FB pixel TP pixel
10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

10 nejlepších seriálů od HBO

Hra o trůny, Rodina Sopránů nebo Hořicí keř. Pokusili jsme se o nemožné, z obrovského množství skvělých seriálu na HBO vybrat deset nejlepších.

Tipy na film

Sex ve městě

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

HBO začalo první původní tvorbu dělat už v polovině 70. let, ale teprve koncem 90. let začalo dělat první seriály, které stojí za to zmínit. A primát prvního opravdu pořádného seriálu z produkce HBO patří jednoznačne Sexu ve městě. Příběhy “třicet a něco” staré Newyorčanky se strefily do tehdy nastupující vlny nezávislých a silných žen, které dosud měly v seriálech dekorační roli a jejich cílem se bylo rychle a dobře vdát.

Carrie (Sarah Jessica Parker) a její tři kamarádky to ale vidí jinak, chtějí si hlavně užívat, ostatně žijí v New Yorku, takže kariéra, nákupy, párty a pokud sex, tak hlavně nezávazně. Seriál vznikl na motivy stejnojmené knihy Candace Bushnell, ale už od začátku šel trochu jiným směrem a během šesti sérií si vydobyl respekt sám o sobě. Vznikly také dva celovečerní filmy a spin-off o mladé Carrie, ale do videoték se sbíral hlavně seriálový boxset. Zajímavé je, že nablýskané pozlátko života mladých žen dokázalo HBO samo sobě rozporovat v tématicky částečně příbuzném, ale mnohem civilněji a drsněji podaném seriálu Girls.

Rodina Sopránů

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Jestliže díky Sexu ve městě získalo HBO oddanou základnu především ženských divaček, tak Rodina Sopránů byla kouskem, u kterého si HBO podmanila hlavně muže. Už od první série se staly příběhy gangstery Tonyho Soprana kultovní záležitostí. Není divu, Sopránovi se objevily v době, kdy se seriálová tvorba teprve loučila s naivitou devadesátých let, a najednou se objevilo ostré a poctivé gangsterké drama.

Američané milují Kmotra a další mafiánské příběhy a Sopránovi se staly po celých svých šest sezón milovaným kouskem, který se každý rok vyhlížel s velkým očekáváním. Na přelomu tisicíletí ovládli Sopránovi jednoznačně veškeré ceny, které se týkaly seriálů (a je jedno jestli Emmy nebo Zlaté Glóby) a dodnes přetrvává u mnohým názor, že je to “nejlepší seriál jaký kdy byl natočen”. Polopatě řečeno - kdyby nebyl seriál jako Sopránovi, nemohly by v HBO vzniknout dnešní hity jako Boardwalk Empire nebo Hra o trůny.

Bratrstvo neohrožených

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Dnes už je normální, že hollywodské hvězdy točí seriály, ale ještě před patnácti lety byl podobný “úkrok stranou” nemyslitelný. Proto působilo jako zjevení, když se režisér Steven Spielberg a herec Tom Hanks rozhodli, že navážou na megaúspěch svého válečného dramatu Zachraňte vojína Ryana a pro HBO jako producenti vyvinou desetidílnou sérii Bratrstvo neohrožených mapující osudy americké vojenské roty E po vylodění v Normandii během 2. světové války.

Bylo to ale správné rozhodnutí ze všech stran a Bratrstvo si okamžitě získalo srdce všech, komu se líbil Ryan a samozřejmě i mnoha dalších, které mají zálibu ve válečných dramatech (navíc zde dobře prolnuté s výpověďmi skutečných hrdinů, na jejichž motivy seriál vznikl). HBO díky Bratrstvu objevilo pro sebe i pro ostatní nový žánr - osmi až desetidílné minisérie věnované historickým událostem či osobnostem. Na Bratrstvo navázaly (už s menším úspěchem) série jako Andělé v Americe, Pacific, John Adams nebo Generation Kill.

The Wire - Špína Baltimoru

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Pokud budete procházet žebříčky nejlepších seriálů o historie, často se tam budou na prvních dvou místech objevovat dvě jména - a obě jsou z HBO. O tom prvním jménu už tu byla řeč (Sopránovi), ovšem nemalý respekt si od svého vysílání vybojoval i ten druhý. The Wire alias Špína Baltimoru na poli pěti sérií popisuje, jak se jednotlivé instituce vypořádávají se zločinem.

