP pixel
Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame?

Na konci Infinity War hrdinská sestava prohrála a způsobila nám infarktové čekání na pokračování. Rok se však s rokem sešel a do premiéry zbývá jen pár dní. Sesbírali jsme proto informace ze všech koutů internetu, přidali pár vlastních tužeb a nabízíme vám desítku důvodů, proč se uvidíme v kině.

Tipy na film

Poslední bitva původního týmu

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Ačkoli se sestava Avengers v komiksech i ve filmu neustále obměňuje, nebudeme si nalhávat, že nám nejvíce nepřirostla k srdci původní sestava, v níž Captain America velí Iron Manovi, Thorovi, Black Widow, Hawkeyovi a Hulkovi. A právě tahle sestava bude srdcem Avengers: Endgame, ve kterém se bude bojovat o životy nastupující generace Avengerů, kteří starou gardu do budoucna nahradí, a také o pár miliard nebožtíků po celé galaxii. Ty tři hodiny v kině si tudíž užijte naplno, protože Capa a spol. už takhle asi nikdy neuvidíte.

Deprese, kam jen oko dohlédne

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Avengers: Infinity War nemohl dopadnout depresivněji. Ačkoli ze sebe milovaní hrdinové vydali maximum, Thanosovi (Josh Brolin) se přesto podařilo dát dohromady všechny kameny nekonečna a lusknutím prstů vymazat polovinu galaktické populace. A ukázky mluví jasně – z tohohle zásahu se lidstvo dosud nevzpamatovalo. Steve Rogers (Chris Evans) dochází na terapie s ostatními pozůstalými. Hrdinové jako Clint Barton (Jeremy Renner) či Scott Lang (Paul Rudd) přišli o své nejbližší a dříve zaplněná velkoměsta působí jako post-apokalyptické krajiny plné zombies. Snad tuhle depresi Marvel nebude chtít zlehčovat svými typickými odlehčujícími frky příliš.

Ant-Man a Hawkeye jsou zpátky!

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Každý film potřebuje postavy, s kterými se divák dokáže ztotožnit a skrze které se na zdánlivě fantasmagorickou zápletku dokáže napojit. Thor (Chris Hemsworth) či Iron Man (Robert Downey Jr.) jsou v tomto směru příliš vzdálení. Tony je miliardář s obřím egem, Thor zase bůh, kterého nerozhází ani ztráta vlastní populace. Ant-Man a Hawkeye jsou naopak normální tátové od rodin, kteří si v životě prošli svým a připomínají nám, že právě za onu normalitu denního života má smysl se rvát. Ano, právě tyhle hrdiny všechny ty superhrdinské veletoče bolí nejvíce. Ale právě kvůli jejich bezprostřednímu ohrožení se zvedá napětí a pocit, že tady se na nesmrtelnost nehraje. Navíc už Avengers: Age of Ultron ukázal, že Hawkeye je srdcem Avengers, a tak je návrat obávaného lučištníka rozhodně vítán, aby filmu dodal pořádnou dávku emocí.

Cestování časem

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Ačkoli se to upoutávky snaží zakrývat a Marvel odvedl velmi dobrou práci v neprozrazování příliš velké porce děje dopředu, je zjevné, že Avengers budou v Endgame cestovat v čase, aby se pokusili sesbírat kameny nekonečna dřív než Thanos. Pomůže jim v tom Ant-Manova zkušenost s kvantovou říší, skrze níž se Avengers dostanou například do časů bitvy o New York z prvních Avengers, kde se pokusí získat magický Tesseract. Cítíte tu nostalgii, že se uzavírá kruh?

© TMDB

Captain Marvel dostane lekci

Captain Marvel | USA | 2019 | Komiksové filmy | Marvel

Jedna z věcí, které nás stále trochu štvou ohledně sólovky Captain Marvel, je skutečnost, že Carol Danvers působí trochu jako Mary Sue. Umí vlastně úplně všechno, film ji prezentuje jako neporazitelnou frajerku, kterou nic nezastaví, a psychologicky je vrstevnatá asi jako čerstvě natřená primalexová stěna. Bratři Joe a Anthony Russo jsou však mistři v relativizaci hrdinů a dokáži i na malém prostoru dodat postavám trochu trojrozměrnosti. V Avengers: Endgame by navíc měla Captain Marvel zavelet k rychlé odvetě na Thanose, jež se ovšem záhy zvrtne a hrdinové dostanou další tvrdou lekci v tom, že přes pěsti to tentokrát nepůjde. Lekci, která snad srazí Carol hřebínek a udělá z ní postavu, kterou bychom dokázali mít rádi i mimo hezkou tvářičku Brie Larson.

 68 %
Sledovat Online na Disney Plus  Disney Plus | české titulky | český dabing | od 11. 1. 2022
Sledovat Online na iTunes  iTunes | české titulky | český dabing | od 11. 11. 2022
Sledovat Online na Rakuten  Rakuten | české titulky | český dabing | od 29. 7. 2019

Více děje na úkor bitev

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Infinity War už svým názvem naznačovala, že půjde především o velkolepou řezanici všech dosud představených postav, a finální film to jen potvrdil, když jsme dostali jak ikonické kování nového Thorova „kladiva“ v srdci umírající hvězdy, tak rubanice na Titanu a ve Wakandě. Producent Kevin Feige však již potvrdil, že Endgame i díky své macatější stopáži (3 hodiny!) nabídne výrazně víc příběhu, jenž se navíc znovu rozkročí do více misí, které musí Avengers splnit, aby Thanose porazili. A prý si nemáme kupovat chlazené nápoje. Těžko se totiž bude hledat moment, kdy si odskočit na záchod.

