FB pixel TP pixel
10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi © TMDB

10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi

Filmy v ultravysokém rozlišení pomalu, ale jistě pronikají i do online půjčoven, nejvíce do iTunes a Netflixu. Pokud jste tedy fajšmekr a chcete si vychutnat zážitek ze sledování na maximum, určitě jste už uvažovali o koupi televize, které tento formát podporuje. Co za výhody či úskalí to přináší? Shrnuli jsme to pěkně na jeden seznam.

Filmové novinky

Co je 4K?

10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi © TMDB

Rozlišení obrazu pro promítání ať už v kině nebo doma se vyjadřuje pomocí různých záhadně znějících zkratek. DVDčka, starší Youtube videa nebo všechny současné televize vysílají v rozlišení SD, které je dostačující pro malé obrazovky, displeje telefonů či původní monitory, ale ne pro větší úhlopříčky obrazu. Proto odstupem času vzniklo i HD, ve kterém už jedou Blu-raye, paralelně také vybrané české televize, v online videu už také cokoliv od Youtube přes HBO až po Netflix. Už je to mnohem hezčí koukání se. Přesto to fajšmekrům nestačilo, a rozhodli se jít ještě dál. 4K už má skok oproti nejlepšímu HD v ploše čtyřnásobný. Nutné poznamenat, že technicky vzato 4K je termín pro promítání v kině a pro domácí video či televize bychom měli správně používat termín UHD (ultravysoké rozlišení), ale pro sladění s nabídkou prodejců necháme v článku tento termín. Technické detaily si můžete přečíst například na Wikipedii.

Proč koukat na filmy a seriály ve 4K?

Když sledujete takto připravený kousek na dobré obrazovce, vidíte podrobně všechny detaily - zapíchnuté třísky v kůži, vrásky okolo očí, (ne)povedený makeup. Rozlišení už v dobré blízkostí je doma lepší než v kině, což může potěšit někoho, kdo si užívá perfektní obraz a chce se do sledování opravdu ponořit. Odvrácenou stranou je, že některé filmy, efekty či záběry u filmů nebyly na podobné detailní zkoumání připraveny a prostě nevypadají tak hezky. Což souvisí s tím, že naprostá většina filmů je finalizována pouze v rozlišení HD (2K) a naprostá většina kin je také vybavena projekcí 2K. V České republice je více než 500 kinosálů s digitální projekcí, ale pouze 70 z nich umí i větší rozlišení 4K.

Na čem sledovat filmy ve 4K/UHD?

Možností je hned několik. Tím nejklasičtějším je televize, která tento formát podporuje. Na trhu jich je několik desítek různé kvality a vybavení (více níže), vhodné je si před nákup dobře pročíst všechny diskuze a srovnat si různé varianty. UHD promítání podporují také vybrané Apple mobily či tablety nejnovějších generací (iPad Pro, iPhone X), ale kdo chce koukat na pořádně velký obraz, bude omezen velikostí takového přístroje. Další možností je projektor, ze kterého vymáčknete mnohem větší obraz než z té největší televize, ale musíte mít k němu připojený zdroj s filmy - počítač či jiné zařízení (v televizi už obvykle máte aplikace či alespoň příjem televizního vysílání). Někoho také může u projektoru odradit menší kontrast či jas než u televize, ale pokud si vyhrajete s projekcí a doma utěsníte každou skulinku ven, máte díky velikosti obrazu zážitek jak v kině.

Jak vybrat 4K televizi?