Koncept je o to zajímavější, že každá série se věnuje jiné skupině lidí, ať už jsou to pašeráci drog, městský úřad nebo vydavatel novin. Jejich příběhy se pomocí flashbacků částečně provazují a vytváří tak komplexní megapříběh, který se roztáhl na 60 epizod. Syrové drama s vynikajícími hereckými výkony objevilo pro HBO nový žánr, do té doby nedotčený. Nebýt The Wire, nemohl by v HBO vzniknout Temný případ či Mamon.

Larry, kroť se

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

V HBO mají obvykle slabost spíše pro dramatické a temnější seriály a do klasických komedií se až tak často nepouštějí. Přitom témata umí vybrat hezky (viz novější Silicon Valley o startupování, Viceprezidentka o politice, Vincentův svět o šoubyznysu), každopádně největší úspěch zažilo se seriálem Larry, kroť se - Curb Your Enthusiasm. Ten se také hezky trefil do tématu, je totiž o ...televizních seriálech.

Larry David hraje částečně reálnou a částečně vymyšlenou verzi sama sebe. Stojí za úspěchem seriálu Senfield a je obecně respektovanou autoritou v oboru. A na poli osmdesáti epizod za osm let nám nechá nahlédnout s vtipem a lehkostí do zákulisí tvorby seriálů a hvězdiček okolo něj. V seriálu se mihne obrovská spousta celebrit a propírá se spoustu jiných seriálů a dalších věcí ze šoubyznysu. Ačkoliv byl seriálu v roce 2011 ukončen, jeho popularita neklesá a proto HBO nedávno ohlásilo, že se seriál příští rok vrátí s novou sezónou.

Hra o trůny

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Co nového napsat o nejslavnějším a nejpopulárnějším seriálu naší doby, když ho už všichni znají? Snad jen, že pro HBO to byl zpočátku relativně risk vyrobit nákladný fantasy seriál, ale pokud se podíváme do jejich historie, najdeme to několik příkladů toho, že Hra o trůny prostě musela uspět. Vzala to, co už fungovalo v Rodině Sopránů (nemilosrdnou hru o moc) a nebo v historickém seriálu Řím (sex, sex, sex), navíc se mohla opřít o zdánlivě nekonečnou knižní sérii Písně ohně a ledu a zbytek už je historie.

Aktuálně nám doběhla šestá série, která se poprvé dostala v ději mimo knižní předlohu (George R. R. Martin se zřejmě tak zalekl úspěchu, že zapomněl psát rychleji), opět v rekordech sledovanosti překonala tu předchozí a na deset týdnů vyřadila z provozu všech seriálových fanoušků na celém světě jakékoliv jiné téma. Že to ale nepůjde do nekonečna jsme věděli, a proto nás ani nemůže překvapit, že HBO už oficiálně ohlásilo konec seriálu. Bude to za dva roky, s tím, že příští sedmá sezóna tentokrát začne až v červenci a bude mít jen 7 dílů. Co se dá dělat, budeme to muset vydržet.

Co týden dal a vzal

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

HBO už od počátku své původní tvorby sází hodně na komiky, talkshow a standupy, ostatně i v Čechách si pamatujeme jejich lokální verzi Na stojáka, ale teprve s pořadem Last Week Tonight/Co týden dal a vzal, prorazila do nebeských výšin. Anglický komik John Oliver byl dlouhá léta buď jen klasickým standupistou a nebo přihrávačem ostatních, ale když před třemi lety dostal svůj pořad, všem vytřel zrak.

Jeho třiceminutové epizody mají obvykle jedno velké téma, které John Oliver (a jeho početný tým spolupracovníků) rozebere do poslední součástky. Je jedno jestli je to politika, sociální či sportovní problémy, týká se můžu, žen či dětí, Oliver si nebere servítky a naprosto úžasným způsobem, vtipně a zároveň inteligentně zpřístupní podstatu problému (a zároveň často i jeho řešení) masám. Jeho obrovské popularitě a vlivu nahrává to, že ačkoliv se jedná o produkci HBO, tedy podmíněnou přístupem k placenému kanálu, své nejlepší akce každý týden dává John Oliver i na web a můžete si tak to nejlepší z nejlepších vychutnat zdarma na jeho Youtube kanálu.