Skoro nic nevíme!

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Ačkoli třeba Robert Zemeckis rád v trailerech prozrazuje úplně celý film, nám se strategie Marvelu o zamlčování téměř všeho docela zamlouvá. Po strašně dlouhé době totiž jdeme do kina s tím, že ačkoli známe pravděpodobný vývoj příběhu, žádné zásadní detaily neznáme a máme tudíž výraznou šanci být opravdu zaskočení. Podle Marvelu jsme mohli zatím vidět záběry takřka výhradně z úvodní dvacetiminutovky, což je přístup, jenž by jiným blockbusterům nejen letošní sezóny rozhodně neuškodil.

Hulk zase jednou smashuje

Co všechno můžeme čekat od Avengers: Endgame? © TMDB

Tady si popravdě spíš držíme palce. V Infinity War si Hulk užil moment slávy jen v úvodu, kdy dostal od Thanose zle nabančeno a nám tak naplno docvaklo, že fialový titán nebude žádné ořezávátko. Hulk se poté odmítl ve své zelené podobě kvůli zhrzenému egu vrátit, což se – pevně doufáme – v Endgame změní. Už teď víme, že se má znovu objevit i Hulkbuster zbroj, v níž se bude Bruce Banner (Mark Ruffalo) prohánět minimálně v úvodu filmu. Zelený rváč si ale zaslouží svou šanci na odvetu a podobně ikonický moment, jaký předvedl v prvních Avengers.

Thanos v důchodu

Když jsme šíleného titána viděli naposledy, nevypadal jako někdo, kdo zrovna vyhrál bitvu svého života. Místo blaženého úsměvu jsme se dočkali jen zachmuřeného hledění do dálky a zjištění, že se Thanos cítí vnitřně prázdný, neboť obětoval vše, včetně vlastní adoptivní dcery, pro lusknutí, které způsobilo galaktickou zkázu. Trailery se Thanose pokouší co nejvíce schovávat. Vlastně jen víme, že brnění pověsil na hřebík a nyní je z něj farmář. Jenže když se Avengers pokusí Thanosovo vítězství zhatit návratem do minulosti, vzniká celá řada zajímavých proměnných, které mohou nastat. Bude jim Thanos aktivně v jejich cíli bránit? Neprozřel ohledně svého plánu? A co když je za rohem další hrozba, kterou sám probudil? Thanos zůstává pro Endgame velkou neznámou, což nás příjemně šponuje.

Konec jedné éry

S Avengers: Endgame se zakončuje desetileté snažení Marvelu o masivní „Infinity ságu“. Během téhle desetiletky řada hrdinů prošla kompletní proměnou od hejsků po zamračené hrdiny. Prošla si emocionálními veletoči a častokrát přišla úplně o všechno a o všechny. To zároveň znamená, že řada postav již nemá co do budoucna přinést a tudíž je potřeba otevřít dveře novým hrdinům a novým dobrodružstvím, které udrží naši pozornost v budoucích filmech. Endgame tudíž poslouží jako velkolepá rozlučka, která završí epochální dějový oblouk táhnoucí se přes 22 filmů, na jejichž konci se filmový Marvel navždy změní.

 358 zobrazení   44 se líbí
10 nejlepších komiksových krváren pro dospělé
10 nejlepších komiksových krváren pro dospělé
14.04.2019 12:00:00 | Tipy na film

Do kin právě vstoupil nový Hellboy, jenž přináší na plátna komiksová jatka a mydlí všemožné pekelné příšery. Podívejme se při této příležitosti na další komiksové snímky s omezenou přístupností pro odrostlejší publikum, jež jsme měli tu čest v minulých letech vidět v kinech.

10 filmových a seriálových novinek na chladný dubnový víkend
10 filmových a seriálových novinek na chladný dubnový víkend
12.04.2019 16:00:00 | Tipy na film

Meteorologové po vydatně teplých dnech hlásí zatraceně studený dubnový víkend a byla by zatracená škoda ho jen proležet a civět do zdi. Zachumlejte se do deky, udělejte si horké kakao a pokud nehodláte dohánět resty ze Hry o trůny, pusťte si něco z našich víkendových tipů!

Nejlepší a nejhorší adaptace podle Stephena Kinga
Nejlepší a nejhorší adaptace podle Stephena Kinga
10.04.2019 10:00:00 | Tipy na film

Stephen King je pojmem v knižním i filmovém světě, který z hlavy psaveckého maestra milerád čerpá. Pojďme si představit pár tipů, kdy se tato spolupráce vydařila, ale i několik případů, kdy mělo Kingovo dílo raději zůstat na stránkách knih.

DC komiksovky mají nyní 10 verzí: Jak souvisí Joker, Batman a Shazam?
DC komiksovky mají nyní 10 verzí: Jak souvisí Joker, Batman a Shazam?
09.04.2019 16:55:00 | Tipy na film

Komiksové vydavatelství DC nás poslední dobou zásobuje, ale všimli jste si, kolik různých verzí jejich komiksového vesmíru (a tedy třeba Batmanů nebo Supermanů) můžeme aktuálně vidět v kinech či online? Napočítali jsme jich 10. Jste z toho zmateni? Pak pro vás máme malou příručku.