10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi © TMDB

Nejnovější televizi mají desítky parametrů, podle kterých si můžete srovnat, která je pro vás ta pravá. Kromě úhlopříčky (pro 4K to chce alespoň 40 palců) to pro někoho může být zajímavé, zda podporuje budoucí televizní vysílání v UHD (většina ano), jaký operační systém je uvnitř (každá značka to má jiné) či kolik zařízení k němu můžete připojit (většinou spoustu). Můžete si vyhrát také s tím, jak velký obývák máte a v jaké vzdálenosti od vašeho sezení televize bude. Protože i když doporučení pro sledování bývají "sedněte si alespoň 3 metry od televize", všechny detaily si vychutnáte z menší vzdálenosti, ideálně přímo před ní :) Po delším zkoumání narazíte také na to, jakou technologii vybrat. Jsou totiž dva hlavní směry - první jsou standardní LED displeje (LCD displeje s LED podsvícením), které se používají ve většině televizí a s různými vylepšeními (třeba Samsung QLED) dosahují výborných výsledků. Druhou jsou v základu LED displeje nové generace, které se zabalují do označení OLED a jsou zatím spíše příslibem do budoucna, za který si notně připlatíte. Jakou vybrat? Velmi zjednoduše - LED jsou stabilnější a tolik se neopotřebují, ale nemají takový kontrast a jas jako OLED.

Když mám televizi, jak pokračovat?

Nákupem televize ale přechod na 4K/UHD sledování nekončí. Jak jsme popsali, v tomto rozlišení zatím je dostupná pouze část zdrojů a pokud se nevydáte v nakupování dál, nevyužijete plně všech výhod formátu,. Ano, vaše filmy v HD rozlišení budou na nové televizi o něco lepší než na standardní televizi (televize rozdíl “dopočítá”) a pokud si typicky pořídíte novou televizi OLED, svým kontrastem a jasem projasní i ty nejobyčejnější HD filmy. Bohužel se budete muset rozloučit s SD pořady, tedy televizním kanály vysílané jen v tomto rozlišení (ČT, Nova i Prima mají naštěstí už i HD verze), mizerná kvalita už je vidět i z klasické vzdálenosti. Je tedy nutné se podívat, kde sehnat filmy a seriály ve ultravysoké kvalitě a přes co je streamovat. Možností je několik - kromě samotné televize a aplikací v ní může být zdrojem počítač s přehrávačem a filmy ve 4K souboru nebo třeba nová Apple TV.

Stačí mi Netflix?

Pokud máte přímo ve své nové chytré televizi Netflix, máte hned čím začít. Netflix nabízí zhruba 200 svých původních titulů i ve 4K rozlišení. Pro jeho přehrávání musíte mít jednak nejdražší formu předplatného a pak také velmi dobré internetové připojení (alespoň 30Mbs), aby vám Netflix díky své automatické detekci nepodstrčil “horší” HD kvalitu. V nabídce 4K titulů je většina jeho seriálů a také několik jeho původních filmů, takže si můžete hned užít The Crown nebo Stranger Things v luxusím rozlišení. Televizní seriály jsou obecně velmi dobrým materiálem pro sledování, neni v nich moc uměleckých ani technických efektů, naopak důléžité jsou postavy (a jejich výrazy), kamera moc zběsile nelítá a tak máte možnost si všechno tohle vychutnat úplně v jiném pohledu.

4K filmy jsou jen na iTunes?

10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi © TMDB

Když se chcete dívat na nové trháky ve 4K rozlišení, musíte se podívat jinam, Netflix u přejatých pořadů má jen HD verzi. Bohatou nabídku, která se rychle rozšiřuje, nabízí iTunes, v současnosti už přes 300 filmů. Dobrou zprávou je, že pokud jste si už film dříve na iTunes koupili v HD verzi (nebo ho v ní hodláte koupit), máte 4K verzi automaticky zdarma. Na rozdíl od jiných verzí ale 4K můžete pouze streamovat a nemůžete si ho uložit k sobě do počítače nebo tabletu. Ceny nových filmů v HD verzi jsou maximálně 330 Kč a mají většinou český dabing i titulky. Což je rozhodně výhodnější než UHD Blu-raye, které se aktuálně prodávají za dvojnásobek této ceny a musíte si k tomu ještě pořídit i nový Blu-ray přehrávač, který umí 4K/UHD,. Tato jednorázová investice váš čeká ale i v případě iTunes, protože 4K film vám přehraje jen nová Apple TV (pátá generace), starší modely či jiné platformy nemají šanci.

Co jiné možnosti?