Hořící keř

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Dosud jsme jmenovali pouze výrobu amerického HBO, ale do desítky nejlepších seriálů musíme zařadit alespoň jednu původní, českou tvorbu. Centrála HBO totiž jednak umožňuje, aby si pobočky točily vlastní tvorbu nebo alespoň přizpůsobenou místnímu trhu. České HBO nejdříve zkusilo předělat psychologický seriál Terapie, nedávno si zkusilo i ambiciózní krimi Mamon, do původního seriálu Až po uši dokonce zlákalo režiséra Jana Hřebejka, nicméně nejslavnější zářez udělal Hořící keř.

Třidílná minisérie popisuje příběh mladé právničky, které se rozhodne vzdorovat komunistickému režimu a obhajuje pozůstalé po Janu Palachovi, který se upálil v roce 1969 na protest proti tehdejší sovětské okupaci. Hořící keř byl pro české HBO natolik velkým úspěchem, že z televizní obrazovky putoval dokonce i v lehce zkrácené verzi do českých i evropských kin a málem i do oscarových nominací, ze kterých byl ale posléze vyřazen (protože to prostě byl původně seriál). Kritický i komerční úspěch by si rádo české HBO zopakovalo letos na podzim s mysteriózním seriálem Pustina, který pro ní točí respektovaný režisér Ivan Zachariáš.

Temný případ

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Tohle je poněkud kontroverzní téma. Kdyby existovala pouze první řada Temného případu, měl by tento seriál v desítce těch nejdůležitějších seriálů své neodiskutovatelné místo. Jenže pak se udála druhá série, která po první skvělé přinesla obrovské zklamání. Plány na třetí sérii prý stále existují, ale hlavní tvůrce série, Nic Pizzolato, odešel psát scénář k filmu Sedm statečných a nic dalšího v plánu prý nemá. Pořád existuje plán, že každá sezóna bude popisovat úplně jiný kriminální příběh, ale jak jsme viděli v druhé sérii, nemusí to být vždy jen dobře.

Ale zpátky k příběhu. Protože prvních deset dílů patří mezi to nejlepší, co můžete v seriálech vidět. Depresivní, temnou prodchnutá atmosféra zapomenutého městečka kdesi v Louisaně, rámuje přiběh dvou detektivů, který se snaží přijít na kloub dávné vraždě dívky. Seriál překlenuje oblast několika let, znovu se otevírá když se objeví nové stopy a do poslední chvíle není jasné, jak to celé bylo. V hlavní roli úřaduje skvělá dvojice Woody Harrelson a především Matthew McConaughey.

Westworld

10 nejlepších seriálů od HBO © TMDB

Poslední příspěvěk v desítce seriálů nebude výjimečně o již vysílanám seriálu, ale o tom, který začne HBO vysílat až tento podzim. A je to pro HBO největší nový seriál za posledních pár let, proto se s ním spojují nemalá očekávání. Už jen proto, že žánrově je to zase úplně něco nového (i když western si HBO osahalo ve skvělém Deadwoodu) a všichni jsme zvědaví, jestli se tato sázka na nejistotu vyplatí.

O co půjde? V nedaleké budoucnosti bude existovat zábavní park Westworld. Jeho provoz řídí uměla inteligence, a ta si brzy uvědomí, že by mohla pro lidi udělat trochu jiný druh zábavy. Pokud znáte film více než 40 let starý film Westworld od Michaela Crichtona (autora Jurského parku), jdete správným směrem, ale ukázky naznačují, že na to jdou tvůrčí superhvězdy trochu jinak. A řekli jsme superhvězdy? No posuďte sami - produkce: J.J.Abrams (nové Star Wars), režie Jonathan Nolan (brácha Christophera), v hlavních rolích Anthony Hopkins nebo Ed Harris. Už se těšíte?

 11 108 zobrazení  
10 nejlepších seriálů od Netflixu
10 nejlepších seriálů od Netflixu
07.09.2016 | Tipy na film

House of Cards či Daredevil jsou seriály Netflixu, které zná každý. Co byste řekli na další zajímavé tipy na seriály, které můžete sledovat na Netflixu celé?

10 nejlepších nových filmů na Netflixu
10 nejlepších nových filmů na Netflixu
02.09.2016 | Tipy na film

Netflix počátkem září naládoval do videotéky spoustu zajímavých filmů - Návrat do budoucnosti, Gladiátor nebo Čelisti. Pojďme se mrknout na další zajímavé pecky.

10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
10 herců, kteří mohli hrát v Avengers
26.08.2016 | Tipy na film

Robert Downey Jr., Mark Ruffalo nebo Chris Evans. Jak by to dopadlo, kdyby Avengers hráli jiní herci?