Kromě Blu-rayů najdete vedle Netflixu a iTunes také pár vlaštovek na jiných platformách. Několik jich je také na Amazon Prime. Tuny obsahu ve 4K (ale bohužel ne filmy či seriály) nabízí Youtube, pokud už máte tyto aplikace přímo ve své televizi, máte vyřešen problém s dalšími investicemi. Propojit a promítat na 4K televizi můžete samozřejmě i svá domácí videa, pokud jste je sehnali či natočili v odpovídající kvalitě. Nicméně jak už bylo řečeno výše, i “obyčejné” HD videa vypadají většinou na kvalitních 4K televizi z podstaty lépe. Není to však samospásné ve všech případech, které popisujeme níže.

Co jsou pojmy HDR a Dolby Vision?

Ještě než se vrhneme na přehled filmů vhodných na začátek, mrkneme na vysvětlení pojmů, které se často vyskytují u 4K filmů. Spolu s vyšším rozlišením chtěli tvůrci a výrobci technologií přinést také lepší jas a kontrast, proto si vymysleli systém, jak obrazu dodat novou “štávu”. A tak vznikl HDR neboli High Dynamic Contrast, vysoký dynamický kontrast. Úplně nejlépe si to představme jako “lepší Instagram filtr”. Bohužel se úplně neshodli, jak má takový systém vypadat po všech stránkách a tak někdo využívá HDR a někdo trochu jiný HDR 10 a je v tom trochu bordel. Zatím nejkvalitnější mód HDR nabízí společnost Dolby, která přišla se svým vlastním řešením Dolby Vision, které podobné “vyladění” obrazu pečlivě hlídá od zpracování až po vysílání a za přísných podmínek tak dovolí filmům tuto nálepku používat. Většina nejdražších televizí podporuje oba dva směry, u filmů zatím narazíte většinou na HDR módy, ale dá se čekat brzké vítězství Dolby Vision.

Jsou filmy ve 4K vždy větší zážitek?

10 věcí, které byste měli vědět, než si pořídíte 4K televizi © TMDB

Sledování filmů označené nálepkou 4K nemusí být vždy supermegaexkluzivní zážitek, hodně totiž záleží, kdo film natočil, jakou technologií byl film pořízen, v jakém rozlišení byl zpracován a kdo ho nahrál do které online půjčovny. Každý film je unikátní, můžete ale vysledovat na iTunes určitý vzorec podle následujícího rozdělení:

  • Naprostá většina filmů točených ještě na klasický filmový pás byla při svém převodu do 4K velmi citlivě zpracována. Temný rytíř, Blade Runner nebo aktuálně Dunkerk ve svých 4K verzích mají krásně čistý, kontrastní a detailní obraz. Zážitkem jsou také filmy od režísérů, kteří jsou nadšenci do vizuální stránky - Ridley Scott (Prometheus, Vetřelec: Covenant) nebo Michael Bay (Transformers). A třeba díky své bohaté historii úprav mají skvělý obraz i původní Star Wars nebo Indiana Jones, a to nejsou ve 4K dostupné zatím nikde.
  • Počítačové animáky jsou z principu výbornou potravou pro 4K televize, jednak díky množství detailů, hravým dětským barvám i stabilnější kameře. Ve 4K je třeba trilogie Já, padouch, ale i v HD jsou Odvážná Vaiana nebo Toy Story 3 také parádním zážitkem, i “dopočítání” vypadá velmi dobře.
  • U nových filmů, které se točily na digitální kameru a nejsou až tak přecpané efekty (třeba Deadpoolnebo Captain America: Občanská válka) dochází také ke zlepšení - hlavně barevnost a kontrast dokáže televize se správným efektem povzednout na lepší úroveň. Nicméně už je to o stupínek horší. Velkým nadšencem do digitálním kamer je třeba režisér David Fincher (Zmizelá), detaily jsou v jeho filmech skvělé, ale někoho může zklamat příliš monotonní barevnost (často laděné hodně do hněda).
  • Horší je to s novějšími filmy, které také se natočily na digitální kameru s nižším rozlišením a nebo s filmy, které se přecpaly vizuálními efekty nebo nějakým jiným uměleckým efektem. Sem patří bohužel většina filmů z DC univerza (Batman v Superman, Wonder Woman) a upřímně také třeba trilogie Hobit. Obecně studio Warner má subjektivně menší nároky na “obrazovou” kvalitu filmu, naopak mistrem jsou v tomhle (logicky) Sony, jejichž filmy mohou být často referenčním kouskem vaší přehlídky - viz The Amazing Spider-Man 2 nebo nová bondovka Spectre.
  • Občas také můžete narazit na starší film, který buď někdo při převodu do 4K odflákl a nebo ho natočili tak, že si moc s barvami a nasvícením nemazli. Typickým příkladem jsou třeba Smrtonosná past nebo Predátor, které i díky množství nočních scén mají občas obraz jak z videokazety.

Jak dál?

Technologie 4K je zatím pro domácí sledování na začátku své cesty. Výrobci i filmaři k ní pomalu, ale jistě spějí, zatím to tedy nevypadá, že by se měla stát podobnou bouří ve sklenici vody, jako byly 3D (televize a filmy). Pokud jste filmový a seriálový fajnšmerk, který hodlá být napřed, je pořízení domácí soustavy pro sledování ve 4K pro vás povinnosti již nyní, ostatní zatím mohou vyčkávat na snížení cen. Přeci jen, pořízení celého systému je záležitost několika větších desítek tisíc korun. Zážitek ale stojí za to.

Děkuji Vaškovi Rybářovi za dlouhé konzultace ohledně kvalit filmu i technologie 4K a velmi děkuji Ondřeji Beckovi za odbornou kontrolu článků a všech termínů.

 159 zobrazení   25 se líbí
10 nejlepších trailerů ze SuperBowlu
10 nejlepších trailerů ze SuperBowlu
05.02.2018 | Filmové novinky

Finále ligy amerického fotbalu není jen sportovní svátek, ale také příležitost, jak zpropagovat blížící se filmy a seriály. Studia si šetří ty nejlepší videa právě na přestávky během hry. A letos nasadily například první ukázky z Mission: Impossible 6 nebo Hana Sola a nové záběry z Avengers 3 nebo druhé sezóny Westworld. A díky ukázce na třetí Cloverfield víme, že jde rovnou na Netflix.

Nálož trailerů a novinek nejen k premiérám Netflixu
Nálož trailerů a novinek nejen k premiérám Netflixu
30.01.2018 16:30:00 | Filmové novinky

Trailerů, fotek a dalších zajímavostí se za poslední týden nakupilo požehnaně. Netflix vypustil hned tři slibné trailery na svoje blížící se novinky a navrch ještě uvažuje o převzetí třetího Cloverfieldu. Máme také fotky z natáčení šesté Mission: Impossible, první reakce na Black Panthera a ještě horký trailer na dvojku Ant-Mana.

Největším favoritem Oscarů je Tvář vody, Dunkerk v závěsu
Největším favoritem Oscarů je Tvář vody, Dunkerk v závěsu
23.01.2018 15:10:00 | Filmové novinky

Máme pro vás čerstvě vyhlášené oscarové nominace! Nejvíce si nese do finále pohádkové drama Tvář vody, které si zajistilo účast jak v hereckých tak i v technických kategorií. Největším soupeřem o sošku pro film či režiséra pro něj bude zřejmě černohumorné drama Tři billboardy za Ebbingem, které má také silné herecké obsazení.

Nejhorší filmy roku? Transformers 5, Emoji a Mumie
Nejhorší filmy roku? Transformers 5, Emoji a Mumie
22.01.2018 | Filmové novinky

V předvečer vyhlášení nominace na Oscary jsou v Hollywoodu vyhlašovány jako obvykle i ceny pro nejhorší filmy. Obvykle se dostává na ty "nejhorší z největších", a tak bez překvapení nejvíce nominací mají filmy jako Transfomers 5, Padesát odstinů temnoty, Emoji ve filmu nebo Mumie. Za nejhorší herecké výkony mohou obávanou Zlatou malinu dostat taková jména jako Tom Cruise, Johnny Depp nebo Anthony Hopkins, ale jak už tak bývá, obvykle si pro "ocenění" nepřijdou. Vyhlášení bude 3. března.